Όταν σας «επισκεφθεί» το στρες, κάντε κάποιες απλές ερωτήσεις στον εαυτό σας!

Όταν σας «επισκεφθεί» το στρες, κάντε κάποιες απλές ερωτήσεις στον εαυτό σας!

Στρες: Είναι παντού και σε αφθονία. Φταίει το πρωτόγονο μυαλό μας (fight or flight response), φταίνε και οι εξαντλητικοί ρυθμοί της καθημερινής μας ζωής. Είναι συνήθως ορατό, συχνά όμως είναι και διάφανο – σχεδόν α-συμπτωματικό. Το αντιμετωπίζεις στο παρόν, αλλά συχνά έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν. Σε κατακλύζει, κι ας μην ξέρεις σε ορισμένες περιπτώσεις ότι πρόκειται γι’ αυτό. Το στρες είναι αντιφατικά παντοδύναμο, όχι όμως και ανεξέλεγκτο. 

Αντίληψη, παρατήρηση, ανάληψη ευθύνης και επιλογή. Αυτά είναι κάποια βασικά βήματα για να καταφέρει κανείς να ελέγξει το άγχος. 

Τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και τις καταστάσεις.  Το coaching στηρίζεται στην αρχή της επιλογής, η οποία υποστηρίζει πως ενώ κάποιες φορές είναι αδύνατο να ελέγξουμε αυτά που μας συμβαίνουν, μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε πάνω σε αυτά (the Cognitive Behavioral Coaching approach). 

Σε περιπτώσεις, λοιπόν, που μπορεί να νοιώσεις πώς χάνεις τον έλεγχο και πως τα πράγματα δεν πάνε όπως επιθυμείς, ένας τρόπος να τον ανακτήσεις (και να ενδυναμωθείς μειώνοντας έτσι το στρες) είναι μέσω του coaching. Σε τι θα βοηθήσει; Στο να επιλέξεις τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσεις πάνω σ’ αυτή τη μη-επιθυμητή συνθήκη.

Ένα από τα πρώτα και βασικά πράγματα που μαθαίνεις στο coaching είναι πώς να κάνεις σωστές ερωτήσεις: ΠΟΙΟΣ, ΤΙ, ΠΟΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ.  Ερωτήσεις που ξεκινούν με αυτές τις λεξούλες, είναι οι λεγόμενες «ανοιχτές ερωτήσεις». Μέσω αυτών, απαντώντας αναλυτικά υποστηρίζεις μία πολιτική εκτεταμένης εξερεύνησης, αποκτάς βαθύτερη επίγνωση της κατάστασης και είσαι, τελικά, πιο κοντά στο να υιοθετήσεις τις συμπεριφορές που επιθυμείς και να θέσεις τους στόχους που σε εξυπηρετούν. 

Ενδυνάμωση, λοιπόν, μέσω ερωτήσεων. Προσπάθησε να κάνεις στον εαυτό σου τις σωστές ερωτήσεις. Εκείνες που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι είναι αυτό που σε αγχώνει και να βρεις αποτελεσματικούς τρόπους να το διαχειριστείς. Μερικές από αυτές είναι για παράδειγμα:

 

 

Γιατί αισθάνομαι όπως αισθάνομαι;

Ποιος θέλω να είμαι όταν αντιδρώ;

Πώς θέλω να αισθάνομαι;

Τι θέλω να αλλάξω;

Πού θέλω να φτάσω;

Με ποιόν τρόπο θα το καταφέρω; 

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω;

Ποιος μπορεί να με βοηθήσει;

 

Με την εξάσκηση, η πρακτική αυτή θα γίνεται όλο και πιο εύκολη, το επίπεδο του αναστοχασμού βαθύτερο.

Ανακεφαλαιώνοντας, λοιπόν, στην περίπτωση του στρες, αυτές οι μικρές λεξούλες των ανοιχτών ερωτήσεων είναι παντοδύναμες, και κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό σου μπορείς να φτιάξεις ένα σχέδιο δράσης που σε εκφράζει και εξυπηρετεί. 

Πηνελόπη Δημητρακοπούλου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.