Active Sundays: τηλεμεταφορές στη φύση με αφετηρία την Αθήνα

Active Sundays: τηλεμεταφορές στη φύση με αφετηρία την Αθήνα

Εντάξει, ωραίες οι εντός των τειχών δράσεις, ωραίοι κι εμείς που γράφουμε γι’ αυτές, αλλά ας το παραδεχθούμε: είναι φορές που θα θέλαμε να μπούμε σ' ένα θάλαμο τηλεμεταφοράς και να βρεθούμε για μια (ή δυο και τρεις) μέρες σε τόπους διαφορετικούς. Κάτω από δένδρα, πλάι σε μια λίμνη, μέσα σ' ένα φαράγγι. Όπως σ' εκείνες τις φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα από φίλους - που μέχρι τώρα τους βλέπαμε “για ποτό” ή “για καφέ” - να ποζάρουν με κράνος και στολή μέσα σε μια φουσκωτή βάρκα παλεύοντας με ορμητικά νερά ή αγναντεύοντας το απέραντο από κάποια κορυφή με το σακίδιο στην πλάτη. Πώς βρέθηκαν εκεί ενώ την προηγούμενη πίναμε μαζί καφέ στην πλατεία Αγίας Ειρήνης και την επόμενη πήγαν κανονικά στη δουλειά στο Μαρούσι; Μήπως υπάρχει όντως συσκευή τηλεμεταφοράς και την κρατάνε επτασφράγιστο μυστικό; Μετά από προσωπική έρευνα και δοκιμή κατέληξα πως ναι, υπάρχει! Και δεν είναι μυστικό, ούτε θάλαμος, αλλά λεωφορείο. Το λεωφορείο των Active Sundays.

 

Πώς βρέθηκαν εκεί; (rafting στο Βίκο)

 

Πριν πω περισσότερα για εκείνους, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Είμαι άνθρωπος της πόλης. Άνθρωπος της Αθήνας. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα κι εδώ επέστρεψα μετά από απουσία χρόνων για σπουδές και δουλειά σε άλλες πόλεις. Μα αυτή η αίσθηση ελευθερίας που νιώθω όταν βρίσκομαι στην κορυφή ενός βουνού που το ‘χω ανηφορίσει, ή στο βάθος ενός φαραγγιού που το ΄χω περπατήσει, είναι ανείπωτη. Όχι, δε θα πάρω το αυτοκίνητο να πάω ως “μια ωραία ταβέρνα” σε “ένα πολύ όμορφο μέρος με πράσινο”. Θέλω και να ακούσω και να μυρίσω και να γευτώ και να αγγίξω και να δω το φυσικό περιβάλλον όσο περισσότερο γίνεται περιπλανόμενος μέσα σε αυτό. Από την άλλη, οι υποχρεώσεις στην πόλη πολλές. Δε μου αφήνουν το χρόνο να ψάξω, να διαβάσω, να δημιουργήσω διαδρομές στην κοντινή φύση. Για τον ίδιο λόγο, δεν έχω την πολυτέλεια να εξαφανιστώ μέρες ή βδομάδες μέσα στη σεζόν εργασίας, που, όπως για τους περισσότερους, είναι οι μήνες από τον Σεπτέμβριο ως και τον Ιούλιο. Αναζητώντας διεξόδους για σύντομες, κοντινές, οργανωμένες αποδράσεις με αφετηρία την Αθήνα κατέληξα σε μια ομάδα, που κάνει ακριβώς αυτό. Και το κάνει καλά!

 

Να περάσω ή θα πέσει; (φαράγγι Νηλέα)

Οι Active Sundays, λοιπόν, είναι μια ομάδα η οποία όπως προδίδει και το όνομά τους “εξαφανίζουν” Αθηναίες και Αθηναίους από την πόλη σχεδόν κάθε Κυριακή. Τους μεταφέρουν κάθε φορά σε διαφορετικό προορισμό με στόχο τη γνωριμία με την ελληνική φύση μέσω πεζοποριών και άλλων δραστηριοτήτων περιπέτειας στη φύση. Στη λίστα τους βρίσκονται πεζοπορικά μονοπάτια, φαράγγια, δάση, βουνοκορφές, καταρράκτες, ποτάμια, συναρπαστικές παραλίες και πολλά άλλα.

Στόχος τους είναι να ξεσηκώσουν από καναπέδες και αδράνεια γενικότερα, ανθρώπους που είτε δεν είχαν ποτέ ή έχουν παραμελήσει την επαφή με τη φύση και να ακολουθήσουν άλλους, καθημερινούς ανθρώπους που είναι πεζοπόροι, φυσιολάτρες και γενικότερα ανθρώποι περιπέτειας, ώστε ν' αποκτήσουν εμπειρίες ζωής. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν ξαναπάρει μέρος σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Μάλιστα, στην αρχή κάθε εμπειρίας, οι αρχάριοι διαχωρίζονται ώστε να έχουν ειδική ενημέρωση και προσοχή από τους διοργανωτές.

 

Όλες οι εξορμήσεις διοργανώνονται και οδηγούνται από έμπειρους πεζοπόρους, ορειβάτες, συνοδούς και ειδικούς άλλων υπαίθριων δραστηριοτήτων περιπέτειας στην ελληνική φύση. Οι περισσότερες γίνονται Κυριακές με αυθημερόν επιστροφή. Υπάρχουν όμως και μερικές περιπτώσεις που περιλαμβάνουν διανυκτέρευση(εις). Πληροφορίες για τις επόμενες εξορμήσεις τους ανακοινώνονται σε αυτόν το σύνδεσμο.

Η δήλωση συμμετοχής και η πληρωμή γίνονται ηλεκτρονικά, αφού επιλεχθεί η σχετική εξόρμηση από τον παραπάνω σύνδεσμο. Το ραντεβού για την αναχώρηση δίνεται έξω από τη στάση μετρό Άγιος Αντώνιος, στο Περιστέρι, όπου καλό είναι να κρατάς τυπωμένη και την απόδειξη πληρωμής. Κι αν είσαι αρχάριος, σίγουρα θα έχεις απορίες ως προς τον εξοπλισμό και τις προμήθειες. Εμείς σου προτείνουμε να ρίξεις μια ματιά στις συμβουλές για μια ασφαλή εξόρμηση, εδώ κι εδώ.

Δυο ημέρες πριν την εξόρμηση, θα λάβεις και e-mail με πληροφορίες ειδικά για εκείνη την ημέρα. Είπαμε "οργανωμένοι" και το εννοούμε.

Αν τα παραπάνω σου δημιούργησαν μια ακαταμάχητη επιθυμία για περιπέτεια, χτύπα τους την πόρτα και, μετά την πρώτη εμπειρία, είναι σίγουρο ότι κάθε Κυριακή θα.. εξαφανίζεσαι ;)

Κρατάει γερά! (πεζοπορία στον Όλυμπο)

Περισσότερες φωτογραφίες από τις εξορμήσεις των Active Sundays, μπορείτε να βρείτε στην on-line gallery.

Θανάσης Οικονόμου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.