Χριστουγεννιάτικα έθιμα!

 

Στην Τσεχία υπάρχει μια παράδοση την ημέρα του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου που βασίζεται σε έναν θρύλο. Αφορά έναν επίσκοπο που έζησε τον τέταρτο αιώνα και ήταν γνωστός για την πίστη και την φιλανθρωπία του. Εκείνη την ημέρα, σε όλες τις πόλεις της Τσεχίας, ενήλικες παριστάνουν τον Άγιο Νικόλα ντυμένοι με μακρύ παλτό και μαγκούρα στο χέρι. Συνοδεύονται από άλλους ενήλικες ντυμένοι άγγελοι και διάβολοι, συμβολίζοντας έτσι την μάχη μεταξύ καλού και κακού. Αυτές οι τριάδες κυκλοφορούν εκείνη την ημέρα σε όλες τις κεντρικές πλατείες, στους δρόμους και πλησιάζουν παιδιά. Αυτά πρέπει να τους πουν κάποιο τραγούδι κι αν αυτό αρέσει θα τους προσφέρουν καραμέλες και διάφορα γλυκίσματα. Αν όχι, ο διάβολος θα τους κυνηγήσει! Γενικά έχει ενδιαφέρουν να παρατηρείς πόσο τα παιδιά εντυπωσιάζονται από όλο αυτό το σκηνικό και την ανησυχία τους για τον διάβολο!!

Θυμάμαι δίπλα στο διαμέρισμα που μέναμε τότε υπήρχε ένα αστυνομικό τμήμα. Αυτό που ήταν αστείο, ήταν να βλέπεις αυτούς τους σοβαρούς αστυνομικούς μασκαρεμένους εκείνη την ημέρα να κυνηγιούνται μαζί με τα παιδιά μας, κρατώντας φυσικά και μια τρίαινα! Μια εικόνα αρκετά παράδοξη!

Όλα αυτά φυσικά μέσα στο χιόνι, πίνοντας ζεστό παραδοσιακό κρασί και ακούγοντας ζωντανή μουσική! Εντυπωσιακό να βλέπεις να παίζουν κιθάρα σε εξωτερικό χώρο στους μείον βαθμούς! Επίσης, κάποιες οικογένειες συνηθίζουν να προσκαλούν στο σπίτι τους μια τριάδα για να ελέγξουν αν τα παιδιά τους είναι φρόνιμα. Όταν τα παιδιά τους πουν μια ιστορία ή ένα τραγούδι, ανάλογα θα αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι. 

Μετάφραση από τα γαλλικά: Μαρία Μιχαλινού

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.