Big Bang Festival 6 | Φεστιβάλ Μουσικής για παιδιά

 Big Bang Festival 6 | Φεστιβάλ Μουσικής για παιδιά

Το ευρωπαϊκό φεστιβάλ μουσικής για παιδιά 0-12 ετών μεταμορφώνει για 6η χρονιά τη Στέγη και τη γειτονιά της σε μια ατελείωτη μουσική περιπέτεια.

 Στο Big Bang Festival 6 στις 28 και 29 Μαΐου, κάθε ερώτηση έχει την ίδια απάντηση: Μουσική. Στις σκηνές, στα φουαγιέ, στους διαδρόμους, στα ασανσέρ, αλλά και έξω από τη Στέγη, στη γειτονιά του Νέου Κόσμου, στο Πάρκο Δουργουτίου, παιδιά, γονείς και μουσικοί γίνονται μια πρωτότυπη μπάντα. Για 6η χρονιά το Big Bang πάει κόντρα στα μη και ζητάει από τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν, να ακούσουν, να παίξουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν. Εξάλλου, τα παιδιά ξέρουν καλύτερα από όλους να διασκεδάζουν και να αφήνονται στη μουσική.

Ένα τσίρκο τρελών επιστημόνων, η ιστορία της Σταχτοπούτας στην πιο ηχηρή εκδοχή της, ένα μουσικό ταξίδι με όχημα τα χάλκινα πνευστά, μία ηλεκτρονική χορευτική εμπειρία με αυτοσχέδια ανακυκλώσιμα υλικά, ένας μουσικός κήπος που ανθίζει. Η Στέγη ανοίγει τις πόρτες της και περιμένει δυνατά ντεσιμπέλ και την ενεργή συμμετοχή κάθε παιδιού.

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Ανεμοδείκτης, για πιάνο, άρπα, φαγκότο, τρομπόνι και φωνή αφηγητή | Εσθήρ Λέμη
Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου
Galaxy Studio, Γαλαξία 2 | 11:30, 13:30, 18:30 | Διάρκεια: 20 λεπτά | Ηλικίες: 7+
Είσοδος ελεύθερη με δελτίo εισόδου

Ο Ανεμοδείκτης είναι ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά, μια ιστορία για τέσσερεις γνωστούς ανέμους της Μεσογείου, τέσσερα όργανα και ηχοχρώματα και ένα μαγικό κέντρο, το κέντρο ενός ανεμοδείκτη, όπου τα παιδιά/ακροατές ανακαλύπτουν μια σύγχρονη μουσική γλώσσα και αφουγκράζονται την αφήγηση. Συνεχίζοντας στα χνάρια της φόρμας του κλασσικού έργου για παιδιά «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Προκόφιεφ, η συνθέτις Εσθήρ Λέμη δημιουργεί μια μουσική περιπέτεια αποκλειστικά για παιδιά, από μουσικούς ερμηνευτές νεαρής ηλικίας, που αποφάσισαν εγκαίρως να βουτήξουν στα βαθιά νερά της σύγχρονης μουσικής.

Soñar Εscape | Γιώργος Γαργάλας, Σπύρος Τσίγκος
Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου
Πάρκο Δουργουτίου (ζώνη με παγκάκια) | 12:00, 14:00, 19:30 | Διάρκεια: 25 λεπτά | Ηλικίες: 5+
Είσοδος ελεύθερη

Οι Soñar escape δημιουργούν ηλεκτρονική χορευτική μουσική με αυτοσχεδιαστικά στοιχεία. Ο ήχος αναπαράγεται από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως σωλήνες PVC, ελατήρια, ξύλινα κουτιά, ελάσματα κ.ά., σε συνδυασμό με αναλογικά και ψηφιακά synths και το beat box. Ο συνδυασμός του ψηφιακού ήχου με υλικά καθημερινής χρήσης δημιουργεί μια περφόρμανς με ambience και χορευτικά στοιχεία, ιδανικά για να ενθαρρύνουν την κίνηση και το παιχνίδι.

