Γιόγκα γέλιου! Ακριβώς!

Γιόγκα γέλιου! Ακριβώς!

Δεν ξέρω αν έτυχε να είχες ποτέ την εμπειρία γέλιου στο μετρό της Αθήνας. Εγώ την είχα.. και μου έμεινε αξέχαστη για χρόνια! Άνθρωποι κρατάγαμε κοιλιές, δάκρυα και ανάσες, μοιραζόμασταν όλοι κάτι κοινό και βγήκαμε ο καθένας στο σταθμό του αναζωογονημένος.
Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και γνώρισα την υπαίτια για όλο αυτό. Η ώρα να ανακρίνω τη Βηθλεέμ Μπαλτζή, πιστοποιημένη συντονίστρια της Γιόγκα Γέλιου, ώστε να μάθουμε λίγα πράγματα παραπάνω γι’αυτό που κάνει, έφτασε!


Τι σημαίνει αρχικά γιόγκα γέλιου;
Η λέξη γιόγκα είναι σανσκριτική και σημαίνει ένωση. Η Γιόγκα Γέλιου είναι μια διασκεδαστική άσκηση του σώματος και του νου που με ασκήσεις γέλιου και απλές τεχνικές όπως τραγούδι, κίνηση, τέντωμα του σώματος και ασκήσεις αναπνοής μας βοηθά να βρούμε ξανά το γέλιο μέσα μας, γέλιο χωρίς αιτία, χιούμορ ή κωμωδία. Το γέλιο πηγάζει από τον πυρήνα μας και μας βοηθά να ενωθούμε με τον εσώτερο εαυτό, όταν αυτό συμβαίνει εξαφανίζεται ο φόβος και ο άνθρωπος νιώθει αγάπη και ένωση με όλους βιώνοντας την εσωτερική χαρά.

Ποιά τα οφέλη της;
Η αύξηση παροχής οξυγόνου στο σώμα και τον εγκέφαλο, η διέγερση του κυτταρικού μεταβολισμού, η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και ο καθαρισμός όλων των οργάνων από τις τοξίνες είναι μόνο μερικά από τα οφέλη της καθώς και η απελευθέρωση των ενδορφινων που δημιουργούν αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.
Γελώντας ενεργοποιούμε ισχυρές θετικές αλλαγές στο σώμα και τον νου μας.

Δηλαδή μπορεί να κάνει ο καθένας; Σε ποιές ηλικίες απευθύνεται;
Φυσικά μπορεί να κάνει ο καθένας... απευθύνεται σε όλους, από 7 έως 107 χρονών. Το Γέλιο είναι η μοναδική γλώσσα που κατανοούμε όλοι ανεξαρτήτως φυλής, πολιτισμικού επιπέδου, τεχνολογικής εξέλιξης και καταγωγής.

Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις κάποιον να γελάσει επί τόπου;
Οι άνθρωποι λένε συχνά, «έχω κατάθλιψη» η «δεν μπορώ να γελάσω» ή «δεν αισθάνομαι έτσι ώστε να γελάσω». Τους λέμε, «Δεν πειράζει. Απλά φέρτε το πρόθυμο σώμα σας και εμείς θα σας κάνουμε να γελάσετε». Έτσι, ακόμα κι αν δεν έχετε αίσθηση χιούμορ, μην ανησυχείτε. Απλά ελάτε να βιώσετε τη Γιόγκα Γέλιου και θα αναπτύξετε την ικανότητα να γελάτε.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το Yoga laughter club; Tι σε έκανε να το δημιουργήσεις όλο αυτο;
Ο ιδρυτής της Γιόγκα Γέλιου είναι ο ινδός γιατρός Μαντάν Κατάρια που δημιούργησε το πρώτο κλαμπ γέλιου το 1995 με 5 μέλη.Με την καθοδήγησή του αναπτύχθηκε το παγκόσμιο κίνημα κλαμπ ειρήνης μέσω του γέλιου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 16.000 κλαμπ γέλιου σε 73 χώρες με κάποια εκατομμύρια μέλη.
Από το 2010 ξεκίνησα να ασχολούμαι με δράσεις ώστε να αλλάξω αυτήν την εικόνα που έβλεπα γύρω μου και όλο χειροτέρευε, κι έτσι ίδρυσα τους Greek Laughers με δράσεις ανά την Ελλάδα.  (http://www.greeklaughers.gr/)
Τον Απρίλιο του 2012 ξεκίνησε το κλαμπ γέλιου Νεάπολης- Εξαρχείων με συναντήσεις γέλιου στο Παράφωνο τζαζ κλαμπ και μετά στο παρκάκι του Αγ.Νικολάου στην Ασκληπιού. Μετά μας βρήκε ό χώρος στη Μαυρομιχάλης 131. (http://www.be8leem.org/)

Θεωρείς το γέλιο πηγή ζωής; Eιδικά τώρα, σε αυτή την εποχή που διανύουμε;
Με όλα τα οφέλη που προανέφερα φυσικά είναι μια διασκεδαστική πηγή ζωής.
Η εποχή μας το έχει ανάγκη γιατί οι άνθρωποι δεν γελούν πια όσο παλαιότερα, δεν είναι ευτυχισμένοι, επειδή ψάχνουν για την ευτυχία στον εξωτερικό κόσμο. Εμείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις εξωτερικές συνθήκες σε μια μέρα, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που αισθανόμαστε μέσα μας. Αυτή η εσωτερική αλλαγή είναι το κλειδί για να δούμε την αλλαγή στον εξωτερικό κόσμο.
Το σύνθημά είναι:  Δεν γελάμε επειδή είμαστε ευτυχισμένοι, είμαστε ευτυχισμένοι γιατί γελάμε.

Που θα σας βρούμε;
Το σπίτι μας είναι στην Μαυρομιχάλη 131 Νεάπολη Εξαρχείων στο χώρο Βηθλεέμ org. Το καλοκαίρι βγαίνουμε έξω στον Εθνικό Kήπο και τον μετονομάζουμε Εθνικό Κήπο Γέλιου.
Τα μέλη του κλαμπ γέλιου Νεάπολης-Εξαρχείων και όσοι επιθυμούν ακόμη και περαστικοί συμμετέχουν Δωρεάν στις συνεδρίες γιόγκα γέλιου, προσαρμοσμένες για εξωτερικό χώρο, που διαρκούν περίπου 1:20. Κάθε Κυριακή από τις 17 Μαίου , ώρα 12:00 στο ηλιακό ρολόι απο την οδό Αμαλίας θα είμαστε εκεί.  
https://www.facebook.com/events/445051645670487/

Βηθλεέμ, πρότεινέ μας μια αγαπημένη διαδρομή στην Aθήνα που σε χαλαρώνει και σε αναζωογονεί;
Από μετρό Ελληνικό διαδρομή γραμμής 122 προς λιμανάκια Βουλιαγμένης όλο το χειμώνα για μισή ώρα μπανάκι και μετά επιστροφή για τη συνέχεια των διεκπεραιώσεων της ημέρας, είναι τέλεια σας τη συνιστώ.

Πληροφορίες - infos:
http://www.be8leem.org/
http://www.greeklaughers.gr/
https://www.youtube.com/user/GreekLaughers
https://www.facebook.com/GreekLaughers
https://www.facebook.com/LaughterClubNeapolisExarchia

Photo Credits: Κατερίνα Τζόβα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.