Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω.....

 

Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις; Ε λοιπόν, ποτέ δεν μπορούσα να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, όσες φορές και αν μου την είχαν κάνει. Προσπαθούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει διάφορα επαγγέλματα, αλλά δεν υπήρχε κάτι που να ένιωθα ότι έχω ιδιαίτερη κλίση.

Τα χρόνια πέρασαν, μπήκα στο Πανεπιστήμιο, τελείωσα τις σπουδές μου στα Οικονομικά, πήρα το πτυχίο μου στο πιάνο, αλλά ακόμα δεν είχα απάντηση στην κρίσιμη ερώτηση.

Τελικά, η απάντηση ήρθε από μόνη της, χωρίς να το περιμένω. Μετά από την προτροπή, ίσως και πίεση, μιας καλής μου φίλης, αποφάσισα να κάνω αίτηση για να διδάξω σε ένα Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Όταν η αίτησή μου έγινε δεκτή, με έλουσε κρύος ιδρώτας. Και τώρα; Πώς θα τα βγάλω πέρα; Πώς θα μπορέσω να σταθώ μέσα σε μια τάξη με 18χρονα παιδιά, χωρίς να έχω καμία προηγούμενη εμπειρία;

Όλα αυτά όμως, πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια!

Σήμερα, μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι έχω πια την απάντηση στην ερώτηση της παιδικής μου ηλικίας.

Η επαφή με τα παιδιά είναι μαγική. Μαγική και συνάμα δύσκολη. Μέσα σε μια τάξη, υπάρχουν συγκεντρωμένοι τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι, καθένας τους με την προσωπικότητα του, τον χαρακτήρα του, τις ιδιαιτερότητές του.

Υπάρχουν φορές, που βγαίνεις από την τάξη με ένα αίσθημα ευφορίας, έχοντας καταφέρει όχι μόνο να μεταδόσεις, έστω ένα μέρος, από τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου, αλλά και να έχεις πάρει νέα ερεθίσματα και εικόνες. Και άλλες φορές, νιώθεις σαν να μην σου έχει απομείνει ούτε μια στάλα ενέργειας. Βιώνεις καταστάσεις χιουμοριστικές, συγκινητικές, πρέπει να διαχειριστείς συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.

Μέσα όμως από αυτήν την διαρκή εναλλαγή των καταστάσεων και των συναισθημάτων, μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει κάποιος. Η ικανοποίηση που αισθάνεσαι όταν βλέπεις τους μαθητές σου να προοδεύουν, να προχωρούν, να εξελίσσονται, γνωρίζοντας ότι και εσύ έχεις συμβάλλει σε αυτό, είναι κάτι που δεν περιγράφεται. Και αν έχεις καταφέρει στο τέλος να κερδίσεις και να εισπράξεις την αγάπη, την αποδοχή, την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη τους, τότε πραγματικά νιώθεις ένας χρήσιμος και ευτυχισμένος άνθρωπος!

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.