Οι δρόμοι του κρασιού

Οι δρόμοι του κρασιού

"Το κρασί είναι εμφιαλωμένη ποίηση. "- (Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον)

Η Νεμέα γιορτάζει τον τρύγο και εμείς έχουμε 29(!) ακόμη λόγους για να αποφασίσουμε την απόδραση-αστραπή καθώς το άνετο οδικό δίκτυο σε κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα σε μεταφέρει κατευθείαν στην καρδιά του Μοριά μακριά από την πόλη. Μια εκδρομή που θα σας δικαιώσει, ιδίως εάν την πραγματοποιήσετε μέσα στον Αύγουστο και με ωραίους φίλους. Τα καλά κρασιά ως γνωστόν πρέπει να τα μοιραζόμαστε με καλή παρέα.  

Για 11η χρονιά, λοιπόν,  η γιορτή-θεσμός “Μεγάλες Μέρες της Νεμέαςπραγματοποιήθηκε και φέτος, με αφορμή τον τρύγο, στον μεγαλύτερο αμπελώνα της χώρας. Η ζώνη της Νεμέας περιλαμβάνει 16 χωριά, 29 μεγάλα και οργανωμένα οινοποιεία με εκατοντάδες επώνυμες ετικέτες κρασιού, 30.000 στρέμματα αμπελιών που συνθέτουν μαζί με την υπόλοιπη χλωρίδα της περιοχής ένα υπέροχο τοπίο. Αυτόν τον Αύγουστο, μάλιστα, οι επισκέπτες μπορούσαν να επισκεφθούν πολλά από τα οινοποιεία της Νεμέας, να ξεναγηθούν στους αμπελώνες, να δοκιμάσουν κρασιά, ενώ δεν έλειπαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις: από επιμορφωτικά σεμινάρια μέχρι παραστάσεις και τζαζ βραδιές. Στόχος, βέβαια, δεν είναι άλλος από  την προβολή του κρασιού ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ που βασίζεται στην ποικιλία Αγιωργίτικο, μια από τις πιο δυναμικές και φημισμένες ποικιλίες στον κόσμο, αλλά και η ανάπτυξη του οινικού τουρισμού στην περιοχή. Μάλιστα, μάθαμε, ότι το Αγιωργίτικο χρωστάει το όνομά του στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κουτσομόδι, στο μετόχι της οποίας βρίσκονταν τα αμπέλια.

Αν και οι δρόμοι του κρασιού φαίνονται δαιδαλώδεις, δεν χάνεσαι καθώς οι καφέ πινακίδες στα σταυροδρόμια είναι τοποθετημένες έτσι ώστε γρήγορα και εύκολα να κατατοπιστείς και να κατευθυνθείς στα διάφορα οινοποιεία και στη γύρω περιοχή. Είτε είσαι μυημένος στην τέχνη  του κρασιού είτε όχι, είναι καλύτερα να ξεκινήσεις από τον πολυχώρο γευσιγνωσίας και πληροφόρησης του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας στο κέντρο της πόλης. Εκεί μπορείς να δοκιμάσεις όλα τα κρασιά συνολικά των οινοποιείων, συνοδεία γευστικότατων εδεσμάτων της περιοχής (όπως αλλαντικά από γουρουνοπούλα και πεπαλαιωμένη γραβιέρα) και κατόπιν να κατευθυνθείς σε αυτά της αρεσκείας σου. Οι οινοποιοί θα σε υποδεχθούν με χαρά και θα σε ξεναγήσουν στις εγκαταστάσεις τους προτού σε μυήσουν στην τεχνική της γευστικής δοκιμής.  Tα κρασιά της Νεμέας φημίζονται για τη στιβαρότητά τους, τόσο τα λευκά (συνήθως από την ποικιλία ροδίτης), όσο και τα κόκκινα (ως επι το πλείστον από το αγιωργίτικο) και  έχουν πλέον αποκτήσει και παγκόσμια φήμη για το βελούδινο του χαρακτήρα τους και το …Mεσογειακό τους ταμπεραμέντο.

 

Αν και τα γούστα ποικίλλουν, εμείς- με πρόδηλη την προτίμησή μας στα κόκκινα- αγαπήσαμε πολλές ετικέτες και δώσαμε υπόσχεση να ξαναβρεθούμε εκεί και του χρόνου. Μέχρι τότε.. “όλα αμπέλια”!

Εύη Μπανταβάνου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.