Τελικά τι είναι το wellness και πως επιτυγχάνεται;

Τελικά τι είναι το wellness και πως επιτυγχάνεται;

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί τι είναι αυτό το ‘’wellness‘’, γιατί έχει γίνει τόσο μόδα, τι σχέση έχει με το fitness, αλλά και γιατί προτείνεται ως λύση σε όλα μας τα προβλήματα;

Ορίστε! Wellness, σε ελληνική μετάφραση, είναι η ευεξία. Είναι η κατάσταση στην οποία κάποιος έχει όλα όσα χρειάζεται για να νιώθει καλά ενώ ταυτόχρονα έχει αποδεχτεί τον εαυτό του όπως είναι και μπορεί να νιώθει πλήρης και χαρούμενος με τη ζωή του. Ουδεμία σχέση έχει με τα γυμναστήρια και φυσικά δεν προσφέρει καμία έτοιμη λύση στο οποιοδήποτε πρόβλημά σου.

Πως λοιπόν καθορίζεται η ευεξία, ποια είναι τα κριτήρια για να νιώσεις καλά και πως επιτυγχάνεται;

Με οδηγό τους παρακάτω 8 άξονες του wellness, δουλεύοντας συστηματικά και στοχευμένα με τον εαυτό σου, μπορείς να κατανοήσεις τα θέλω σου, να ανακαλύψεις τους στόχους σου και να αποδεχτείς τον εαυτό σου με αποτέλεσμα να νιώθεις την ευεξία για την οποία μιλάνε όλοι.

 Οι 8 άξονες της ευεξίας δηλαδή του wellness :

  1. Ο συναισθηματικός άξονας… εδώ θα πρέπει να αναπτυχθεί η αυτογνωσία και η αυτοεκτίμηση, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η δημιουργία ικανοποιητικών σχέσεων βασισμένων στο σεβασμό και στην κατανόηση.
  2. Ο πνευματικός άξονας… στον άξονα αυτό θα πρέπει να καθοριστεί ο σκοπός του κάθε ένα για τη ζωή του αλλά και το νόημά της.
  3. Ο διανοητικός άξονας… εδώ θα πρέπει ο κάθε ένας να ανακαλύψει τις δημιουργικές του ικανότητες και να βρει  τους τρόπους με τους οποίους θα τις αναπτύξει και θα τις επεκτείνει.
  4. Ο φυσικός… ο άξονας στον οποίο αναγνωρίζεται η ανάγκη για την καλή διατροφή, την γυμναστική αλλά και τον σωστό ύπνο.
  5. Ο περιβαλλοντικός… ένας πολύ σημαντικός άξονας τόσο για το άτομο όσο και για το σύνολο αφού στα πλαίσιά του πρέπει να αναπτυχθεί ο σεβασμός για το περιβάλλον (οικολογία) αλλά και για τον συνάνθρωπο (όχι στον ρατσισμό και τον εκφοβισμό, bullying).
  6. Ο οικονομικός… ο άξονας στον οποίο επιτυγχάνεται οικονομική επάρκεια για το παρόν αλλά και για το μέλλον (υπάρχει μια οικονομική ασφάλεια).
  7. Ο επαγγελματικός… σε αλληλεπίδραση με τον προηγούμενο άξονα, να υπάρχει μια επαγγελματική αποκατάσταση που να ικανοποιεί οικονομικά αλλά και προσωπικά το άτομο.
  8. Ο κοινωνικός… ο τελευταίος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός άξονας, είναι αυτός κατά τον οποίο το άτομο δημιουργεί ουσιαστικές σχέσεις που βασίζονται στην αγάπη, την κατανόηση, την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη.

Γνωρίζοντας λοιπόν τώρα τους 8 αυτούς άξονες, και κατανοώντας πως το wellness δεν είναι ένα πράγμα, αλλά ένας συνδυασμός πολλών διαφορετικών πραγμάτων, ο κάθε ένας μας θα πρέπει να φτιάξει τη δική του συνταγή της ευτυχίας βασισμένος πάνω στα θέλω και τις επιδιώξεις του.

To wellness είναι μια συνταγή της οποίας τα υλικά είναι τελείως προσωπικά και δεν πρέπει να ανακατεύονται με διαφημίσεις, πλασματικές ανάγκες και επίπλαστα πρότυπα. Καθόρισε τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι για να πετύχεις την δική σου προσωπική ευεξία και θα αποκτήσεις το δικό σου.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.