Sounderella | Θάλεια Ιωαννίδου, Περσεφόνη Μήλιου
Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου
Galaxy Corner, Γαλαξία 2 | 13:30, 14:30, 18:00, 19:30 | Διάρκεια: 20 λεπτά | Ηλικίες: 5+
Είσοδος ελεύθερη με δελτίo εισόδου

Η “Sounderella” είναι μια ηχητική περφόρμανς που συνοδεύει την προβολή του βωβού φιλμ animation του 1922 “Aschenputtel” (Σταχτοπούτα) της Lotte Reiniger, μια μεταφορά στην οθόνη της εκδοχής του κλασικού παραμυθιού από τους αδερφούς Γκριμ. Στη “Sounderella”, οι ήρωες του παραμυθιού μιλούν τη γλώσσα των ήχων, εκφράζουν συναισθήματα και συνομιλούν μέσα από αυτούς. Οι ήχοι, που έρχονται να ζωντανέψουν τις δράσεις του φιλμ, παράγονται από τους καλλιτέχνες με τη χρήση απλών και καθημερινών αντικειμένων. Οι δράσεις για την παραγωγή των ήχων διαδραματίζονται μπροστά από την οθόνη, ώστε τα παιδιά να μπορούν να τις παρακολουθούν ταυτόχρονα με την ταινία.

MakeSomeNoiz | Μουσικό, κοινωνικό εγχείρημα MakeSomeNoiz
Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου
Πάρκο Δουργουτίου, κυκλικός χώρος | Σάββατο 14:30, 17:30, 19:00 & Κυριακή 13:00, 14:30, 17:30 | Διάρκεια: 30 λεπτά | Ηλικίες: 3+
Είσοδος ελεύθερη

Το MakeSomeNoiz είναι ένα μουσικό και κοινωνικό εγχείρημα. Σκοπός του προγράμματος είναι να ενώσει μια ομάδα εφήβων από το κέντρο της Αθήνας με ευρύ πολυπολιτισμικό υπόβαθρο, με αφορμή την παραδοσιακή βαλκανική μουσική και μέσο τα χάλκινα μουσικά όργανα. Η παραδοσιακή βαλκανική μουσική είναι μια συνύπαρξη του θλιβερού και του εύθυμου, που προστάζει το κορμί να χορεύει στον ρυθμό και την ψυχή να λυγίζει στις μελωδίες. Είναι ένας ήχος ζωντανός στα αυτιά και στις καρδιές, που ενώνει τους πάντες σε αυτή την πολυπολιτισμική κοινότητα. Τα χάλκινα πνευστά είναι τα εργαλεία έκφρασης στα χέρια των παιδιών. Είναι εντυπωσιακά, γυαλίζουν και παίζουν πολύ δυνατά. Σε έξι ημίωρες συναντήσεις, τρεις το Σάββατο και τρεις την Κυριακή, το MakeSomeNoiz παρουσιάζει στο Big Bang Festival ένα μουσικό ταξίδι που εκτείνεται από την Αλεξάνδρεια, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία και τη Λέσβο μέχρι τη Θράκη, τα Σκόπια, το Σαράγιεβο, το Νόβι Σαντ, το Βελιγράδι και το Βουκουρέστι.

Ηχητικό τσίρκο τρελών επιστημόνων | Ανδρέας Μονόπωλης, Γιώργος Γαργάλας
Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου
Στέγη, Φουαγιέ 4ου | 11:00, 13:00, 18:30 | Διάρκεια: 35 λεπτά | Ηλικίες: 5+
Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου

Μια μουσική παράσταση απευθυνόμενη σε παιδιά και όσους νιώθουν παιδιά. Οι τρελοί επιστήμονες, μέσα από οπτικοακουστικά ερεθίσματα που παραθέτουν επί το έργον, κρατάνε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου ζωντανό με ποικίλους και παράξενους τρόπους, ενώ πέρα από τη διασκέδαση προκαλούν τη φαντασία, την έμπνευση και τη δημιουργικότητα των θεατών. H βασική ιδέα είναι η ρουτίνα μιας ημέρας στο εργαστήριο των τρελών επιστημόνων. Οι τρελοί επιστήμονες παράγουν μουσική και ήχους, οι οποίοι δε σχετίζονται με παραδοσιακά μουσικά όργανα και συμβατικές ηχογραφήσεις αλλά με αντικείμενα πέραν κάθε υποψίας. Ανακυκλώσιμα υλικά, beat box (μουσική με το στόμα), foley, λουλουδόφωνα, μυστηριώδη κουτιά, ελατήρια, μπουκάλια και διάφορα αντικείμενα συνδεδεμένα με μικρόφωνα επαφής και γεννήτριες ήχων εμφανίζονται στον πάγκο εργασίας των δύο επιστημόνων και αλληλεπιδρούν δημιουργώντας ένα οπτικοακουστικό τσίρκο. Μέσα από την ηλεκτροακουστική ενίσχυση καθημερινών αντικειμένων αλλά και της ανθρώπινης φωνής, παράγεται μια σύνθεση όπου μικροσκοπικά αντικείμενα ακούγονται συναρπαστικά σε ένα εικονικό μικροσκόπιο ήχων.

