Φως Ήχων και Λέξεων | 20ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

 Φως Ήχων και Λέξεων | 20ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, ο ξεχωριστός καλλιτεχνικός θεσμός που μας φέρνει πιο κοντά στην ιδιαίτερη τέχνη της θρησκευτικής μουσικής, κλείνει φέτος τα 20 χρόνια του. Μια χρονιά ορόσημο για την εξέλιξή του, με επιρροές από τα 100 χρόνια Μικρασιατικού ξεριζωμού αλλά και τις απώλειες των μεγάλων καλλιτεχνών μας Μίκη Θεοδωράκη και Βαγγέλη Παπαθανασίου που δίνουν το έναυσμα για να θυμηθεί το κοινό, το «φως» των δημιουργημάτων τους.

Οι εκδηλώσεις  θα πραγματοποιηθούν στον υπαίθριο Χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης από την 1η έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2022. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πάτμου, σε συνδιοργάνωση με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Φέτος, το ζητούμενο είναι το «Φως» και η Πάτμος είναι το πιο αντιπροσωπευτικό νησί φωτός, πολιτισμού και ήχων. Το γαλάζιο και ο αέρας του Αιγαίου συνομιλούν με το ιερό τοπίο της Πάτμου. Η μουσική ως «φως, ήχων και λέξεων» όπως είναι ο φετινός τίτλος του Φεστιβάλ, θα ενώσει και θα ταξιδέψει τους ακροατές σε μυσταγωγικά μονοπάτια και μελωδικά ηχοδρόμια.
 

 

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του 20ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου μοιράζονται από κοινού οι καταξιωμένοι μουσικοί Δρ. Σωτήρης Δεσπότης και Τάνια Σικελιανού. Το Φεστιβάλ πλαισιώνουν η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, η Χορωδία Χίου υπό τη διεύθυνση της Φαίδρας Γιαννέλου, οι Ιλισιώτες Ψάλτες με χοράρχη και διδάσκαλο τον Γρηγόριο Αναστασίου, ο βραβευμένος πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης και το ντουέτο των Alexandre Brussilovsky και Aleksandra Dzenisenia.

Για την επετειακή 20η διοργάνωση, την αφίσα δημιούργησε η διεθνούς φήμης ζωγράφος κ. Μαρίνα Καρέλλα

Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα

Στρατηγικοί εταίροι της διοργάνωσης είναι η Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου και ο Δήμος Πάτμου. Χορηγοί είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, η Blue Star Ferries και η COSMOTE. Υποστηρικτής είναι η Dodekanisos Seaways. Η εκδήλωση είναι υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ

Αναλυτικά το πρόγραμμα: 

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου | 21:00
ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Μουσική Διεύθυνση: Πλωτάρχης (Ε) Αντώνιος Καραγουδάκης ΠΝ, Αρχιμουσικός ΠΝ
Τραγουδούν: Μαρίζα Σακελλαρίου, Ναύτης ΕΠΟΠ (ΜΟΥΣ) Ανδρέας Καραούλης, Ναύτης ΟΒΑ (Τ/ΔΟΜ) Μανώλης Κοκκώνης

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου | 21:00
ΜΕΛΩΔΗΜΑΤA, ΨΑΛΜΑΤA ΚΑI ΑΣΜΑΤA
Μελωδήματα –Σπαράγματα μουσικά αρχαία και βυζαντινά.
Ψάλλουν οι ΙΛΙΣΙΩΤΕΣ ΨΑΛΤΕΣ με χοράρχη και διδάσκαλο τον Γρηγόριο Αναστασίου

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου | 21:00
ΧΟΡΩΔΙΑ ΧΙΟΥ
Διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου | 21:00
ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ
Κωνσταντίνος Δεστούνης

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου | 21:00
CORDES SENSIBLES
Διεύθυνση & Βιολί: Alexandre Brussilovsky
Τσίμπαλο: Aleksandra Dzenisenia

* Το deBόp με χαρά θα είναι ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης. 
 

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.