Χορέψετε χορέψετε, παπούτσια μη λυπάστε...

Χορέψετε χορέψετε, παπούτσια μη λυπάστε...

Πιθανότατα να έχετε ακουστά τον Μόλυβο. Το πανέμορφο χωριό στη βόρεια πλευρά της Λέσβου, με το εντυπωσιακό κάστρο του , το γοητευτικό οικισμό, τη μαγική αύρα και τους ωραίους ανθρώπους του!

 


Ξέρατε όμως πως υπάρχει «Μόλυβος» και στην Αθήνα; Άν όχι, καιρός να τον γνωρίσετε!
Ο Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος» (Παράρτημα Αθήνας) γεννήθηκε στο μυαλό ενός χαρισματικού Μολυβιάτη χοροδιδάσκαλου, του Γρηγόρη Γρηγορίου, πριν περίπου τέσσερα χρόνια. Η ιδέα αμέσως αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από μια μικρή παρέα φίλων που τους έδενε η κοινή αγάπη για την παράδοση και το χορό και πολύ γρήγορα, πήρε σχήμα και μορφή. Η μορφή; Στα χαρτιά, ένας σύλλογος –παράρτημα του ομώνυμου συλλόγου της Λέσβου. Το σχήμα; Συμβολικό. Ένας χορευτικός κύκλος, με λαβή από τους ώμους που όλο και μεγαλώνει!

Αυτή η μολυβιάτικη γωνιά της Αθήνας, βρίσκεται σε μια αίθουσα στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Εκεί, συλλογικά και παρεΐστικα οργανώθηκε, διακοσμήθηκε και μπήκε σε λειτουργία ένας χώρος σημαδεμένος από το μεράκι και την προσωπική πινελιά -στην κυριολεξία όμως- κάθε μέλους της ομάδας. «Πάνω απ’όλα είμαστε παρέα» καμαρώνει ο δάσκαλος, «και είναι αυτό που θέλουμε να κρατήσουμε γερά και να μας χαρακτηρίζει πάντα!».
                                                                                                                                        

 


Και τι κάνουν οι παρέες; Μα περνάνε καλά φυσικά! Με μουσική και χορό. Κι από αυτά, άλλο τίποτα! Μαθήματα, πρόβες αλλά και αφορμές για γλέντια είναι στο πρόγραμμα όλο το χρόνο! «Μαθαίνουμε χορούς από όλη την Ελλάδα και τις χαμένες πατρίδες » διευκρινίζει η πρόεδρος του συλλόγου Λίτσα Σουλελέ. «Έχουμε, βέβαια, όσο να ‘ναι μια αδυναμία στη Λέσβο, είν’η αλήθεια» , προσθέτει χαμογελώντας. «Επίσης, συμμετέχουμε κάθε χρόνο σε παραστάσεις και φεστιβάλ παραδοσιακών χορών σε όλη την Ελλάδα, ενώ φέτος την άνοιξη δώσαμε για πρώτη φορά ένα δυνατό «παρόν» στο εξωτερικό, σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Κωνσταντινούπολη» συνεχίζει, «το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αφού περάσαμε πολύ όμορφα και η ομάδα δέθηκε ακόμη περισσότερο με αυτήν την εμπειρία».
 

 

Ο χορός δεν είναι μόνο βήματα και ρυθμός. Είναι έκφραση, επικοινωνία με τον εαυτό σου και με τους άλλους. «Όταν χορεύεις,γράφεις στη γη αυτά που θέλει να πει η ψυχή σου» έχει ειπωθεί. Στον παραδοσιακό χορό ισχύει και κάτι ακόμη: είναι ένα γεφύρωμα με το παρελθόν, την ιστορία και τους ανθρώπους του τόπου μας. «Προσπαθούμε πολύ συνειδητά να κρατήσουμε την παράδοση και να γνωρίσουμε το «χρώμα» και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Χωρίς έπαρση, χωρίς να είμασατε αυθεντίες αλλά με την ανάγκη μας να είμαστε αυθεντικοί και να σεβόμαστε την κληρονομιά που μας “παραδόθηκε”. Αυτό άλλωστε δεν σημαίνει η λέξη Παράδοση;» εξηγεί ο δάσκαλος Γρηγόρης.

Ο «Μόλυβος» της Αθήνας έχει μια πόρτα ανοιχτή για όλους όσους ενδιαφέρονται να τον γνωρίσουν. Δεν έχει σημασία με τι τρόπο θα φτάσεις εκεί. Είναι σχεδόν σίγουρο όμως , πως θα φύγεις, χορεύοντας!

 *Ο σύλλογος έχει τμήματα παραδοσιακού χορού για όλα τα επίπεδα και τις ηλικίες (αρχάριους, προχωρημένους, νεανική ομάδα, παιδική ομάδα), ενώ τον τελευταίο καιρό έχει εμπλουτίσει τις δραστηριότητές του και με πολλές άλλες που σχετίζονται πάντα με την κίνηση και τον πολιτισμό (παραδοσιακό τραγούδι, θεατρική ομάδα, παιδικό βιωματικό εργαστήρι, εκμάθηση μουσικών οργάνων, γυμναστικά προγράμματα, ευρωπαϊκοί χοροί κ.ά).

*Ακολουθήστε τη θαυμάσια Σελίδα του συλλόγου στο facebook εδώ: www.facebook.com/omolivos και ενημερωθείτε για το πρόγραμμα και όλες τις δραστηριότητες του εδώ: http://on.fb.me/1N40zDe και στο τηλέφωνο: 6949 126894 (Γεωργία Ράδη)

* Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος» (Παράρτημα Αθήνας) 
Διεύθυνση: Παπανούτσου 12 , Νέο Ηράκλειο Αττικής (κοντά στο σταθμό του Προαστιακού)
http://www.ploigos.gr/?sessionid=32455eb3a1b58bde8f5b07574a82ae22
Ώρες γραμματείας: Δευτέρα εώς Παρασκευή 5:00 μ.μ. -  9:00 μ.μ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.