16ο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ ΛΕΑ

16ο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ ΛΕΑ

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί η 16η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λεγοτεχνία εν Αθήναις).

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 17 ως τις 28 Ιουνίου, στις 20 και 21 Ιουνίου στη Χαλκίδα, στις 21 και 22 Ιουνίου στη Λευκάδα και θα δώσει το παρόν στο Φεστιβάλ Χανίων, στην Κρήτη, από τις 27 ως 30 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ.

Με περισσότερους από 23 προσκλεκλημένους από την Αργεντινή, τη Χιλή, την Κολομβία, την Ισπανία, το Μεξικό, τη Νικαράγουα, το Περού, την Πορτογαλία, το Πουέρτο Ρίκο και την Ουρογουάη.
Περίπου 30 προσκεκλημένοι από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν σε αυτό το πολιτιστικό γεγονός που, με μέσο τις λέξεις και τα γράμματα, χτίζει γέφυρες μεταξύ Λατινικής Αμερικής, Ισπανίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας.

Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν σε διάφορες πολιτιστικές εγκαταστάσεις της Αθήνας:
στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης,
στο Μουσείο Μπενάκη 138,
στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, 
στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας
και στα βιβλιοπωλεία Εν-Πλω-Πολυχώρος GUSTAV-και Polyglot, μεταξύ άλλων.

'Οπως, κάθε χρόνο, προσκαλούνται συγγραφείς από τον ιβηροαμερικανικό κόσμο (Λατινική Αμερική, Ισπανία και Πορτογαλία) προκειμένου να συμμετάσχουν και να συνδιαλλαγούν με τους ομολόγους τους από την Ελλάδα στις διάφορες προγραμματισμένες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, στην παρούσα έκδοση, το Φεστιβάλ ΛΕΑ προσφέρει ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα,
έκθεση γελοιογραφίας,
συζητήσεις,
εργαστήρια μετάφρασης, 
παρουσιάσεις βιβλίων,
επιμορφωτικές διαλέξεις,
αφιερώματα,
μουσικές και θεατρικές παραστάσεις,
κινηματογραφικές προβολές κλπ.
των οποίων η θεματική εξερευνά τη διασταύρωση ανάμεσα στη λογοτεχνία και άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής.

Θα συζητηθούν θέματα όπως η ισότητα των φύλων, τα οικογενειακά δράματα στη λογοτεχνία, η Ελλάδα ως πηγή λογοτεχνικής έμπνευσης, η ιστορία και η πεζογραφία, η γραφή ως εργαλείο κοινωνικού μετασχηματισμού, οι διασκευές από βιβλία σε σενάρια και πολλά άλλα. Επιπλέον, το ΛΕΑ θα αποτίσει φόρο τιμής συον Ουρουγουανό συγγραφέα Χουάν Κάρλος Ονέτι και στον Κολομβιανό νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ φιλοξενεί όχι μόνο καταξιωμένους, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς και τους προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε ελληνικό και ιβηαμερικανικό έδαφος και να έρθουν σε επαφή με το νέο τους κοινό.

Οι ιβηροαμερικανοί προσκεκλημένοι και προσκεκλημένες στην 16η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι:

Μαριάνα Ενρίκες (Αργεντινή, Εκδ. Πατάκη)

Ομάρ Φιγερόα Τούρσιος (Κολομβία, Γελοιογράφος)

Αδριάνα Μοσκέρα «Nani» (Κολομβία, Γελοιογράφος)

Πιλάρ Ρέγιες (Κολομβία, Εκδότρια στον Penguin Random House) 

Ντάσο Σαλντιβάρ (Κολομβία, Εκδ. Ψυχογιός)

Αντρές Μοντέρο (Χιλή, Εκδ. Διόπτρα)

Τζοκόντα Μπέλι (Νικαράγουα-Ισπανία, ποιήτρια, Φεστιβάλ Centroamerica Cuenta)

Ορτένσια Καμπανέγια (Ισπανία-Ουρουγουάη, κριτικός λογοτεχνίας)

