Μετς

Μετς

"Μετς" ονομάζεται αυτή η περιοχή πίσω απ’το Καλλιμάρμαρο, ανάμεσα στις οδούς Καλλιρρόης κι Υμηττού, λίγα λεπτά απ’το κέντρο της Αθήνας. Παρακάτω ακολουθούν τα δικά μου 5 αγαπημένα αυτής της γειτονιάς:

1. Αρδηττός

Ο λόφος του Αρδηττού είναι ένα τέλειο μέρος. Είναι ήσυχα (συχνά έρημα), οι διαδρομές μέσα του δεν είναι μεγάλης έκτασης κι αυτό τον κάνει σα φωλιά μες την πόλη, κι είναι κι ένας λόφος απ’όπου η θέα είναι μυσταγωγική. Από τη μία του πλευρά βλέπεις το Καλλιμάρμαρο σαν υπερμέγεθες πέταλο, από την άλλη τους αθάνατους με κάποια από τα ωραιότερα σπίτια στην Αθήνα να προβάλουν από πίσω, και τέλος έχεις και την πλευρά που κοιτάζει προς την Ακρόπολη. Προσωπικό αγαπημένο είναι ένα άνοιγμα ανάμεσα σε κάτι κυπαρίσσια που σου επιτρέπει να δεις τις στήλες του Ολυμπίου Διός, στο βάθος το Ηρώδειο κι ακόμα πιο πέρα την Ακρόπολη και τον λόφο του Φιλοπάππου. Αυτό το άνοιγμα κι η θέα του με κάνει να φαντάζομαι την Αθήνα πολλούς αιώνες πριν, αιώνες που είχε άπλα, πεδιάδες και ποτάμια. Πρόσφατα ανακάλυψα ότι η επίσημη είσοδος είναι από την οδό Αρχιμήδους, πράγμα που -όσο το αγνοούσα-  δεν με εμπόδισε να μπαίνω στον λόφο από κάτι λυγισμένα σίδερα στην περίφραξη!

 

2. Κολίμπρι

....ή ίσως και Κολιμπρί αλλά μετά από αρκετά χρόνια εξακολουθώ να το τονίζω την παραλήγουσα. Τι να κάνεις.  Όσοι μένουν στην γειτονιά το ξέρουν - εκεί βρίσκεται η μέκκα του μπέργκερ και της πίτσας.

 

3. Τσέλση  Χοτέλ

Το Τσέλση, στην πλατεία Πλαστήρα, γεμίζει τον τελευταίο χρόνο (και κάτι) τη θέση ενός πρώην μανάβικου. Πολύχρωμο και γεμάτο κίνηση κάθε νύχτα, μοιράζεται το όνομά του με το νεοϋορκέζικο Chelsea Hotel, περιβόητο στέκι συγγραφέων και καλλιτεχνών. Κι αυτό είναι που κρύβεται πίσω απ’το Τσέλση, μια κοινή ιδέα που ενώνει θαμώνες και προσωπικό.

 

4. Μαύρο Πρόβατο

Φυσικά και θα μιλούσα για φαγητό. Την πρώτη φορά που πήγα στο Μαύρο Πρόβατο ήξερα ότι θα ξαναπάω. Εκεί μπορείς να βρεις απλά και πεντανόστιμα μικρά ή μεγαλύτερα πιάτα ελληνικής κουζίνας, καλές τιμές και την όμορφη ατμόσφαιρα που προκαλεί η ζεστασιά και το καλογεμισμένο στομάχι.

 

5. Πλατεία Βαρνάβα

Η Πλατεία Βαρνάβα- μια μικρή πλατεία στο κέντρο του Μετς με τους δρόμους να απλώνονται σαν ιστός γύρω της- δίνει την αίσθηση ενός μικρόκοσμου όπου τριγυρνάνε γνώριμα πρόσωπα κι ακούς προσωπικούς χαιρετισμούς σε κάθε μαγαζί που μπαίνεις. Προσφέρεται για να ξαποστάσεις στα παγκάκια της, να πιεις τον καφέ σου ή να φας από μαγειρευτά μέχρι σούσι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιώτα Τσελέντη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.