Ένα Βαυαρικό χωριό μέσα στην πόλη: Ν.Ηράκλειο

Ένα Βαυαρικό χωριό μέσα στην πόλη: Ν.Ηράκλειο

Η ύπαρξη ενός βαυαρικού χωριού στην Αττική του 19ου αιώνα είναι σίγουρα μια από τις απροσδόκητες ιστορίες αυτής της πόλης. Όλα ξεκινούν το 1837 όταν στα χρόνια του Όθωνα πραγματοποιήθηκε η πρώτη οργανωμένη εγκατάσταση Βαυαρών στο σημερινό Νέο Ηράκλειο Αττικής, που καθιστά την περιοχή «πρωτεύουσα των καθολικών» ως και τα μέσα του 20ου αιώνα. Η μετέπειτα ανάπτυξη του προαστίου αυτού περνά από τον χαρακτήρα και τη δράση αυτής της, ολιγάριθμης αρχικά, καθολικής γερμανόφωνης κοινότητας καθώς και από τους μεταγενέστερους κατοίκους από τις Κυκλάδες, την Εύβοια και την Ήπειρο, που συγκροτούν σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία της περιοχής όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Στη δράση αυτών των πρώτων κατοίκων του Ηρακλείου οφείλουμε την εισαγωγή της παραγωγής μπύρας στην Ελλάδα, ενώ η ιστορία της ίδιας της κοινότητας κατά τον 20ο αιώνα φωτίζει με ιδιαίτερο τρόπο σημαντικά ζητήματα ευρωπαϊκής ιστορίας. Σήμερα στην περιοχή του Παλιού Ηρακλείου διασώζονται λιγοστά τεκμήρια της ιστορίας της περιοχής όπως ο Καθολικός ναός του Αγίου Λουκά και το παρακείμενο καθολικό κοιμητήριο, ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου, με σημαντικές τοιχογραφίες και αρχαία κατάλοιπα, καθώς και σημαντικά δείγματα προπολεμικής αστικής αρχιτεκτονικής. Η βόλτα στην περιοχή αποτελεί ένα απροσδόκητο ερέθισμα σε μια πόλη που ενδεχομένως να κουράζει με τη φαινομενική της ομοιομορφία τον ανυποψίαστο επισκέπτη!!!!

Πώς πάω: Με τον προαστιακό ως τον σταθμό Ηράκλειο και από εκεί με σύντομο περπάτημα ως την εκκλησία του Αγίου Λουκά, το επίκεντρο της περιοχής. 

Παναγιώτης Κοντόλαιμος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.