Χουάν Κρουθ (Ισπανία, δημοσιογράφος και συγγραφέας)

Χοσέ Ντανιέλ Εσπέχο (Ισπανία, Εκδ. LibroFilo)

Δρ. Εδουάρδο Γαλίντο Φλόρες (Μεξικό, Γενικός Συντονιστής της Διεθνούς Συνάντησης Κινουμένων Σχεδίων και Κόμικς της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Γουαδαλαχάρα)

Δρ. Φρανσίσκο Χαβιέ Γκονσάλες Μαδαριάγα (Μεξικό, Πρύτανης του Πανεπιστημιακού Κέντρου Τεχνών, Αρχιτέκτονικής και Σχεδίου του Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα)

Σάρα Μέσα (Ισπανία, Εκδ. Ίκαρος)

Κλαούντια Νέιρα (Νικαράγουα)

Πέδρο Ολάγια (Ισπανία)

Ντολόρες Παγιάς (Ισπανία, μεταφράστρια και συγγραφέας)

Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Ισπανία-Περού, Εκδ. Καστανιώτη)

Μάρτα Σανθ (Ισπανία, Εκδ. Carnivora)

Μαρία Χοσέ Σολάνο (Ισπανία, δημοσιογράφος και συγγραφέας)

Πιλάρ Τένα (Ισπανία, Εκδ. Βακχικόν)

Γουαδαλούπε Νετέλ (Μεξικό, Εκδ. Ίκαρος)

Χουάν Βιγιόρο (Μεξικό, Εκδ. Carnivora και Εκδ. Καστανιώτη)

Χόρχε Βόλπι (Μεξικό, συγγραφέας, διευθυντής του UNAM στη Μαδρίτη)

Ιζαμπέλ Ρίο Νόβο (Πορτογαλία, Εκδ. Βακχικόν)

Κάρλος Φονσέκα (Πουέρτο Ρίκο-Κόστα Ρίκα, Εκδ. Καστανιώτη)

Περισσότεροι από 30 Έλληνες προσκεκλημένοι θα συμμετάσχουν επίσης στις δράσεις του 16ου Φεστιβάλ ΛΕΑ, μεταξύ των οποίων οι Κώστας Αθανασίου, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Νίκος Χρυσός, Ιφιγένεια Ντούμη, Δημήτρης Φιλιππής, Ούρσουλα Φωσκόλου, Ελένη Γαλάνη, Αλεξάνδρα Κ*, Βικτωρία Κρητικού, Χρίστος Κυθρεώτης, Κατερίνα Μαλακατέ, Πέτρος Μάρκαρης, Γιάννης Παλαβός, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Ευθυμία Πανδή-Παυλάκη, Κάλλια παπαδάκη, Άννα Πατάκη, Ειρήνη Παρασκευά Ευσταθία Π., Φωτεινή Τσαλίκογλου και πολλοί άλλοι.

Οι περισσότερες δραστηριότητες θα είναι διαθέσιμες διαδικτυακά ζωντανά ή σε μαγνητοσκόπηση.

Η είσοδος σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες θα είναι ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις.

Στις 17 Ιουνίου θα εγκαινιαστεί η 1η Έκθεση Γελοιοφραφίας ΛΕΑ στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας.
Η Έκθεση Γελοιογραφίας ΛΕΑ διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΛΕΑ Διαπολιτισμική Ανάπτυξη, την Κολομβιανό-Ισπανή σκιτσογράφο Αδριάνα Μοσκέρα (nani) και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας. Σε συνεργασία με τη Διεθνή Συνάντηση Κινουμένων Σχεδίων και Κόμικς (EICH) και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα-Χαλίσκο-μεξικό (CUADD), καθώς και του Ινστιτούτου Κεβέδο της Τέχνης του Χιούμορ (IQH) του Γενικού Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αλκαλά δε Ενάρες-Ισπανία (UAH).

