12ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ

12ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ

Το Διεθνές Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ, επιστρέφει για 12η φορά, από τις 20 έως 25 Μαΐου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ο φορέας κλείνει φέτος τα 28 χρόνια και προσκαλεί παλιούς και νέους φίλους να απολαύσουν, εκτός από τις αρχαιολογικού περιεχομένου ταινίες, μία ευρεία θεματική γκάμα, που συμπεριλαμβάνει ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, μυθοπλαστικές (fiction), κινούμενου σχεδίου, έρευνας, εκπαιδευτικές κ.λ.π. με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Για έξι ημέρες, οι θεατές θα μπορούν να απολαύσουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος εισιτηρίου, ενώ την Κυριακή 26 Μαΐου, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΑ, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», η τελετή απονομής των βραβείων του ΑΓΩΝΑ, που θα πλαισιωθεί από μία συναυλία-προσφορά του Γιώργου Νταλάρα, με ελεύθερη είσοδο.

Το 12ο Διεθνές Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της  Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών | 20-25 Μαΐου 

Φέτος, η κριτική επιτροπή είχε το δύσκολο έργο της επιλογής ανάμεσα σε 1250 ταινίες από 100 χώρες. Τελικά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει συνολικά 61 ταινίες που επιλέχθηκαν από 22 χώρες, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, για έξι συνεχόμενα απογεύματα. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 20 Μαΐου έως και το Σάββατο 25 Μαΐου, από τις 17:00 έως τις 22:30.

Συγκεκριμένα, στο φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται ταινίες από την Αγγλία, την Αίγυπτο. τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, το Κιργιστάν, την Κύπρο, τη Μαλαισία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, τη Συρία και την Τουρκία. Πρόκειται για πρόσφατες δημιουργίες (από το 2019 και έπειτα) που θα μας ταξιδέψουν όχι μόνον σε τόπους ανασκαφών, όπως στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Πέργαμο και τη Μεσοποταμία, τη Μαδαγασκάρη, το Κιργιστάν, την Ινδία....αλλά και στα Τρίκαλα. Ακόμα, θα μάθουμε για απαγορευμένες ερωτικές ιστορίες της Αρχαιότητας, για τη Λίθινη Εποχή στη Σουηδία, τα μυστήρια που κρύβονται στο βυθό μιας λίμνης στην Τουρκία, τα μυστικά του Λουδοβίκου του 14ου, τη ζωή των ιππέων στην προ-χριστιανική Σιβηρία, τους θρύλους του κάστρου της Μυτιλήνης και για πρώτη φορά μια γυναίκα της προϊστορικής εποχής, η Lady Sapiens θα μας «αφηγηθεί» την ιστορία της. 

Οι ταινίες του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ φέρνουν την επιστήμη της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και της Λαογραφίας, κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. Μέσα από αυτές, παρακολουθούμε τα στοιχήματα της επιστημονικής κοινότητας, την ακροβασία της επιστημονικής έρευνας ανάμεσα στη ψηφιακή και αναλογική τεκμηρίωση, τις δυσκολίες της ανασκαφής σε αντίξοες συνθήκες και τη χαρά της ανακάλυψης, αλλά και παραδόσεις που σιγά-σιγά χάνονται και αποτυπώνονται μέσα από τον κινηματογραφικό φακό. 

Το πρωί του Σαββάτου 25/5 θα υπάρχει μία ξεχωριστή ζώνη προβολής αφιερωμένη στα Μικρά του ΑΓΩΝΑ (11:30-14:30), με το μεγαλύτερο μέρος των ταινιών να έχουν δημιουργηθεί από παιδιά. Για τις ανάγκες της ενότητας, το Φεστιβάλ εγκαινίασε δύο νέες συνεργασίες. Η πρώτη με το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Μεσολογγίου, που δημιούργησε μία ταινία ειδικά για τον ΑΓΩΝΑ, η οποία θα προβληθεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Η δεύτερη συνεργασία είναι με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και νέους, χάρη στην οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα προβολών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του «Νεανικού Πλάνου».

Οι 61 ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ θα διεκδικήσουν 9 βραβεία: Grand Prix, Σκηνοθεσίας, Αρχαιολογίας, Σεναρίου, Εκπαιδευτικής ταινίας, Φωτογραφίας, Πρωτοτυπίας στη Σύλληψη, Βραβείο «Τα μικρά του Αγώνα» και Βραβείο Κοινού. Η Τελετή Απονομής των Βραβείων θα φιλοξενηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΑ, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», την Κυριακή 26 Μαΐου στις 19:00. Η Κριτική Επιτροπή του ΑΓΩΝΑ είναι διεθνής και απαρτίζεται (αλφαβητικά) από τους: 

· -Μάνο Ζαχαρία, σκηνοθέτη-Επίτιμο Πρόεδρο Κριτικής Επιτροπής
  -Δήμο Αβδελιώτη, σκηνοθέτη
  -Marc Azéma, αρχαιολόγο, σκηνοθέτη, διευθυντή του φεστιβάλ της Αρχαιολογικής ταινίας της Narbonne (Γαλλία)
  -TonyCoe, σκηνοθέτη, παραγωγό (Αγγλία)
  -Dario di Biasi, διευθυντή του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Bacoli (Ιταλία)
  -Νίκο Καλτσά, αρχαιολόγο, πρώην διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
  -Θανάση Λάλα, εικαστικό, συγγραφέα
  -Lada Laura, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Σπλιτ (Κροατία)
  -Άννα Νταλάρα, εκδότρια, παραγωγό συναυλιών
  -Διονύση Πετρουτσόπουλο, διευθυντή φωτογραφίας
  -Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτη, πρόεδρο του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ 

Αμέσως μετά την απονομή των βραβείων, ο ΑΓΩΝ, σε μία αναφορά για την ολοκλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο, επιλέγει να αναφερθεί σε αυτήν, προβάλλοντας μια ταινία μικρών δημιουργών. Πρόκειται για την ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, «Τι τους εκάμασι; Τι εγίνασι;» (διάρκεια 8'31'), η οποία και απέσπασε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό «Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια εκπαιδευτικές γέφυρες» στην κατηγορία Ταινία Μυθοπλασίας.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με συναυλία-προσφορά του σπουδαίου ερμηνευτή Γιώργου Νταλάρα τον οποίο τιμά φέτος ο ΑΓΩΝΑΣ. Μαζί του θα βρίσκονται οι τραγουδιστές Ασπασία Στρατηγού και Αλέξανδρος Τζουγανάκης και εννεαμελής ορχήστρα. Η συναυλία θα έχει ελεύθερη είσοδο, με δελτία που το κοινό μπορεί να προμηθευτεί ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του θεάτρου. Συνδιοργανωτής στην τελετή λήξης είναι ο οργανισμός Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Πληροφορίες: 

Προβολές: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Δευτέρα 20-25 Μαΐου 
Ζώνες Προβολών: Καθημερινές 17:00-22:30 και Σάββατο 10:00-14:30 και 17:00-22:30

Τελετή απονομής βραβείων/συναυλία Γιώργου Νταλάρα, Κυριακή 26 Μαΐου
Ολυμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», στις 19:00

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.