Αλλάξτε συνήθειες με τρία απλά βήματα!

Αλλάξτε συνήθειες με τρία απλά βήματα!

Αν μισείτε τη μονοτονία του να τρέχετε στον γυμναστηριακό διάδρομο, αλλά σύρετε τον εαυτό σας εκεί καθημερινά πιστεύοντας πως με την πίεση η άσκηση θα σας γίνει τελικά συνήθεια, μάλλον κάνετε λάθος!

Σύμφωνα με τον BJ Fogg -ψυχολόγο και ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Stanford, ο οποίος έχει μελετήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις αλλαγές της για περισσότερα από 20 χρόνια- το να κάνει κάποιος κάτι που δεν τον ευχαριστεί (και επιπλέον να αποτυγχάνει συνεχώς στο να το διατηρήσει), είναι ο πλέον λανθασμένος τρόπος για αλλαγή. Μάλιστα, όπως λέει, «από το να πιέζει κάποιος τόσο έντονα τον εαυτό του, καλύτερα να μην κάνει τίποτε»!

Για να αποκτήσετε μία ουσιαστική και δια βίου συνήθεια, θα πρέπει να στοχεύσετε στο να εξασκήσετε το μυαλό σας να επιτυγχάνει μικρές αλλαγές. Αυτό θα σας δώσει αυτοπεποίθηση και τελικά θα κατακτήσετε την επιτυχία.

Σχεδιάσετε μικρές συμπεριφορικές αλλαγές οι οποίες δεν θα είναι μόνο εύκολες, αλλά και ικανές να ενταχθούν στην καθημερινότητά σας. Στοχεύστε σε πράγματα που μπορείτε να κάνετε αυτόματα!

Δεν το πιστεύετε; Κι όμως! Ο Fogg, ο οποίος εξειδικεύεται στο Stanford στο πως οι υπολογιστές επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, μας παρουσιάζει ένα παράδειγμα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του: 

- Καθημερινά αν θέλετε να μάθετε κάτι, μπαίνετε στο Google.
- Καθημερινά ανοίγετε το Facebook - αν όχι για να κάνετε εσείς κάποια κοινοποίηση, τουλάχιστον για να διαβάσετε τι γράφουν οι φίλοι σας εκεί. Το ανοίγετε πάντως!
- Καθημερινά κάνετε login στο Twitter, για να διαβάσετε τα νέα ή να εκφράσετε κάποια άποψη.
- Καθημερινά κάνετε scroll down στις φωτογραφίες του Instagram. Αν δείτε κάτι ωραίο και το φωτογραφίσετε θέλετε να το ανεβάσετε εκεί (κάποιες φορές μάλιστα ψάχνετε κάτι όμορφο με (αυτο)σκοπό να το ανεβάσετε εκεί!).

Η Google, το Twitter, το Facebook και το Instagram είναι τεχνολογικοί κολοσσοί που βάσισαν την επιτυχία τους στο γεγονός πως είναι εύχρηστοι και πως τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους μας έγιναν γρήγορα αυτόματα συνήθειες.
Τώρα το θέμα είναι πως κάποιος θα συνηθίσει να κάνει κάτι που θεωρεί ΚΑΛΟ για τον οργανισμό του όπως, χωρίς δεύτερη σκέψη, κάνει μία αναζήτηση στο Google.

Βάσει διάφορων ψυχολογικών θεωριών υπάρχουν 3 βασικά βήματα:

Α. Εντοπίσετε τον λόγο για τον οποίο θέλετε να κάνετε κάτι. Για παράδειγμα, θέλετε να αισθάνεστε λιγότερο άγχος στη δουλειά; Θέλετε να χάσετε βάρος; Νιώθετε πως δεν βρίσκεστε σε καλή φυσική κατάσταση και θέλετε να την βελτιώσετε;

