Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην... Αθήνα

 

Πώς είναι η επιστροφή στην Ελλάδα μετά από 5 χρόνια στην Ιταλία;

Αυτό που χαρακτηρίζει κάθε επιστροφή στη γενέτειρα έχει να κάνει με την νοσταλγία. Αυτό που σε φέρνει λοιπόν πάντα πίσω, είναι αυτή η νοσταλγία που νιώθεις για τον τόπο, για τους ανθρώπους, για τα αγαπημένα σου πρόσωπα,  η οποία όμως αντικαθίσταται από την πραγματικότητα, τους πρώτους μήνες που θα γυρίσεις, όταν θα πρέπει να προσαρμοστείς πάλι.
Αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα δύσκολη και όλο αυτό έχει σημαδέψει τους χαρακτήρες και την καθημερινότητα των Αθηναίων. Άνθρωποι που γνώριζες τόσα χρόνια και ήταν χαρούμενοι, φαίνονται τώρα πολύ προβληματισμένοι κι αγχωμένοι. Η όλη συμπεριφορά, όχι μόνο των φίλων, αλλά και αυτών που συναντάς γύρω σου αντικατοπτρίζει αυτή η κατάσταση εδώ πέρα.
Το άλλο θέμα που είναι επίσης σημαντικό, είναι ότι δεν σταματάς ποτέ να κάνεις συγκρίσεις αυτού που ζούσες μέχρι τώρα, με αυτό που αντιμετωπίζεις εδώ.
Στην αρχή είναι δύσκολο γιατί προσπαθείς πάλι να προσαρμοστείς στο μέρος και να φέρεις τις συνήθειές σου μαζί. Ενώ ουσιαστικά πρέπει να προσαρμοστείς εσύ στον τόπο. Είναι κάτι που μαθαίνεις στην πορεία, το πως δηλαδή να διαχειρίζεσαι τους πρώτους μήνες.
Εγώ ακόμα αυτό προσπαθώ να καταφέρω. Δεν είναι δυνατόν, κάτι που είναι καθημερινότητα και συνήθεια 5 χρόνων, να το ξεχάσεις μέσα σε λίγες ημέρες. Για παράδειγμα, έπαιρνα την κόρη μου και πηγαίναμε βόλτα στο κέντρο, δεν χρησιμοποιούσαμε το αυτοκίνητο συχνά. Εδώ προσπαθούμε να βρούμε τους ρυθμούς μας.
Φυσικά, ο καιρός βοηθάει στην Ελλάδα, το πόσο φωτογενής χώρα είναι κι έτσι σίγουρα οι άνθρωποι βρίσκουν κάποια διαλείμματα και χαμογελούν. Αυτός είναι άλλωστε κι ο μεσογειακός χαρακτήρας και βοηθάει στο να προσαρμοστείς.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.