Just a reminder - Να θυμόμαστε να προσέχουμε τον εαυτό μας!

Just a reminder - Να θυμόμαστε να προσέχουμε τον εαυτό μας!

Πόσες φορές έχετε ακούσει για κάποιον που αμελούσε ένα εμφανές πρόβλημα υγείας;

Είναι γνωστό πως υπάρχουν ασθένειες τις οποίες μπορούμε να αποφύγουμε, αν και επιλέγουμε να το αγνοούμε ή να το παραβλέπουμε. Άσκηση, υγιεινή διατροφή, προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, και αυτή τη διαχείριση του άγχους (που συχνά... μας προκαλεί μεγαλύτερο άγχος).

Συμβουλές -συνοπτικές και αναλυτικές- μπορούμε να βρούμε παντού. Μια ελάχιστη αναζήτηση περί πρόληψης στο google εμφανίζει 11.200.000 αποτελέσματα!

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το παρακάτω site το οποίο δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής κατά την υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος παρελθόντων ετών http://prolipsigiaolous.gr/. Εξατομικευμένο πρωτόκολλο προληπτικών εξετάσεων, υπολογισμός του καρδιαγγειακού κινδύνου, υπολογισμός του δείκτη μάζας σώματος είναι μερικά μόνο εργαλεία για την προάσπιση της ατομικής και άρα της δημόσιας υγείας.

Αποτέλεσμα της ίδιας δράσης είναι η δημιουργία ενός αξιόλογου νέου θεσμού ,των ΚΕΠ υγείας http://www.kepygeias.gr/. Με σύνθημα 'Η διατήρηση της υγείας είναι στο χέρι σου', βασικό μέλημα του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας. Ο πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με τα ΚΕΠ Υγείας ή να επισκέπτεται τους χώρους τους και να ενημερώνεται για θέματα προληπτικής υγείας. Εφόσον το επιθυμεί θα δημιουργείται ένας ιατρικός φάκελος. Μέσω ειδικού λογαριασμού θα ενημερώνεται για την ημερομηνία που πρέπει να επαναλάβει τις προληπτικές εξετάσεις του.

Συμμάχους βρίσκουμε και σε κοινωφελή ιδρύματα όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας https://www.elikar.gr/ που σκοπό έχει τη διαφώτιση του κοινού για τους κινδύνους από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τους τρόπους αποφυγής τους. Ομιλίες σε σχολεία, εκδηλώσεις όπου παρέχεται δωρεάν εκτίμηση της καρδιακής υγείας των πολιτών, διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων κ.ά. Στην ηλεκτρονική τους βιβλιοθήκη μπορούμε να διαβάσουμε σε γλώσσα απλή το ιδιαίτερα εύληπτο βιβλίο Αλκικαρδία (αλκή=δύναμη) καθώς και το διμηνιαίο περιοδικό Στους ρυθμούς της καρδιάς , στο οποίο αναπτύσσονται θέματα που αφορούν τη διατήρηση και βελτίωση της καρδιακής υγείας στην καθημερινότητα μας.

Αντίστοιχα, το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής με αντικείμενο τα νοσήματα του πεπτικού και τις επιδράσεις της διατροφής, παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στην υποστήριξη της έρευνας καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων του πεπτικού και την ενημέρωσή του σε θέματα υγιεινής διατροφής ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης των νοσημάτων. Στην πλήρως ενημερωμένη με σχετικά θέματα σελίδα του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ http://www.eligast.gr/ βρίσκουμε το περιοδικό Ευεξία και Διατροφή και μπορούμε ακόμα και να απευθύνουμε ερωτήματα στους επιστημονικούς συνεργάτες του Ιδρύματος.

Η πρόληψη αφορά ίσως περισσότερο τους γονείς μας, τους φίλους και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Για να μπορούμε να χαιρόμαστε μαζί τους τη ζωή, ας τους αφυπνίσουμε!

Και με εμάς; Η νιότη μας είναι ισχυρό αντεπιχείρημα! - Αλλά ας το ξανασκεφτούμε: Η πρόληψη μας αφορά όλους!

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.