Βόλτα στην Πεντέλη

Βόλτα στην Πεντέλη

Αν ζητήσετε από τους γνωστούς σας να σας πουν ένα βουνό που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και είναι ιδανικό για περπάτημα, μάλλον θα πάρετε τις απαντήσεις «Υμηττός» και «Πάρνηθα». Έτσι όταν άκουσα για μια βόλτα στην Πεντέλη, απόρησα - τι έχει αυτό το βουνό; Είχα ακούσει για τη σπηλιά του Νταβέλη, και φυσικά για τα λατομεία, αλλά δεν ήξερα τι άλλο υπάρχει εκεί.

Ξεκινήσαμε από την πλατεία Σεμέλης, στη Δροσιά, και ανηφορίσαμε προς το βουνό. Μέσα σε πέντε λεπτά το τοπίο είχε αλλάξει - ήμαστε στη φύση! Το μονοπάτι ήταν σε γενικές γραμμές εύκολο, με ελάχιστα απότομα σημεία, και πυκνό δάσος γύρω μας. 

 

Σύντομα φτάσαμε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Συνεχίσαμε την πορεία, και συναντήσαμε τα εκκλησάκια του Αγίου Νικήτα και του Αγίου Λουκά. Λίγο αργότερα σταματήσαμε για διάλειμμα (και φαγητό!) σε ένα λιβάδι - και όμως, υπάρχει λιβάδι στην Πεντέλη!!! 

 

Η επόμενη στάση μας ήταν στην περιοχή των λατομείων. Εδώ βρίσκεται το διάσημο πεντελικό μάρμαρο, από το οποίο είναι φτιαγμένος ο Παρθενώνας. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκε το μάρμαρο στο κέντρο της Αθήνας πριν 2.500 χρόνια! 

 

Η απορία μας λύθηκε, εν μέρει, βλέποντας ένα πολύ κατηφορικό μονοπάτι, με το πολύ ταιριαστό όνομα «κατρακύλα», όπου παλαιότερα υπήρχαν ράγες πάνω στις οποίες κυλούσαν βαγονέτα. Η κατάβαση ήθελε λίγη προσοχή. αλλά ήταν πολύ ευχάριστη!

 

Σιγά σιγά πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Σύντομα φτάσαμε στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Διονύσου, όπου υπήρχε μια έκθεση μαρμάρινων γλυπτών - σίγουρα δεν ήταν το πρώτο πράγμα που περιμέναμε να δούμε!

 

Λίγα λεπτά αργότερα είχαμε φτάσει και πάλι στην πλατεία Σεμέλης. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για μια επόμενη συνάντηση. μήπως στη σπηλιά του Νταβέλη;

Info:
Η ομάδα Hiking Around Athens (https://www.facebook.com/groups/athenshiking) οργανώνει βόλτες σε κοντινά βουνά κάθε 2-3 εβδομάδες. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Στην πλατεία Σεμέλης μπορείτε να φτάσετε με το αστικό λεωφορείο 536, από το σταθμό ΗΣΑΠ της Κηφισιάς. Η συγκεκριμένη διαδρομή στην Πεντέλη είναι περίπου 6,5 χιλιόμετρα και είναι εύκολη.

Βανέσσα Φουντούλη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.