Το ποδήλατο ΣΤΗΝ Αθήνα

Το ποδήλατο ΣΤΗΝ Αθήνα

Το ποδήλατο δεν είναι για την Αθήνα ή η Αθήνα δεν είναι για ποδήλατο;
Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει αυτήν την κουβέντα; Ποσες φορές δεν εχω ακούσει εγώ αυτήν την κουβέντα! Παράλληλα έχω εμπλακεί και σε άπειρες συζητήσεις περί του ρόλου του ποδηλάτου σε ένα αστικό περιβάλλον, άγριο (όπως η Αθήνα) και κουβέντες του τύπου «αν θες να κάνεις ποδήλατο, πήγαινε στο Άμστερνταμ».

 


Ναι, ναι ΚΑΙ ναι φίλοι μου, έχετε απόλυτο δίκιο. Το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες είναι υπέροχες ποδήλατο-πόλεις αλλά κάνετε λάθος για το ότι το ποδήλατο δεν είναι για την Αθήνα. Η κατάσταση στους δρόμους έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι οδηγοί έχουν μάθει να συναντούν ποδήλατα παντού και να δίνουν τον χώρο ώστε να κινηθούμε και εμείς, οι ποδηλάτες. Η Αθήνα δεν έχει ειδικό ποδηλατικό δίκτυο όπως και πάρα πολλές χώρες επίσης όμως οι αλλαγές έρχονται δημιουργώντας το ρεύμα για να αλλάξουν οι υποδομές. Δηλαδή αν θέλετε να φτιαχτούν δίκτυα πρέπει να πεισθούν όσοι είναι υπεύθυνοι, εκεί στις λήψεις των αποφάσεων, ότι τα χρειαζόμαστε. 
Με το ποδήλατο σου μπορείς να ανακαλύψεις γειτονιές, πάρκα, και κρυμμένες γωνιές με γκράφιτι, νηπιαγωγεία-στολίδια σε γειτονιές των προαστίων, μέχρι και πειρνιλί στην Δροσιά (που κατέληξα να τρώω με παρέα ποδηλατών), παγωτό στην Μαρίνα του Φλοίσβου ή καλαμαράκια στο Μικρολίμανο.
H καθημερινή μετακίνηση με το ποδήλατο μου έμαθε πώς είναι να νιώθεις εκείνη την αίσθηση ελευθερίας. Να ΖΕΙΣ την πόλη σου από την μία περιοχή στην άλλη, χωρίς να χρειάζεται να στριμωχτείς σε ΜΜΜ ή να κολλήσεις σε κίνηση ή να νιώθεις πως πνίγεσαι στο ασφυκτικό περιβάλλον του αμαξιού. 
Λατρεύω να κατεβαίνω στο Φλοίσβο και να γυρνάω σε όλη την μαρίνα. Γνωστή και ως ποδηλατο-μάνα. Μου αρέσει να κάνω ποδήλατο στην Καλλιθέα από τον σταθμό του ηλεκτρικού μέχρι την Ποσειδώνος. Στον Πειραιά. και συγκεκριμένα στο λιμάνι, παρέα με έναν αγαπημένο φίλο μου που είναι τρελαμένος να λέει ιστορίες για πλοία. Τέλος λάτρεψα τα βόρεια προάστια. Καβαλώντας το ποδήλατό μου, ανακάλυψα περιοχές όπως τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι. Υπέροχα πράσινες γειτονιές για μένα που είμαι παιδί του κέντρου. 

 

H Μαρία Καρδασιλάρη γράφει και στο skirtride.gr

Photo credits: John Calivas
 

Μαρία Καρδασιλάρη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.