Περουβιανή παιδική λογοτεχνία από την Rosalí León-Ciliotta

 

Η Περουβιανή Rosalí León-Ciliotta, είναι  συγγραφέας επιτυχημένων παιδικών μυθιστορημάτων, όπως η "Ρόμι και ο Ήλιος" (Romi y el Sol-2011) η "Ρόμι και η θάλασσα"   (Romi y el mar-2015)," Πώς η Λάνα νίκησε τη καταιγίδα" (De cómo Lana venció a la tormenta-2015) και η "Σκυλοπεριπέτεια: αναζητώντας ένα σπίτι"  (Perroaventura: buscando un hogar-2016). Το τελευταίο της βιβλίο, η" Ίζα στη CiberLima" (Isa en CiberLima), δημοσιεύθηκε από τον Editorial Norma τον Νοέμβριο του 2017.

Έχει πτυχίο στην Επικοινωνία, δίπλωμα Διδασκαλίας και μεταπτυχιακό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτό τον καιρό βρίσκεται στη Βαρκελώνη, όπου ετοιμάζει το διδακτορικό της πάνω στην παιδική λογοτεχνία.

Είχα την χαρά να την γνωρίσω κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα, στο βιβλιοπωλείο Λεξικοπολείο όπου και την φιλοξένησε.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της, μίλησε για την παιδική λογοτεχνία.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που κάνουν τη παιδική λογοτεχνία να είναι ένας κόσμος τελείως διαφορετικός από αυτόν των ενήλικών, στην οποία δεν υπάρχει κάποιος ηλικιακός περιορισμός, κι ο συγγραφέας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει χωρίς κίνδυνο ότι κάτι θα είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο, σύνθετο ή δυσνόητο. Εκτός φυσικά από την δημιουργικότητα που είναι το Α και το Ω στην συγγραφή της παιδικής λογοτεχνίας, απαιτείται λεπτότητα και ακρίβεια στο χειρισμό των λέξεων, ποια γλώσσα θα χρησιμοποιήσεις για να αγγίξεις την καρδιά του παιδιού. Επίσης, χρειάζεται να γνωρίζεις σε ποια ηλικία απευθύνεσαι. Για παράδειγμα, ένα παιδί 6 χρονών δεν έχει την ίδια αντίληψη με αυτή ενός 10χρονου. Τέλος, είναι σημαντικό να εστιάσεις στις αξίες και στον τρόπο που θα προσπαθήσεις να τις περάσεις στο παιδί, ώστε να το βοηθήσεις να γίνει ένα ολοκληρωμένος άνθρωπος και ένας καλός πολίτης για τη κοινωνία μας.   

Μετάφραση από τα ισπανικά: Μαρία Μιχαλινού

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.