1η Διεθνής Έκθεση Voices of Children στην Αθήνα

1η Διεθνής Έκθεση Voices of Children στην Αθήνα

‘’Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας λένε στον κόσμο τι έχει σημασία για αυτά μέσω της τέχνης’’

­

­

­

­

Περισσότερα από 1500 παιδιά προσχολικής ηλικίας σε 13 χώρες συμμετείχαν με τους παιδαγωγούς τους στην πολυετή πρωτοβουλία που στοχεύει να υποστηρίξει τις ‘’ΦΩΝΕΣ των μικρών παιδιών’’ ώστε να ακουστούν και να εκτιμηθούν μέσω των εικαστικών τεχνών. 

Η επίσημη έναρξη της πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου, 2021, κατά τη διάρκεια του 2021 Διεθνούς συνεδρίου Βright Start από τον Christopher Bailey, Επικεφαλής Arts & Health στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη Γενεύη  2021 Bright Start International Conference by Christopher Bailey, Arts & Health Lead at the World Health 

Η Πρωτοβουλία είχε ως αποτέλεσμα δύο διαδικτυακές Γκαλερί και την 1η ‘Εκθεση ‘’Voices of Children’’ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού παράλληλα με το Διεθνές Συνέδριο για την Πρώιμη Παιδική Ανάπτυξη ‘’2022 Bright Start International Conference – Early Years Excellence in Practice’’ , 9-11 Δεκεμβρίου.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν συνολικά (8) Κέντρα. Η Συμβουλευτική Επιτροπή της Πρωτοβουλίας στην Ελλάδα αποτελείται από την Μαρέττα Σιδηροπούλου (Head of Advisory Council), Επίκ. Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκη, Τρυφαίνη Σιδηροπούλου- Κανέλλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Δέσποινα Καλεσοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Κατερίνα Δερματά, Παιδαγωγός Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας στους ΒΝΣ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), PhD στην Κοινωνική-Συναισθηματική Νοημοσύνη και το Εικονογραφημένο Βιβλίο, Ma στην Πολιτιστική Διαχείριση (Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Επισκεφθείτε τις Διαδικτυακές Εκθέσεις εδώ.

Τα μικρά παιδιά έχουν δικαίωμα να ακουστεί η φωνή τους:

«Έχω το δικαίωμα να με ακούνε και να με παίρνουν στα σοβαρά»

Άρθρο 12 της UNCRC

Η σημασία και τα οφέλη των καλλιτεχνικών εμπειριών στα πρώτα χρόνια τεκμηριώνονται ευρέως (Bamford, 2009· Ewing, 2010· Garvis, 2012a· Vecchi, 2010· Wright, 2012).  Οι παιδαγωγικές που βασίζονται στις τέχνες θεωρούνται κεντρικές για τη μάθηση των παιδιών στην πρώιμη παιδική ηλικία (Clark & ​​de Lautour, 2009; Garvis, 2013; Kelly & Jurusich, 2010). Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (UNCRC, άρθρο 31) ορίζει ότι τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση και να συμμετέχουν πλήρως σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Κατά συνέπεια και δεδομένης της πολύπλευρης επίδρασης των τεχνών στον ψυχισμό και στην ολιστική ανάπτυξη των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία, είναι επιτακτική ανάγκη παιδαγωγοί και οικογένειες να λειτουργήσουν ως εμψυχωτές & να καθοδηγήσουν τα παιδιά να εξωτερικεύουν σκέψεις και επιθυμίες αυθόρμητα και δημιουργικά μέσα από τις τέχνες (Lindsay, 2017a).

Σχετικά με την Διεθνή Πρωτοβουλία Voices of Children:

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από δεκατέσσαρα χρόνια από το Πανεπιστήμιο Wollongong στην Αυστραλία απευθυνόμενη σε παιδιά ηλικίας 12- 17 ετών και είναι η πρώτη φορά που προσκαλεί παιδιά ηλικίας 3-6 ετών από όλο τον κόσμο να αναδείξουν τη δημιουργικότητά τους και να μοιραστούν τα μηνύματα τους και ‘’τι είναι ξεχωριστό στην ζωή τους’’.

https://ro.uow.edu.au/edupapers/738/

Ανάλυση των έργων τέχνης και των μηνυμάτων των παιδιών

Η ανάλυση των έργων τέχνης και των μηνυμάτων των παιδιών αποκαλύπτει το ποικίλο εύρος θεμάτων που ενδιαφέρουν τα μικρά παιδιά. Όπως ήταν αναμενόμενο, η οικογενειακή ζωή ‘’φιγουράρει’’ πρώτη στις εικόνες και τα μηνύματα τους, με κοινό θέμα την αγάπη για την οικογένεια, τα κατοικίδια και τα παιχνίδια. Αλλά πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι τα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών νοιάζονται και σκέφτονται ΜΕΓΑΛΑ ζητήματα. Μέσω των εικαστικών τεχνών, τα παιδιά παρουσίασαν έργα και μηνύματα σε θέματα όπως η πανδημία, ο πόλεμος, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μέχρι το πώς να γίνει ο κόσμος πιο ευγενικός και αγαπητός.

Τα μηνύματα και τα ίδια τα έργα τους, υπενθυμίζουν στους «μεγάλους» του κόσμου ότι, αν και μικρά σε ηλικία, έχουν μεγάλες φωνές. 

Η Δρ Gai Lindsay, από το Πανεπιστήμιο Wollongong και μια  εκ των επικεφαλής της Πρωτοβουλίας αναφέρει: «Τα μικρά παιδιά αναρωτιούνται μεγάλα πράγματα και σκέφτονται μεγάλα πράγματα. Αν και μπορεί να έχουν ακόμα πολλά να μάθουν, έχουν ήδη μάθει τόσα πολλά! Μπορούν να μας διδάξουν τόσα πολλά για τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αγάπη και τη φροντίδα… για τη γη και  για την οικογένεια. Μέσα από τα έργα  και τις δηλώσεις τους, τα παιδιά μπορούν να μας διδάξουν πώς να εκτιμούμε τα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία…αν μας ενδιαφέρει να ΑΚΟΥΜΕ». – Δρ Gai Lindsay, σύμβουλος έργου, Πανεπιστήμιο Wollongong. 

Η επόμενη φάση του έργου, συμπεριλαμβανομένου του γενικού θέματος της 2023 Έκθεσης Voices of Children, θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου για την Πρώιμη Παιδική Ανάπτυξη,

 2022 Bright Start Ιnternational Conference, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου. Το συνέδριο διοργανώνεται σε υβριδική μορφή, διαδικτυακά και με φυσική παρουσία στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και απευθύνεται σε βρεφονηπιαγωγούς, παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας, ειδικούς επιστήμονες υγείας και εκπαίδευσης, κυβερνητικούς εκπροσώπους & policy makers.

70+ κορυφαίοι εμπειρογνώμονες  απ΄όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν καινοτόμες παιδαγωγικές πρακτικές & μεθοδολογικές προτάσεις που στηρίζονται στα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα στον τομέα της ανάπτυξης & φροντίδας των παιδιών. 

Στόχος του συνεδρίου είναι όλοι όσοι ασχολούνται με τα παιδιά, να ενημερωθούν σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις και να πάρουν τα κατάλληλα εφόδια και εργαλεία για να τα θέσουν σε εφαρμογή στο χώρο τους αμέσως μετά το συνέδριο.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου & τον πλήρη κατάλογο ομιλητών παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://conferencebrightstartfoundation.org/program/

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.