Ποιά είναι η Αλούλα;

Ποιά είναι η Αλούλα;

Όνομα πολύ εξωτικό για τοποθεσία της Αττικής, αλλά όχι για ένα καλά κρυμμένο μυστικό της! Ψηλά, στα βόρεια της Πεντέλης, στο Διονύσου, το παλιό λατομείο Αλούλα, έχει μεταμορφωθεί, κατόπιν πρωτοβουλίας της εταιρίας Μαρμάρων Διονύσου, από τη γλύπτρια τοπίου Νέλλα Γκόλαντα και την αρχιτέκτονα Ασπασία Κουζούπη, στο ανοιχτό μουσείο λατομικής τέχνης - σε ένα χώρο όπου φύση, αισθητική και μνήμη συμπλέκονται αξεδιάλυτα. Στοχεύοντας στη διατήρηση κάθε στοιχείου του χώρου και στην αποκλειστική χρήση επιτόπιων υλικών, γεννημένων από τα σπλάχνα του ίδιου του βουνού, το αισθητικό αποτέλεσμα αξιολογήθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα του είδους στην Ευρώπη του '90.   Στο τέρμα της οδού Αιολίδας, στο Διόνυσο, και μετά από λίγα λεπτά περπάτημα, ο επισκέπτης βρίσκεται μπροστά σε ένα επιβλητικό λατομικό άνοιγμα απ’όπου, μονοπάτια ξεχύνονται σε κάθε κατεύθυνση, καθορίζοντας κι αναδεικνύοντας πορείες μέσα στο δάσος, ανάμεσα σε κτίσματα λατόμων, χώρους εξόρυξης, απομεινάρια κατεργασίας μαρμάρου και «πέτρινους καταρράκτες». Μονοπάτια που, χαραγμένα αλλού ήπια, αλλού σε σημεία οριακά, κατευθύνουν το μάτι σε μια απίστευτη θεά προς την βόρεια Αττική και το Μαραθώνα. Η διαδρομή,  οργανωμένη γύρω από μια πορεία που ενώνει χώρους εργασίας, φυσικά τοπία και κτίσματα, ενώνει νοητά παρελθόν με παρόν, αναβαθμίζοντας μια απλή πεζοπορία, σε πορεία ενδοσκόπησης που προσφέρει ποικίλα ερεθίσματα στον επισκέπτη.

Υπαίθριο Μουσείο Λατομικής τέχνης. Λατομείο Αλούλα, Διόνυσος Αττικής / Είσοδος ελεύθερη / Πρόσβαση: από ΗΣΑΠ Κηφισιάς, Γραμμή λεωφορείου  536

Παναγιώτης Κοντόλαιμος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.