20 χρόνια ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ!

20 χρόνια ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ!

Πέρασαν 20 χρόνια από τότε που εμφανίστηκε ο Μικρόκοσμος στην κινηματογραφική ζωή των Αθηνών και αποφασίσαμε να τα γιορτάσουμε μαζί σας στις 6 Ιουλίου με ταινίες, ποτά φαγητά και την αισιοδοξία ότι θα μας ευχηθείτε να τα εκατοστήσουμε.

Από τότε ελάχιστα πράγματα έχουν μείνει ως είχαν: Η αμαρτωλή Λεωφόρος Συγγρού έπαψε να είναι τόσο ηδονοβλεπτική, μάλλον πια είναι ένας πολιτιστικός πόλος (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Στέγη Γραμμάτων και τεχνών κ.α.), το Κουκάκι είναι πια τοπικός, αλλά και διεθνής προορισμός. Τα δρώμενα ακολούθησαν αντίθετη πορεία: Το γειτονικό κέντρο της πόλης, όπως και η γειτονική Καλλιθέα αποψιλώθηκαν κινηματογραφικά - έκλεισαν κινηματογράφοι τοπόσημα, όπως το Ιντεάλ, το Αττικόν, ο Απόλλων, το Έμπασσυ στο κέντρο, το Πτι Παλαί, το Κορονέτ, το Πάλας στο Παγκράτι, το Ετουάλ, η Μαργαρίτα, η Αφαία, το Τροπικάλ, το Καλυψώ και εσχάτως η Αλεξάνδρα στην Καλλιθέα, ο Άτταλος στη Νέα Σμύρνη, ενώ μας αποχαιρέτησαν και δύο γειτονικοί πολυκινηματογράφοι: το ODEON Starcity στο Νέο Κόσμο και το Village Φάληρο.

Αποτελεί ένα μικρό θαύμα η επιβίωση του Μικρόκοσμου από την τραπεζική κρίση του 2008, τη χρεωκοπία του 2010, τα μνημόνια από το 2012 και τη λαίλαπα Covid που μας κράτησε κλειστούς κάτι ελάχιστα λιγότερο από 2 χρόνια, ενώ τα έξοδα έτρεχαν. Ποτέ όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν αισθανθήκαμε μοναξιά. Πάντα υπάρχει ένας μόνιμος πυρήνας θεατών που εμπιστεύεται τις επιλογές μας και βαίνει στη μετά κόβιντ εποχή σε αύξοντα ρυθμό, πάντα επίσης ένα μεγάλο μέρος της κινηματογραφικής κοινότητας μας αισθάνεται δικούς της ανθρώπους. Παράλληλα με την κανονική ροή προβολών έχουμε φιλοξενήσει πλήθος μικρού μήκους ταινιών, ντοκυμαντέρ, φεστιβάλ, «πειραματικό» κινηματογράφο και αφιερώματα κάθε είδους με μεγάλη επιτυχία συνήθως.

20 χρόνια λοιπόν επί ξυρού ακμής (στην κόψη του ξυραφιού) και είμαστε ακόμα εδώ «ξαναμπαρκάροντας με τα σπασμένα μας κουπιά». Θα γιορτάσουμε τα γενέθλιά μας με ένα ολοήμερο κινηματογραφικό πάρτυ (και) οικονομικής ενίσχυσης εν όψει του (πάντα) δύσκολου καλοκαιριού για τους στεγασμένους κινηματογράφους.

Θα προβληθούν ταινίες – ορόσημα για τη διαδρομή του Μικρόκοσμου συν δύο ακυκλοφόρητες στην Ελλάδα, από το μεσημέρι του Σαββάτου 6ης Ιουλίου και μέχρι αργά το βράδυ, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν εναλλασσόμενα dj sets και «φαγητό-ποτά-αισιοδοξία».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
13:00 : Dark horse, Τζέιμς Νάπιερ Ρόμπερτσον, Νέα Ζηλανδία, 2014
15:00 : Η νύχτα της φωτιάς, Τατιάνα Χουέζο, Μεξικό, 2021
18:15 : La antena, Εστεμπάν Σαπίρ Αργεντινή, 2007
20:00 : Ταινία Έκπληξη
21:45 : The Crack: Inception, José Luis Garci, Ισπανία, 2019

Σας καλούμε λοιπόν όλους όσοι μπορείτε να έρθετε και όσους δεν μπορείτε, θα θέλαμε να θέλετε να αγοράσετε συμβολικά ένα εισιτήριο για εκείνη τη μέρα μέσω της more στην επιλογή «Δεν θα έρθω αλλά στηρίζω Μικρόκοσμο».

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.