Πάσχα στη Δονούσα | Ένα βίντεο από την Amalia Kovaiou και τη λ3


Η Δονούσα αποτελεί το ένα από τα πέντε σημαντικότερα νησιά του συμπλέγματος των μικρών Κυκλάδων. Οι μόνιμοι κάτοικοί της δεν ξεπερνούν τους 120 ενώ οι γάτες του νησιού είναι διπλάσιες στον αριθμό από αυτούς. 

Αν και αποτελεί έναν δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό λόγω των τιρκουάζ νερών που έχουν οι παραλιες της, θα μπορούσα να πω πως το Πάσχα είναι μια διαφορετική εμπειρία για οποιον την επισκεφθεί. 

Κάθε απόγευμα, σχεδόν όλο το χωριό συγκεντρώνεται στην εκκλησία για την λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδας.

Την Μεγάλη Παρασκευή όλοι  ακολουθούν την περιφορά του επιταφίου στο χωριό. 

Το Μεγάλο Σάββατο, στην Δονούσα ζωντανεύει ένα έθιμο το οποίο ονομάζεται Φούρνοι. Κατά τη παράδοση όλοι οι κάτοικοι του νησιού μαζεύονται στα σπίτια τα οποία διαθέτουν  ξυλόφουρνους και ζυμώνουν ψωμιά ή αλλιώς παύλοι, όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι. (Όλο το νησί μυρίζει καμένο ξύλο από τους παραδοσιακούς πέτρινους φούρνους.) 

Η συνεργασία, τα χαμόγελα και μπόλικος ιδρώτας είναι τα συστατικά που φέρουν το αποτέλεσμα της επιτυχίας. Μια γλυκιά ανάμνηση αποκομίζουν όσοι συμμετέχουν σε αυτό το έθιμο. 

Το Βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μαζεύονται  όλοι στην εκκλησία για να λάβουν το Άγιο φως. Κατα την διάρκεια της Αναστάσης τα βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό της Δονουσας και ενθουσιάζουν όσους βρίσκονται εκεί. 

 

Η παράδοση θέλει στις Κυκλαδες το ψητό να τοποθετείτε στους παραδοσιακούς πέτρινους φούρνους μετά την ολοκλήρωση  του ψησίματος των ψωμιών, το απόγευμα του Μ. Σαββάτου για να είναι έτοιμο την Κυριακή του Πάσχα. 

 

Αποκορύφωμα των γεγονότων της Μεγάλης εβδομαδας είναι η καύση του Ιούδα στην οποία όλο το νησί συγκεντρώνεται για να την παρακολουθήσει. 

 

Επίλογος της ημέρας είναι το γλέντι που στήνεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες προσφέροντας μια δόση λαχταράς και ανυπομονησίας για την επόμενη χρονιά.

 

All images & video © λ3 by Amalia Kovaiou
Made with love by Lamda3 Creative Studio
For more visit www.lamda3.com

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.