Κήπος ή Αόρατο Σχοινί | Κορνήλιος Σελαμσής
Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου
Στέγη, -1 | Σάββατο 28 Μαΐου στις 13:00, 14:00, 19:00 & Κυριακή 29 Μαΐου στις 12:30, 14:00, 19:00 | Διάρκεια: 40 λεπτά | Ηλικίες: 5+
Κανονικό εισιτήριο 5 €
ΑΜΕΑ, Συνοδός ΑΜΕΑ, Ανεργίας & Φίλος 4 €

Μια γυναίκα –ή ένα κορίτσι;– μπαίνει σε ένα δωμάτιο. Ή μήπως σε έναν κήπο; Ή ίσως σε ένα δάσος. Λευκά σχήματα κρεμασμένα από την οροφή, άνθρωποι με μουσικά όργανα: Τα όργανα έχουν πολύπλοκα σχήματα και βγάζουν ήχους ασυνήθιστους. Η γυναίκα –ή μήπως το κορίτσι;– αρχίζει να μιλά. Αλλά τις λέξεις της δεν τις αναγνωρίζουμε. Και δεν ξέρουμε ακόμα ούτε ποια είναι ούτε τι ακριβώς θέλει. Κάποια στιγμή εμφανίζεται μια μύγα. Μια μάλλον όχι ολόκληρη μύγα. Η γυναίκα τής μιλά κι έτσι ακούμε τι λέει και τι σκέφτεται. Η μύγα απαντά με τον τρόπο της, όσο καλύτερα μπορεί – μα είναι όντως μισή; Αλλά φεύγει. Αυτό δε χρειαζόταν να συμβεί. Ήταν αδικαιολόγητο. Κι όμως: έρχεται ένας νέος επισκέπτης. Αυτός –ή αυτή; ή αυτό;– θέλει να μείνει. Θέλει να ακούσει, θέλει να ακούσουμε. Κι αυτό που θα συμβεί θα είναι πολύ ωραίο. Ο «Κήπος» είναι ένα έργο μουσικού θεάτρου για επτά όργανα, έναν άνθρωπο και δύο εικόνες.

Wires, Strings & Other Things | Andreea Banciu, James Allsopp, Ed Devane
Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου
Στέγη, Μικρή Σκηνή | 11:30, 18:00 | Διάρκεια: 50 λεπτά | Ηλικίες: 7+
Κανονικό εισιτήριο 5 €
ΑΜΕΑ, Συνοδός ΑΜΕΑ, Ανεργίας & Φίλος 4 €

