Εξάρχεια

Εξάρχεια

Μπορεί από τα πιο γνωστά σημεία στα Εξάρχεια να είναι η πλατεία, η μπλε πολυκατοικία, το Φλοράλ, ο Κάβουρας κλπ όμως η «γειτονιά» των Εξαρχείων έχει πολλά λιγότερο γνωστά σημεία που αξίζει να  επισκεφτεί κανείς. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη βόλτα μας από τα βόρεια.

1. Λόφος του  Στρέφη

Σήμα κατατεθέν των Εξαρχείων είναι  ο λόφος του Στρέφη. Λεγόταν λόφος Αγχέσμου , λειτούργησε ως  λατομείο και τον «πρασίνισε» η κρεβατομουρμούρα της κυρίας Στρέφη στον αξιωματικό σύζυγό της, υπό την κατοχή του οποίου ήταν ο λόφος ως το 1963! Η κ.Στρέφη ως νοικοκυρά δεν ανεχόταν να λερώνεται η μπουγάδα της από τη σκόνη του λατομείου και έτσι ζήτησε από το σύζυγό της να δενδροφυτεύσει την περιοχή, όπερ και εγένετο.

Ίσως ο πιο αγαπημένος λόφος της Αθήνας για κάποιους. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ψηλός, όμως έχει ένα πλεονέκτημα που πολλοί δεν έχουν προσέξει. Αν σταθεί κανείς στα ψηλότερα βράχια του μπορεί να δει περιμετρικά όλη την Αθήνα, από την Πάρνηθα ως το Σαρωνικό και από τα δυτικά ως τον Υμηττό. Και αυτό χωρίς να χρειαστεί να κάνει ούτε βήμα, καθώς ο λόφος είναι μικρός και προσφέρει οπτική προς όλες τις κατευθύνσεις. Η καλύτερη ώρα να τον επισκεφτεί κανείς είναι το ηλιοβασίλεμα.  Ένα είναι σίγουρο, πώς όσο κρατήσει η βόλτα θα αισθανθείς πως δεν είσαι στην πολύβουη Αθήνα, αν και θα είσαι στο κέντρο της.

 
 
 

2. Οικονόμου, Κουντουριώτου & Μεθώνης

Κατεβαίνοντας κανείς από το λόφο του Στρέφη αξίζει να περάσει και από τους συγκεκριμένους δρόμους. Στη γωνία Οικονόμου & Κουντουριώτη βρίσκεται το σπίτι του ποιητή του μεσοπολέμου Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό που κηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων. Δυστυχώς λόγω των εργασιών που γίνονται δεν είναι ορατό όλο το σπίτι, όμως η βόλτα στο πεζόδρομο που βρίσκεται παραπλεύρως ( Κουντουριώτου & Μεθώνης) αποζημιώνει τον περαστικό. Εκεί βρίσκεται και ένας μικρός κήπος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πριν λοιπόν κατευθυνθείτε προς την Καλλιδρομίου για καφέ ή μεζέ, κάντε μια παράκαμψη γι’ αυτήν την μυστική γωνιά των Εξαρχείων. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη ζηλέψετε τους μόνιμους κατοίκους στη συγκεκριμένη γωνία. 

 
 
 
 

3. Τσαμαδού

Δίπλα στην πολύβουη πλατεία Εξαρχείων βρίσκεται ο πεζόδρομος Τσαμαδού, που οι περισσότεροι τον προσπερνούν , γιατί δεν τον γνωρίζουν. Είναι το “μυστικό πέρασμα” από την Τοσίτσα στην πλατεία. Ένα ακόμη κεντρικό σημείο που ξέρει καλά να κρύβεται από τον πολύ τον κόσμο. Εκεί βρίσκεται το Στέκι μεταναστών στο οποίο πραγματοποιείται πλήθος κοινωνικών και πολιτιστικών  δράσεων, ενώ δίπλα μπορεί κανείς να πιει τον καφέ του είτε στον πεζόδρομο είτε στον ιδιαίτερο κήπο που έχει διαμορφωθεί, αν το επιτρέπει ο καιρός. Επίσης, σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία υπάρχει το γαλακτοπωλείο της Τσαμαδού( δεν έχει όνομα, αλλά το αναγνωρίζει κανείς από τη σχετική ταμπέλα ). Ακόμη δε δοκιμάσαμε, γιατί τις Κυριακές και τις αργίες είναι κλειστό, αλλά οι φήμες λένε για μοναδικό ρυζόγαλο και κρέμες. 

 
 

4. Τζαβέλα

Επόμενη στάση η οδός Τζαβέλλα, που ξεκινά δίπλα ακριβώς από το πάρκο Ναυαρίνου. Εκεί υπάρχουν δύο πολύ ενδιαφέροντα καταστήματα. Το πρώτο είναι ένα βιβλιοδετείο. Το δεύτερο, ακριβώς δίπλα, ένα μαγαζί με είδη ζογκλέρ. Δύο τελείως διαφορετικά μαγαζιά σα να βγήκαν από άλλη εποχή παρουσιάζουν ενδιαφέρον ακόμη και γι αυτούς που δεν έχουν σκοπό να αγοράσουν δερματόδετες εκδόσεις ή να αρχίσουν τα ζογκλερικά στο γραφείο. Πάντως, το βιβλιοδετείο διαθέτει ιστοσελίδα με κατάλογο των βιβλίων που πωλούνται (http://tzavella3.blogspot.gr/) ενώ στο  μαγαζί των jugglers  μπορεί  κανείς να ρωτήσει πληροφορίες για μαθήματα juggling, ένα hobby που βρίσκει διαρκώς νέους φανατικούς υποστηρικτές. 

 

5. Μαύρος γάτος

Το γνωστό street bar της Κωλέττη είναι ο ιδανικός προορισμός για να τερματίσει κανείς τη βόλτα του κατεβαίνοντας προς την Ακαδημίας , το νοητό σύνορο των Εξαρχείων . Βγαλμένο από άλλη δεκαετία, κάπου εκεί στο μεσοπόλεμο, σε εντυπωσιάζει με το που μπαίνεις. Διαθέτει μια μεγάλη ξύλινη μπάρα, που αν είσαι τυχερός και βρεις χώρο, αξίζει να κάτσεις  ώστε να μιλήσεις με τον μπάρμαν και να σου προτείνει αυτός το ποτό που θα πιεις(υπάρχει μεγάλη ποικιλία , πιστέψτε μας). Ταυτόχρονα θα αφεθείς σε ακούσματα τζαζ, ροκ εντ ρολ  και μπλουζ  που θα σε ταξιδέψουν . Αν τώρα η παρέα δεν είναι από τα καλά παιδιά και δε γυρνάνε πίσω πριν τις 4,  μπορείτε σαν γνήσια μαύρα γατιά πια να κατευθυνθείτε προς Ζωοδόχου Πηγής ή στο πεζόδρομο της Κιάφα για ένα ποτό ακόμη στον Κόκκινο Λωτό και στο Τσιν Τσιν αντίστοιχα. Στο πρώτο θα πιείτε το καλύτερο και φθηνότερο ποτό της πόλης και στο δεύτερο θα χορέψετε μέχρι το πρωί σε ρυθμούς από διάφορες δεκαετίες.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.