13ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων

13ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων

Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων φτάνει το 2024 στη δέκατη τρίτη έκδοση του παρουσιάζοντας τέσσερα έργα του σύγχρονου ισπανικού ρεπερτορίου.

Για 13η χρονιά, το Φεστιβάλ επιστρέφει με σειρά έργων που στρέφονται γύρω από επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα, αιχμηρά ερωτήματα και βαθιά συναισθηματικά διλήμματα, υπό τη διεύθυνση Ελλήνων σκηνοθετών και με τη συμμετοχή Ελλήνων ηθοποιών. Τα φετινά έργα είναι Το βλέμμα του άλλου της Μαρία Σαν Μιγκέλ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου, Chamaco του Άβελ Γκονσάλες, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ράγια, Οι προθέσεις της Άινα ντε Κος, σε σκηνοθεσία Ιωάννας Νιάχα και Smiley 2, Μετά το έρωτα του Γκιλιέμ Κλούα σκηνοθεσία των Μίνωα Θεοχάρη και Δημήτρη Μακαλιά.

Φέτος θα παρακολουθήσουν το αναλόγιο των έργων τους η Μαρία Σαν Μιγκέλ και ο Άβελ Γκονσάλες Μέλο και στη συνέχεια θα συζητήσουν με το κοινό.

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, 18:00

Το βλέμμα του άλλου της Μαρία Σαν Μιγκέλ

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος. Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Στεργίου, Ιωάννα Τζίκα, Γιάννης Μαστρογιάννης.

Μια αίθουσα στη φυλακή. Τρία πρόσωπα: η διαμεσολαβήτρια, το θύμα και ο δράστης. Υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν με τους άλλους ή που μας χωρίζουν από αυτούς; Στα τέλη του 2010, κυκλοφόρησε μια επιστολή από τη φυλακή Nanclares de la Oca (Χώρα των Βάσκων, Ισπανία) με την οποία κάποια πρώην μέλη της ΕΤΑ που κρατούνταν στη φυλακή για δολοφονίες, έδειξαν την προθυμία τους να συναντηθούν με τις οικογένειες των θυμάτων τους. Το βλέμμα του άλλου φέρνει στη σκηνή την ιστορία μιας τέτοιας συνάντησης.

Παρουσία της συγγραφέως Μαρία Σαν Μιγκέλ, η οποία στο τέλος του αναλογίου θα συζητήσει με το κοινο.

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, 18:00

Chamaco, του Άβελ Γκονσάλες Μέλο

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ράγιας. Οι ηθοποιοί: Ντίνα Αβαγιανού, Φένια Αποστόλου, Αχιλλέας Βατρικάς, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Μανώλης Κλωνάρης, Πάνος Κώτσογλου, Περικλής Λιανός, Κωνσταντίνος Μητράκος, Σταύρος Ράγιας.

Είναι παραμονή Χριστουγέννων στην Αβάνα και δύο αγόρια παίζουν τη μοίρα τους σε μια σκακιέρα. Ένα έγκλημα, μια απόδραση, μια λίμνη αίματος. Μια οικογένεια που την αγγίζει βαθιά η αγάπη, η τρέλα και ο θάνατος. Η πόλη γίνεται ένας γρίφος που όλοι τολμούν να λύσουν γρήγορα, χωρίς να ξέρουν ότι αυτό θα τους στοιχίσει τη ζωή. Το Chamaco είναι το έργο που έκανε τον συγγραφέα του γνωστό διεθνώς, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει ανέβει και δημοσιευθεί σε δέκα χώρες. 

Παρουσία του συγγραφέα Άβελ Γκονσάλες Μέλο, ο οποίος στο τέλος του αναλογίου θα συζητήσει με το κοινό.

Δευτέρα 4 Μαρτίου, 18:00

Οι προθέσεις της Άινα ντε Κος 

Σκηνοθεσία: Ιωάννα Νιάχα. Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Καρύδη, Ιωάννα Νιαχά, Λυδία Ορφανουδάκη, Βαρβάρα Ραμπαούνη, Χιονία Χιωτέλλη.

Η Λάουρα έχει περάσει τα σαράντα, δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από τη ζωή της και θέλει μόνο να τη ζήσει ήσυχα. Αποφασίζει να καλέσει τις συμφοιτήτριες της στα γενέθλιά της. Πολύ σύντομα θα ανακαλύψει ότι ήταν μια λανθασμένη επιλογή, όπως αυτές που έκανε στη ζωή της από τότε που εγκατέλειψε τις σπουδές της. Μια παλιά φωτογραφία ξυπνάει μνήμες δυσάρεστες και οδηγεί σε καταστάσεις απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες.

Δευτέρα 11 Μαρτίου, 18:00

Smiley 2, Μετά τον έρωτα του Γκιλιέμ Κλούα

Σκηνοθεσία: Μίνως Θεοχάρης, Δημήτρης Μακαλιάς. Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Μίνως Θεοχάρης, Δημήτρης Μακαλιάς.

Οκτώ χρόνια μετά την πρεμιέρα του Smiley, της κωμωδίας-αποκάλυψης της σεζόν 2012/13 στη Βαρκελώνη, οι πρωταγωνιστές της επιστρέφουν με το δεύτερο μέρος της ιστορίας τους που ανέβηκε στην ίδια πόλη το 2020. Οι αξέχαστοι Άλεξ και ο Μπρούνο συναντούν ξανά το κοινό για να πουν τι τους συνέβη όλο αυτό το διάστημα και για να αντιμετωπίσουν πιο ώριμα και βαθιά προβλήματα, εξίσου διασκεδαστικά όμως με εκείνα στο πρωτότυπο έργο, σε βαθμό που μετέτρεψαν τη νέα παραγωγή σε άμεση επιτυχία και μας έκαναν να ξεχάσουμε ότι «τα σήκουελ δεν είναι ποτέ καλά».

Το Smiley ανέβηκε στην Ελλάδα το 2016 από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.

 

 

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.