F.A.R. (FLOOR AREA RATIO) «ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ Μέρος ΙΙΙ»

 F.A.R. (FLOOR AREA RATIO) «ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ Μέρος ΙΙΙ»

Εμπνευσμένη από το ομώνυμο διάσημο ελληνικό περιοδικό εσωτερικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, η έκθεση έχει ως αφετηρία το ζήτημα της κατοικίας και την έννοια του σπιτιού. Αφορμή της αποτελούν η εξέλιξη του αθηναϊκού διαμερίσματος και η ραγδαία μετατροπή του από κοινωνική κατάκτηση και αγαθό σε επενδυτική αξία. Η έκθεση στρέφει το βλέμμα του θεατή στην πρόσφατη ιστορία της πόλης, στη μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού και στα φαινόμενα εξευγενισμού που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια.

Τα έργα δημιουργούν αφηγήσεις για τα αντικείμενα, τους χώρους του σπιτιού, τον σχεδιασμό και τελικά πώς αυτά δημιουργούν αξίες ηθικές, κοινωνικές και οικονομικές. Για το πώς τα αντικείμενα στέκονται ανάμεσα στην τέχνη και τη διακόσμηση, πώς η λειτουργικότητα και ο σχεδιασμός αφηγούνται ιστορίες προσωπικές και συλλογικές. Ταυτόχρονα, όσο στήνεται η εικόνα –η όψη του σπιτιού–, στο βάθος διαδραματίζεται ένα χρηματιστήριο αξιών. Η ραγδαία άνοδος της τιμής ενοικίασης, η ακανόνιστη αλλαγή της αγοράς ακινήτων και οι μεγάλες επενδύσεις λαμβάνουν χώρα παράλληλα με τη διακόσμηση του σπιτιού και αλλάζουν ριζικά την εικόνα της πόλης και τη ζωή των κατοίκων της.

Η σκηνογραφία της έκθεσης αναπτύσσεται τόσο μέσα από εικαστικά έργα όσο και από χρηστικά αντικείμενα design τα οποία αναφέρονται σε αρχετυπικά οικιακά αντικείμενα, όπως η καρέκλα, το κρεβάτι, το φωτιστικό, το χαλί, κ.ά. Τα αντικείμενα στήνονται στους εκθεσιακούς χώρους με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν ενότητες όπως: είσοδος/χωλ, καθιστικό, γραφείο, υπνοδωμάτιο, κουζίνα, μπάνιο, δώμα. Παράλληλα, σχολιάζουν τον τρόπο που ζούμε στα διαμερίσματα, όπως και το πώς προβάλλονται η ταυτότητα και η κοινωνική μας θέση μέσα στον χώρο του σπιτιού. Επιλεγμένο ερευνητικό υλικό συμπληρώνει τα ερωτήματα που τίθενται μέσα από την έκθεση Ιδέες και λύσεις για το σπίτι.

* Στον εξωτερικό χώρο του 3 137 παρουσιάζονται τα έργα του Can Altay, της Ζωής Γιαμπουλντάκη, του Κωστή Βελώνη και της Διοχάντης που είχαν δημιουργηθεί για το πρόγραμμα FAR RADIO τον Δεκέμβριο του 2020.

Παράλληλο πρόγραμμα:

Εργαστήριο παραγωγής σαπουνιών από φλούδες πορτοκαλιού

και ξενάγηση στην έκθεση

Το Σάββατο 18 Ιουνίου, παράλληλα με την έκθεση και στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος Studiotopia, στο οποίο συμμετέχει το 3 137, διοργανώνουμε ένα εργαστήριο για παιδιά πάνω στο θέμα της κυκλικής οικονομίας. Το εργαστήριο έρχεται να συμπληρώσει έναν από τους άξονες της έκθεσης, που αφορά τον σχεδιασμό της κατοικίας και τις υποδομές, προτείνοντας οικολογικούς τρόπους κατανάλωσης ενέργειας και διαχείρισης απορριμμάτων. Σε συνέχεια της έρευνας που πραγματοποίησε το 3 137 –από το 2019 μέχρι το 2021– σχετικά με ζητήματα της εργασίας στον χώρο της τέχνης, τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών και τη δημιουργία ενός δίκαιου πλαισίου αμοιβών, η ομάδα του 3 137 προτείνει και ακολουθεί μια πάγια πολιτική αμοιβών που ανταποκρίνεται στην κλίμακα και στον ετήσιο οικονομικό του προϋπολογισμό.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε διαφορετικές εκδηλώσεις και μέρος της έχει δημοσιευτεί στην έκδοση Around Labor, Art, and the Auratic Condition (This is Not a Love Song) με διεθνή διανομή. Όλοι/ες οι συμμετέχοντες, συνεργάτες και συντελεστές της έκθεσης εργάστηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού αυτού έργου έναντι χρηματικής αμοιβής. Οι αμοιβές για την παραγωγή νέου έργου διαφοροποιούνται από τις αμοιβές για παρουσίαση υπάρχοντος έργου. Τα έξοδα παραγωγής καλύπτονται για όλες τις συμμετοχές στην έκθεση.

Συντελεστές

Επιμέλεια: 3 137
Συντονισμός παραγωγής & επικοινωνία: Ναταλία Μαυρίδου
Εκτέλεση παραγωγής: Robin Cognez
Συγγραφή κειμένου έκθεσης: Μυρτώ Γερουλάνου και 3 137
Συγγραφή συνοδευτικού κειμένου έκθεσης: Πάνος Φουρτουλάκης
Μεταφράσεις: Κατερίνα Κεχαγιά-Αργυροπούλου
Εικόνα επικοινωνιακού υλικού έκθεσης: Έρικα Σκούρτη
Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας F.A.R.: Typical Organization

Συμμετέχουν: Ειρήνη Απέργη, Εύα Βασλαματζή, Γιάννης Γκανάς, Νίκη Γκουλέμα, Γεύσεις της Δαμασκού, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης & Αγγελική Γιαννακίδου, Μπάιρον Καλομαμάς, Ελένη Μπαγάκη, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Εύη Σουγκάρα, Θόδωρος Τζαννετάκης, Μαρία Τουμάζου, Κατερίνα Χάρου, Έλλη Χρηστάκη & Thessaloniki Design Museum (Dorothee Becker, Bruno Munari, Aldo Rossi), Hera Büyüktaşçıyan, Marc Camille Chaimowicz, Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, Claire Fontaine, Laëtitia Badaut Haussmann, Shreyas Karle, Pennie Key, Audrey-Flore Ngomsik, Amalia Pica, Viktorija Rybakova, Andreas Sell, Eric Stephany, Come to Greece gia na tin vreis (Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης, Em Kei)

Θερμές ευχαριστίες στον Μίνω Πανάγο και στις/ους:

Κέλυ Τσιπνή-Κολαζά, Κώστα Στασινόπουλο, Proyectos Ultravioleta + Stefan Benchoan, Herald St, Hot Wheels Athens, Rodeo Gallery, Salma Tuqan, Ελένη Ρήγα, Ella Bernard, Σταμάτη Κοντό, Νόρα Σακελλαρίδου, Έλενα Κεχαγιά, Διοχάντη, Αλεξάνδρα Μουρτζίνη, Melissa Blanchflower, Cabinet Gallery, Άλκη Καφετζή, Ορέστη Αθανασόπουλο, Ελεάννα Παπαθανασιάδη.

Η έκθεση Ιδέες και λύσεις για το σπίτι πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.), καθώς και με την υποστήριξη από το Outset Contemporary Art Fund Greece και τους Μαικήνες / Μυκήνες (το σχήμα μελών του 3 137).

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.