5 + 1 πράγματα που δεν γνώριζες για το Pilates!

5 + 1 πράγματα που δεν γνώριζες για το Pilates!

Διάβασε εδώ fun facts, μυστικά και συμβουλές για τη μέθοδο του pilates που όλοι αγαπάμε απο την δική μας πιστοποιημένη pilates instructor, Μένη Στεργιάκη.

1. Η μέθοδος του Pilates, αυτή που ίδρυσε ο Joseph Pilates, αρχικά ήταν γνωστή ως Contrology. Ο Pilates, στόχευε μέσα απο τη μέθοδό του στον πλήρη και συντονισμένο έλεγχο του σώματος, του μυαλού και των μυών. Οι ασκήσεις που δημιούργησε είχαν επίκεντρο στο λεγόμενο ‘’powerhouse‘’, δηλαδή, το μέρος του κορμού όπου βρίσκονται οι κοιλιακοί, οι ραχιαίοι και η πύελος, ενώ ταυτόχρονα στόχευε στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και στον έλεγχο της αναπνοής.

 

2. Οι ασκήσεις που πραγματοποιούμε στο mat (pilates matwork), βασίζονται στις 34 ασκήσεις που δημιούργησε ο ίδιος ο Pilates, περίπου έναν αιώνα πίσω, ενώ το υπόλοιπο ασκησιολόγιο έχει εμπλουτιστεί με στοιχεία και παραλλαγές απο τον χορό και άλλα ήδη εκγύμνασης.

 

3. Όχι, το pilates δεν ειναι μόνο για γυναίκες, δεν είναι εύκολο και δεν είναι stretching. Είναι όμως για όλους! Το κάθε μάθημα διαμορφώνεται ανάλογα με τον ασκούμενο και τις ανάγκες του και μπορεί να έχει τη μορφή αποκατάστασης, να είναι στο πάτωμα, σε όργανα ή functional. Επιπλέον είναι η μόνη γυμναστική (μαζί με την κολύμβηση) που συστήνεται απο τους γιατρούς σε άτομα όλων των ηλικιών και ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης ως μέθοδος πρόληψης και αποκατάστασης.

4. Μία ώρα pilates, ενεργοποιεί τον οργανισμό ώστε να καίει θερμίδες όλη την υπόλοιπη ημέρα. Το pilates, βασισμένο στην προπόνηση αντίστασης αλλά και στη χρήση του σωματικού βάρους του ασκούμενου, ειναι επιστημονικά αποδεδειγμένο οτι ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, καίει θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας και δημιουργεί δυνατό μυικό ιστό.

5. Κάθε άσκηση στο pilates γυμνάζει όλο το σώμα. Στη μέθοδο αυτή, δεν συναντάμε ποτέ άσκηση που να δουλεύει μόνο ένα μέρος του σώματος. Αυτό συμβαίνει διότι σε κάθε άσκηση θα πρέπει πάντα να είναι ενεργοποιημένος ο κορμός, οι κοιλιακοί και οι γλουτοί του ασκούμενου. Έτσι ακόμα και σε μια άσκηση για τα πόδια π.χ δουλεύει ταυτόχρονα και ο κορμός (powerhouse).

6. Ο δάσκαλος έχει πολύ μεγάλο ρόλο και ευθύνη στην εκγύμναση του μαθητή του. Κάποιος που έμαθε τις ασκήσεις του pilates σε ενα διήμερο σεμινάριο δεν μπορεί να αναλάβει και να βοηθήσει ουσιαστικά έναν ασκούμενο. Οι γνώσεις που απαιτούνται για να εξασκεί το επάγγελμα ο εκάστοτε pilates instructor, είναι πολλές, βαθύτερες και πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Το pilates δεν είναι απλώς μια μόδα. Είναι μια μέθοδος εκγύμνασης και άλλωτε αποκατάστασης ( clinical pilates ) που πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και ουστιαστική γνώση. Μην αμελείτε λοιπόν να ζητάτε τα πτυχία του γυμναστή σας και μην συγχέετε την αυθεντική μέθοδο του Joseph Pilates με τις διάφορες μόδες που κάνουν την εμφάνισή τους ανα τους καιρούς ( yogilates, piloxing κλπ ) και αργότερα εξαφανίζονται. 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.