Ένα μεσημέρι στο Πάρκο Στρατού

Ένα μεσημέρι στο Πάρκο Στρατού

Εδώ και πολλά χρόνια, κάθε φορά που βρισκόμουν στη λεωφόρο Κατεχάκη με κατεύθυνση από την Μεσογείων προς την Ηλιούπολη, αναρωτιόμουν τι να είναι η μεγάλη, φαινομενικά άδεια, έκταση στο δεξί μου χέρι. Εκτός από το θέατρο Badminton, στο οποίο έχω πάει αρκετές φορές, δεν ήξερα τι άλλο υπήρχε εκεί.

Ερευνώντας όμως τα μουσεία της Αθήνας, διαπίστωσα ότι «κάπου δεξιά από την Κατεχάκη», υπάρχει η Εθνική Πινακοθήκη και επίσης το παράρτημά της, η Εθνική Γλυπτοθήκη. Τα κτίρια της Γλυπτοθήκης, μάλιστα, ήταν κάποτε οι βασιλικοί στάβλοι.

Βρεθήκαμε εκεί ένα ανοιξιάτικο Σάββατο, νωρίς το μεσημέρι. Οι γνώριμες καφέ πινακίδες με κίτρινα γράμματα, πάνω στη λεωφόρο Κατεχάκη, μας οδήγησαν στην είσοδο του συγκροτήματος κτιρίων που φιλοξενεί τις μόνιμες εκθέσεις.

Ο χώρος γύρω από τα κτίρια της Πινακοθήκης ήταν πολύ εντυπωσιακός. Τεράστιες εκτάσεις με γρασίδι, μερικά μεγάλα  γλυπτά, ένα αμφιθέατρο, και πολλά ακόμη κτίρια. Ένα από τα παλιά και εγκαταλελειμμένα κτίρια που μας έκαναν εντύπωση, ήταν το παλιό «Στρατιωτικό Αρτοποιείο Αθηνών», το οποίο κατατάσσεται στα «ιστορικά διατηρητέα μνημεία που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία», διότι αποτελεί ενδιαφέρον δείγμα κτίσματος «ειδικής χρήσης με χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της εποχής του μεσοπολέμου».

 

Ρωτώντας, μάθαμε ότι το πάρκο στο οποίο βρεθήκαμε ήταν το Πάρκο Στρατού, ή Άλσος Στρατού. Δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, και μεταγενέστερα για γενικότερη στρατιωτική χρήση. Στην πορεία, μέσα στην έκταση του Πάρκου, χτίστηκαν και άλλα κτίρια. Σήμερα, το πάρκο φιλοξενεί επίσης μία ακαδημία ποδοσφαίρου, ενώ λειτουργεί και καφέ / εστιατόριο. Παράλληλα, όμως, είναι ένα τέλειο μέρος για πικνικ και χαλάρωση, καθώς και για γονείς με παιδιά που μαθαίνουν ποδήλατο!

 

Ιδανική ιδέα για τις ανοιξιάτικες μέρες που έρχονται!

Πρόσβαση στο Άλσος: Από Λεωφόρο Κατεχάκη, από το φανάρι που οδηγεί στην Εθνική Πινακοθήκη και το Θέατρο Badminton, ή από το μετρό Κατεχάκη.

Πληροφορίες για την Πινακοθήκη: http://www.nationalgallery.gr/

Βανέσσα Φουντούλη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.