Η 1η Έκθεση Γελοιογραφίας του Φεστιβάλ ΛΕΑ, με θέμα «Πολιτιστικές γέφυρες Λατινική Αμερική, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία», με επίκεντρο την προώθηση της ανάγνωσης, θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας από τις 17 Ιουνίου ως τις 17 Ιουλίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης και η απονομή του βραβείου στον νικητή του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 17 Ιουνίου στις 19:00 στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά 31. Η είσοδος είναι ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις.

Στις 18 Ιουνίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης-Αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής», θα διεξαχθεί η επίσημη τελετή έναρξης του 16ου Φεστιβάλ ΛΕΑ και θα γίνει η απονομή του 4ου Βραβείου Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που θα έχει πραγματοποιήσει κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης του έργου και καταχώρησης του στη βάση δεδομένων της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, την καλύτερη πρώτη μετάφραση ή αναμετάφραση ενός λογοτεχνικού έργου (μυθιστορήματος, συλλογής ή ανθολογίας ενός ή περισσοτέρων ποιητών) γραμμένου στα ισπανικά, στα πορτογαλλικά, στα καταλανικά, στα βασκικά ή στα γαλικιανά.

Την ίδια μέρα θα ανακοινωθούν επίσης οι τέσσερις Έλληνες συγγραφείς που επικέχθηκαν για το πρότζεκτ «Λογοτεχνικές Γέφυρες: Ελληνικές φωνές στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική», για το οποίο το ΛΕΑ έχει σχηματίσει μια εξειδίκευμένη επιτροπή από συγγραφείς, κριτικούς λογοτεχνίας και μεταφραστές, οι οποίοι επέλεξαν 4 σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς που θα παρουσιαστούν την ημέρα της έναρξης του 16ου Φεστιβάλ ΛΕΑ. Αποσπάσματα καια αναλύσεις των βιβλίων τους θα δημοσιευτούν στα ισπανικά στο ψηφιακό και έντυπο περιοδικό του Φεστιβάλ ΛΕΑ. Επιπλέον, κάθε Έλληνας συγγραφέας από αυτούς που επιλέχθηκαν θα συμμετάσχει σε εκδήλωσει στην Ιβηρική Χερσόνησο ή τη Λατινική Αμερική ως εκπρόσωπος του ΛΕΑ σε φεστιβάλ και εκθέσεις βιβλίου του ιβηροαμερικανικού κόσμου από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και ως το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι μια από τις πιο εξέχουσες λογοτεχνικές εκδηλώσεις της Αθήνας από το 2008 και το μοναδικό πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα με θέμα την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία
Από το 2012, διεξάγεται επίσης στα νησιά της Λευκάδας και της Κρήτης, ενώ από το 2022 λαμβάνει χώρα και στη Χαλκίδα.

Το πολιτιστικό αυτό γεγονός διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Φεστιβάλ ΛΕΑ-Διαπολιτιστική Ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, με τη συμμετοχή των Πρεσβειών της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας, της Κούβας, της Ισπανίας, του Μεξικού, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας, της Ουρογουάης και της Βενεζουέλας και του Επιτίμου Γενικού Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα.

Το 16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ θα πραγματοποιηθεί χάρη στην υποστήριξη του χρυσού χορηγού Libra Group και Libra Philanthropies και στη χορηγία της Πρεσβείας της Ισπανίας, του Επίτιμου Γενικού Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα με δικαιοδοσία σε όλη την επικράτεια της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Τσάκος, καθώς και στην ανεκτίμητη υποστήριξη της Accion Cultural Espanola, του Ινστιτούτου Καμόες, του Kyklos Travel και της Banco Santander. Όλοι οι παραπάνω μαζί θα κάνουν δυνατό να μπορέσει το Φεστιβάλ ΛΕΑ να προσφέρει ακόμα μια φορά στην Ελλάδα δέκα μέρες με δραστηριότητες γεμάτες ενδιαφέρον που αναμφίβολα θα υπερβούν τις προσδοκίες του κοινού σε Αθήνα, Λευκάδα, Χαλκίδα και Χανιά.

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.