Β. Βρείτε τη «μικρο-συνήθεια» που ταιριάζει σε ΕΣΑΣ. Ως «μικρο-συνήθεια» εννοούμε κάτι εύκολο, που αν και έμμεσα, συνδέεται με τον τελικό σας στόχο. Αυτή είναι που θα σας βάλει στον δρόμο που οδηγεί στην κατάκτησή του!
Μπορεί για παράδειγμα, να έχετε συνειδητοποιήσει παλιότερα πως ένας περίπατος σας χαλαρώνει. Μία βόλτα στο τετράγωνο του σπιτιού σας, θα μπορούσε λοιπόν να είναι μία «μικρο-συνήθεια».
Μπορεί να σας αρέσει να περπατάτε ή να κάνετε τζόκινγκ με το σκύλο σας - κάτι τέτοιο ακούγεται σίγουρα πολύ πιο ελκυστικό από το να είστε δεμένοι πάνω σε ένα μηχάνημα spinning.
Αυτό το βήμα απαιτεί ενδοσκόπηση. Σκεφθείτε λοιπόν απλά και εντοπίστε κάτι μικρό, κάτι που μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητά σας χωρίς πίεση. Απλά εντοπίστε το. Μετά θα το κάνετε... Πως; Με το βήμα Γ:

Γ. Βρείτε μία συνήθεια που ήδη έχετε και «εμβολιάστε» την με στοιχεία της «μικρο-συνήθειας» που θέλετε να αποκτήσετε.
Το πρώτο πράγμα που κάνετε κάθε πρωί που σηκώνεστε είναι να φτιάχνετε καφέ; Αφήστε ένα μήλο δίπλα στην καφετιέρα κάθε βράδυ. Προσοχή! Δεν έχει σημασία να το φάτε (προς Θεού, δεν τρελαθήκαμε!) - σημασία έχει να το βλέπετε. Να συνδεθεί η όψη του με τον πρωινό σας καφέ!
‘Η μετά το πλύσιμο των δοντιών σας, κάντε νήμα σε ΕΝΑ δόντι. Μόνο σε ΈΝΑ.
Άλλος εύκολος μικρός στόχος που μπορεί να δουλέψει έτσι; Βάλτε τα αθλητικά σας παπούτσια κάθε φορά που πάτε να πλύνετε τα πιάτα.
Μικρά, εύκολα πράγματα που μπορείτε να μάθετε να κάνετε αυτόματα και που πιστέψτε μας θα σας κάνουν να νιώσετε σιγά σιγά ουσιαστική θέληση για αυτό που θέλετε τελικά να κατακτήσετε. Η θέληση, είναι η αλήθεια, πως επηρεάζεται πολύ από την ψυχολογία, αλλά όσο πεσμένος και να είσαι… σε ΕΝΑ δόντι μπορείς να κάνεις νήμα! Και πέραν αυτού, το σημαντικό είναι πως με τον καιρό θα δεις ο ίδιος πως αυτόματα, θα κάνεις νήμα -ΝΑΙ!- και σε περισσότερα!

Υπάρχει κάτι αρκετά σημαντικό σε αυτό το σημείο. Οφείλεις να συγχαίρεις τον εαυτό σου για αυτά τα μικρά σου επιτεύγματα. Για το ένα δόντι, για το μήλο που δεν έφαγες και σε κοιτάει δίπλα στην καφετιέρα, για το γεγονός πως φόρεσες τα αθλητικά σου και έπλυνες τα πιάτα… Μπορεί να σου ακούγεται αστείο, αλλά έτσι ξανα-αυτό-προσδιορίζεσαι ως κάποις που επιτυγχάνει!

Ο Fogg και η αδερφή του Linga Fogg-Phillips έχουν φτιάξει ένα online πενταήμερο δωρεάν πρόγραμμα που εξασκεί ακριβώς αυτά που σου αναφέρουμε παραπάνω. Περισσότεροι από 28,000 άνθρωποι το έχουν ολοκληρώσει και τα στατιστικά λένε πως 80-90% αυτών νιώθουν αυτοπεποίθηση σχετικά με όλα όσα θέλουν να κατακτήσουν. Και η αυτοπεποίθηση είναι το πιο σημαντικό!

Βρες λοιπόν κι εσύ τι είναι αυτό που θέλεις να καταφέρεις. Βρες τα στοιχεία μίας «μικροσυνήθειας» που μπορείς εύκολα να κατακτήσεις και σύνδεσέ τα με κάτι που ήδη κάνεις! Σύντομα, ίσως σε 5 μόλις ημέρες, ίσως βρίσκεσαι στο δρόμο της επιτυχίας!

 

Πρωτότυπο κείμενο: Lila MacLellan
A Stanford University psychologist’s elegant three-step method for creating new habits
Πηγή: Quartz
Photo Credits: Same job, new commute. (Reuters/Jonathan Ernst)

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.