Γνωρίστε το «Πελίτι» και το έργο του | Φυτέψτε παραδοσιακούς σπόρους!

Γνωρίστε το «Πελίτι» και το έργο του | Φυτέψτε παραδοσιακούς σπόρους!

Από χέρι σε χέρι κι από καρδιά σε καρδιά.
Από χέρι σε χέρι κι από γενιά σε γενιά για να έχουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα.

Έτσι μας συστήνεται η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι που ιδρύθηκε το 1995 στο Μεσοχώρι Παρανεστίου στη Δράμα από τον κ.Παναγιώτη Σαϊνατούδη. To Πελίτι έχοντας στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και φύσης ασχολείται με τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα, την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήματα και τη δημιουργία μιας οίκο-κοινότητας με κεντρικό άξονα τις παραδοσιακές ποικιλίες.

Το έργο της ομάδας είναι υψίστης σημασίας αν αναλογιστούμε πως οι παραδοσιακοί σπόροι είναι οι πρώτοι κρίκοι της διατροφικής αλυσίδας κι ενσαρκώνουν μια μακρά αλληλουχία εξέλιξης, προσαρμογής και βελτίωσης των φυτών μέσα στους αιώνες. Δυστυχώς στις μέρες μας η γεωργική βιοποικιλότητα και η ελεύθερη παραγωγή, διατήρηση και ανταλλαγή σπόρων, απαξιώνονται στο όνομα της εμπορευματοποίησης και ομοιομορφοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας.

Εκτιμάται ότι από τα 10.000 είδη που έχουν χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες για την ανθρώπινη τροφή και τη γεωργία, στις μέρες μας μόνο 120 καλλιεργούμενα είδη παρέχουν το 90% της ανθρώπινης τροφής που προέρχεται από φυτά, ενώ 12 είδη φυτών και μόνο 5 είδη ζώων παρέχουν πάνω από το 70% της συνολικής ανθρώπινης διατροφής. Εκατοντάδες χιλιάδες γεωργικές ετερογενείς ποικιλίες και ντόπιες ποικιλίες φυτών που υπήρχαν στα χωράφια μέχρι την αρχή του 20ου αιώνα, έχουν αντικατασταθεί από έναν μικρό αριθμό σύγχρονων και εξαιρετικά ομοιόμορφων εμπορικών ποικιλιών γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς παραδοσιακών σπόρων δυστυχώς έχει χαθεί για πάντα. H απώλεια των τοπικών ειδών και ποικιλιών οδηγεί στη μη αναστρέψιμη απώλεια της γενετικής ποικιλότητας που αυτά περιέχουν, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων για την προσαρμογή στις συνθήκες στις οποίες εξελίχθηκαν. Ως εκ τούτου, μειώνεται δραστικά και η ικανότητα των σύγχρονων και μελλοντικών γενιών να αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες περιβαλλοντικές αλλαγές και ανθρώπινες ανάγκες.*

To Πελίτι προωθεί το μήνυμα αυτό και συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το σημαντικό αυτό θέμα μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνει. Βασική του θέση είναι πως «καθημερινά ψηφίζουμε με το πιρούνι μας τί γεωργία και τί πλανήτη θέλουμε». Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί το δίκτυο δωρεάν ανταλλαγής σπόρων ανάμεσα σε αγρότες αλλά και ιδιώτες. Δυστυχώς οι -διεθνούς ενδιαφέροντος- «20η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι» και η «4η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων» που θα γίνονταν το τριήμερο 22 – 25 Απριλίου στη «Γη του Πελίτι» ακυρώνονται ακολουθώντας τις οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας του κορωναϊού. Ωστόσο αυτήν την περίοδο «τρέχει» μια άλλη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δράση: η ομάδα χαρίζει σπόρους σε όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν παραδοσιακές ποικιλίες φυτών στους κήπους, τα μπαλκόνια ή τις γλάστρες τους.  Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία θα βρείτε εδώ.

https://peliti.gr/
https://www.facebook.com/peliti.community

* Διαβάστε περισσότερα για το Νόμο του Σπόρου εδώ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.