«Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της Χρύσας Παραδείση από τις Εκδόσεις Τερζόπουλου

«Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της Χρύσας Παραδείση από τις Εκδόσεις Τερζόπουλου

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για το βιβλίο αυτό ούτε και για την Χρύσα Παραδείση. Γεννημένη το 1908 και με καταγωγή από τη Σμύρνη, θεωρείται η σημαντικότερη μαγείρισσα της Ελλάδας και έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με την ελληνική γαστρονομία. Στο διαδίκτυο θα βρεις εκατοντάδες άρθρα με αναφορές στην ζωή και την επαγγελματική της πορεία που σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να διαβάσεις, ενώ στα βιβλιοπωλεία θα βρεις μερικά από τα πιο σημαντικά βιβλία γραμμένα από αυτήν. Καθόλου άδικα λοιπόν, θεωρείται η Ελληνίδα Τζούλια Τσάιλντ!

Μετά από αυτόν τον μικρό πρόλογο, μπορείς να φανταστείς τον ενθουσιασμό όταν έχουμε την χαρά να κρατάμε στα χέρια μας την καινούργια έκδοση του βιβλίου «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» από τις Εκδόσεις Τερζόπουλος, σε επιμέλεια της Αλεξίας Τερζοπούλου. Το πιο ευπώλητο και ιστορικό βιβλίο μαγειρικής ανανεώνεται πλήρως. όπως ξέρουν πολύ καλά να κάνουν οι Εκδόσεις Τερζόπουλος, που καθόλου τυχαία μας έχουν χαρίσει μερικά από τα «νοστιμότερα» και πιο γοητευτικά βιβλία που κυκλοφορούν στα ράφια και αφορούν το φαγητό!

392 σελίδες (!) γεμάτες γευστικά ταξίδια, 747 συνταγές συνοδευμένες από 211 έγχρωμες φωτογραφίες και 110 σκίτσα, εμπλουτισμένες με μικρές συμβουλές για να πετύχουν οι μαγειρικές σου απόπειρες! Η σύγχρονη Ελληνική κουζίνα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι και αξίζει να το ανακαλύψεις μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού και στην συνέχεια, που αλλού, παρά στην κουζίνα σου!

Αυτό το ταξίδι ξεκινήσαμε και εμείς, από την δική μας κουζίνα για να σε πείσουμε για το πόσο ενδιαφέρον έχει! Αλλά και γιατί αγαπάμε πολύ αυτή την τόσο ιδιαίτερη προσωπικότητα που ακούσει στο όνομα Χρύσα Παραδείση και λατρεύουμε κάθε συνταγή της! Το βιβλίο άνοιξε και ακούμπησε στο τραπέζι της κουζίνας, τα πιάτα πήραν θέση και εμείς μαγειρέψαμε δύο από τις συναγές που θα βρεις στο βιβλίο «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική».

Παρότι δεν το κάνουμε συχνά, κρατηθήκαμε και πριν βάλουμε τις πρώτες μπουκιές στο στόμα μας και απολαύσουμε, βγάλαμε έξω τις φωτογραφικές μηχανές και σκεφτήκαμε να κρατήσουμε ένα αρχείο με αυτή μας την μαγειρική εμπειρία!

 

Συνταγή 1η: Τάρτα με σπανάκι

Βούτυρο, αυγά, αλεύρι για την ζύμη και πολλά ακόμη υλικά βγήκαν από τις συσκευασίες τους, σηκώσαμε μανίκια και βγάλαμε τις κατσαρόλες! 1 κιλό σπανάκι και μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια έδωσαν την γνώριμη μυρωδιά στο κυριακάτικο μεσημέρι, ξέρεις, αυτό του μαγειρεμένου φαγητού που απολάμβανες κάθε φορά που έμπαινες στο πατρικό σου σπίτι (ή είσαι τυχερός και απολαμβάνεις ακόμη!) και η μητέρα σου είχε μαγειρέψει για όλη την οικογένεια!

 

 Η μία τάρτα έμεινε ορφανή αλλά στην δεύτερη προσθέσαμε και λίγη φέτα, για να σπάσουμε την μονοτονία και να μείνουμε πιστές στην συνταγή της Χρύσας Παραδείση.

 

Το μπωλ πάνω αριστερά με αυτό το ροζ, ιδιαίτερο χρώμα το βλέπεις; Θα παρατηρείς και πόσο ατημέλητο είναι, από τα πηρούνια που δεν έλεγαν να σταματήσουν να βουτάνε μέσα!

Συνταγή 2η, λοιπόν: Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια για παρέα στην τάρτα.

Σκόρδο, ξύδι, αλάτι και λάδι παρέμειναν στο τραπέζι για να γίνουν βασικά υλικά και τη δεύτερης συνταγής μας που θα βρεις στην σελίδα 33 του βιβλίου και καλά θα κάνεις να την δοκιμάσεις σύντομα! Μια αγαπημένη γεύση και ιδιαίτερα γνώριμη.

 

Τα καλύτερα τα αφήσαμε για το τέλος! Το βιβλίο «Μαγερική & Ζαχαροπλαστική» της Χρύσας Παραδείση, δεν θα μπορούσε παρά να είναι προτεινόμενο στα Βραβεία Βιβλίου Public και συγκεκριμένα στην κατηγορία «ΕΥ ΖΗΝ». Καθόλου τυχαία λοιπόν, βάλαμε και εμείς το συγκεκριένο άρθρο στην δική μας στήλη «ΕΥ ΖΗΝ» και είναι το δικό μας μοναδικό υποψήφιο βιβλίο για την κατηγορία αυτή.

Μπορείς να μπεις και εσύ να ψηφίσεις το βιβλίο σε αυτή την σελίδα. Και μόλις το πάρεις στα χέρια σου, σιγουρέψου ότι ανακάλυψες και εσύ τον φανταστικό κόσμο της Χρύσας Παραδείση!

 

Ευχαριστούμε τις Εκδόσεις Τερζόπουλος για την εξαιρετική έκδοση και τα γευστικά ταξίδια.

Ευχαριστώ τις Χλόη Αντωνοπούλου-Μουζακίτη (σεφ) για τις μαγειρικές τις ικανότητες και τις Έμιλυ Καποθανάση και Κατερίνα Βουτσαδάκη για τις φωτογραφίες.

Και καλή μας όρεξη!

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.