Γνωρίστε τον Ed, την Andreea και τον James, τρεις εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους που έχουν ένα κοινό: είναι τρελοί για τη μουσική και τον ήχο. Το Ark and Music Network παρουσιάζουν μια νέα μουσική παράσταση για ηλικίες άνω των 6 ετών, την οποία σχεδίασαν και δημιούργησαν οι Brian Irvine και Wouter Van Looy.Ο Ed συνήθως βρίσκεται σε μια γωνιά να κατασκευάζει ασυνήθιστα ηλεκτρονικά όργανα και να ασχολείται με τον δικό του κόσμο του ήχου. Η Andreea παίζει υπέροχα βιόλα και διαβάζει πολύπλοκες παρτιτούρες σαν να ήταν παραμύθια. Και ο James; Λοιπόν, ο James περιπλανιέται σε έναν ηχητικό λαβύρινθο σαν εξερευνητής, συνδέοντας και διακόπτοντας ήχους με το μπάσο κλαρινέτο του καθώς προχωράει.Τα πάντα μπορούν να συμβούν καθώς οι τρεις τους βρίσκουν ο ένας τον άλλον και αρχίζουν να δημιουργούν μουσική μαζί. Τι ιστορίες θα μοιραστούν όταν, με τη βοήθειά σας, εξερευνήσουν τη μαγεία και το μυστήριο του πώς να συνθέτουν, να ερμηνεύουν και να αυτοσχεδιάζουν; Το “Wires, Strings & Other Things” είναι μια μουσική παράσταση που σας ενθαρρύνει να είστε πάντα περίεργοι. Να ακούτε τους ήχους, να τους ανταποκρίνεστε και να επικοινωνείτε μέσα από αυτούς, από τη μουσική και τις ιστορίες που υπάρχουν παντού γύρω σας – όπου κι αν βρίσκεστε και με όποιον κι αν είστε μαζί.

Brain Bang! | Παναγιώτης Μελίδης (Λάρι Γκας), Rebecca Digne, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος
Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου
Στέγη, +5 ΒοΗ | 11:00, 12:30, 13:30, 17:30, 18;30, 19:30 | Διάρκεια: 30 λεπτά | Ηλικίες: 4+
Κανονικό εισιτήριο 3 €
ΑΜΕΑ, Συνοδός ΑΜΕΑ, Ανεργίας & Φίλος 2 €

Το BrainBang! είναι μια εμβυθιστική, διαδραστική εγκατάσταση ήχου και βίντεο. Μια ανοιχτή πρόσκληση για πειραματισμό και εξερεύνηση των εγκεφαλικών λειτουργιών μέσω μιας αισθητηριακής διαδρομής. Ένας φωτεινός διάδρομος είναι ο οδηγός. Τα πειραματικά βίντεο είναι αθόρυβα. Μπροστά από κάθε οθόνη, υπάρχουν «ιδιότυπα» όργανα. Εναπόκειται στα παιδιά να εξερευνήσουν αυτούς τους ήχους που παράγονται από τα όργανα, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα soundtrack για κάθε πτυχή μιας αισθητηριακής λειτουργίας του εγκεφάλου. Οι κινούμενες εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαχωριστικά και ως κολάζ έμπνευσης, που μας επιτρέπουν να ταξιδέψουμε μέσω διαφορετικών εννοιών αναπαράστασης του μυαλού μας. Τα παιδιά και οι γονείς τους μπορούν ελεύθερα να μετακινούνται και να αλληλεπιδρούν με τη μια ή την άλλη οθόνη, περνώντας συνολικά περίπου 30 λεπτά στην εγκατάσταση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
* Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ και τους συντελεστές των εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
* Έναρξη προπώλησης Φίλων: 19 Μαΐου 2022, 17:00
* Έναρξη προπώλησης Γενικού Κοινού: 21 Μαΐου 2022, 17:00
* Κανονικό εισιτήριο 3 € | ΑΜΕΑ, Συνοδός ΑΜΕΑ, Ανεργίας & Φίλος 2 €
* Το Big Bang Festival 6 ήταν προγραμματισμένο για τις σεζόν 2019-20 & 2020-21 και αναβλήθηκε στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων της πολιτείας για τη δημόσια υγεία κατά του Covid-19.
* Με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση
* Επιμέλεια φεστιβάλ: Χρήστος Καρράς, Μυρτώ Λάβδα, Wouter van Looy
* Συνεργαζόμενοι φορείς: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα), Zonzo Compagnie (Βέλγιο), Centro cultural de Belém (Πορτογαλία), Opéra de Rouen, Opéra de Lille (Γαλλία), Bozar (Βέλγιο), Insitituto de la Cultura y de las Artes Sevilla - ICAS (Ισπανία), Childrens' Cultural Centre LTD - The Ark (Ιρλανδία), Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede (Ολλανδία), Eesti Kontsert (Εσθονία), Δήμος του Ρέικιαβικ (Ισλανδία) και AAP-media (Βέλγιο).
* Τον συντονισμό του Big Bang έχει η Zonzo Compagnie (Βέλγιο)

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.