45’ | Έκθεση τέχνης ληπτών ψυχικής υγείας

45’ | Έκθεση τέχνης ληπτών ψυχικής υγείας

Η ps[υ]art therapy gallery και το Κέντρο Ημέρας Αγίας Παρασκευής ΕΠΑΨΥ στις 10 Οκτωβρίου Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας παρουσιάζουν την έκθεση ζωγραφικής 45’.

Τα έργα είναι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των ληπτών ψυχικής υγείας και δημιουργήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την έκθεση αυτή.  

Σημειώνει η Αριάδνη Καναβάκη, εμψυχώτρια μέσω τέχνης και συντονίστρια του τμήματος:

«Το ευρύτερα φιλότεχνο και όχι μόνο κοινό, δεν είναι εξοικειωμένο με την τέχνη των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Το γεγονός αυτό δε σημαίνει ό,τι αυτή δεν υφίσταται και δεν υπάρχει. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2019, τα μέλη του καλλιτεχνικού εργαστηρίου μας, δημιουργούν κι εκθέτουν τη δική τους προσπάθεια θέλοντας να συμβάλλουν στο παγκόσμιο μήνυμα. Μέσα στα 45’ μιας καλλιτεχνικής ομάδας μπορούν να εκφραστούν όλα όσα ο λόγος δε δύναται να επικοινωνήσει. Η πρακτική της τέχνης είναι συχνά το απαραίτητο όχημα για την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος της ψυχικής ασθένειας καθώς και ένας ακόμα τρόπος επικοινωνίας που αποφορτίζει προβληματισμούς, συγκρούσεις, άγχη και τραύματα. Είναι μια καλή πρακτική ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, δεξιοτήτων και θεραπείας.

Η τέχνη των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας μας φέρνει απέναντι από το Άλλο που βρίσκεται στην ῾απέναντι όχθη῾.

Η εικαστική παραγωγή τους παραμένει ως απόδειξη στο χρόνο και στο χώρο και είναι αδύνατο να αρνηθούμε την ύπαρξη της. Το έργο τέχνης των ψυχικά ασθενών είναι πάντα εκεί και έτσι η απειλητική μορφή του στίγματος θα μεταμορφωθεί. Η μετουσίωση είναι μια συνεχιζόμενη διαδικασία και η κάθε της προσπάθεια οδηγεί σε αυτή την επιθυμητή λύση, που με τη σειρά της θα γεννά εκ νέου την πιο  δυνατή και ενδιαφέρουσα από την προηγούμενη αλλά και λιγότερο απειλητική.»

Εγκαίνια: Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019, ώρα: 18.00 μμ

Ώρες λειτουργίας :
12/10/2019: 12:00μμ-16:00μμ
15,16,17/10/2019:  17:00μμ-20:00μμ

Επιμέλεια: Αριάδνη Καναβάκη, συντονίστρια του καλλιτεχνικού εργαστηρίου του ΚΗ Αγίας Παρασκευής ΕΠΑΨΥ

Εποπτεία έκθεσης: ’Ελενα Τονικίδη,εικαστικός/art therapist

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.