Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα | Ένας ταξιδιωτικός οδηγός για παιδιά που θα αγαπήσετε!

Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα | Ένας ταξιδιωτικός οδηγός για παιδιά που θα αγαπήσετε!

Αυτό το βιβλίο, έχω πολλούς λόγους να το αγαπώ. Θα σας αναφέρω όμως μόνο τρεις. Πρώτον, γιατί το έζησα σχεδόν από την πρώτη στιγμή της γέννησής του, δεύτερον γιατί η συγγραφέας του είναι προσωπική μου φίλη και τρίτον, γιατί είναι ένα βιβλίο που μιλάει για ταξίδια. Αν και κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγες ημέρες, έχω ήδη προλάβει να το διαβάσω στο βαφτιστήρι μου τον Νικόλα που είναι μόλις τριών ετών. Και μαζί, κάναμε ένα υπέροχο ταξίδι στην Ελλάδα συντροφιά με τους δύο ξεχωριστούς πρωταγωνιστές του, την Έλλη και τον Ερμή. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Τη Σοφία Αλεξίου τη γνωρίζω περίπου 10 χρόνια. Κοινή παρέα, κοινοί προορισμοί, κοινοί έξοδοι, η Σοφία πάντα ήταν η «πυξίδα» μας σε κάθε δραστηριότητα. Θέλαμε να πάμε για φαγητό; Θα ρωτούσαμε τη Σοφία. Θέλαμε να ταξιδέψουμε; Θα ρωτούσαμε τη Σοφία. Θέλαμε να συμμετέχουμε σε κάποια πολιτιστική δραστηριότητα; Και πάλι θα τηλεφωνούσαμε στη Σοφία. Μια πραγματικά κινητή εγκυκλοπαίδεια για οτιδήποτε αφορούσε τον ελεύθερο χρόνο και την αγάπη μας να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα και να ζούμε καινούριες εμπειρίες.

Μέχρι που η αγαπημένη μας Σοφία έγινε μαμά! Και έτσι τώρα, οι υπόλοιπες μαμάδες της παρέας, είχαν έναν επιπλέον λόγο να τρέχουν σε εκείνη, μιας και η αγάπη της να μαθαίνει, να ταξιδεύει και να δημιουργεί, δε σταμάτησε ποτέ. Μόνο που τώρα τα κάνει όλα μαζί με τη μικρή της κόρη. Την Ιφιγένεια!

 

Όταν λοιπόν η Σοφία ξεκίνησε να μοιράζεται μαζί μας την ιδέα για αυτό το πρώτο της βιβλίο, ξέραμε όλοι μας ότι ήταν το κατάλληλο άτομο για να γράψει την κατάλληλη «ιστορία». Έναν ταξιδιωτικό οδηγό για παιδιά, ένα βιβλίο για να εξερευνήσουμε την Ελλάδα, μια ευκαιρία για να θυμηθούμε και εμείς οι μεγάλοι όλα αυτά που κάναμε στα σχολικά βιβλία αλλά που προφανώς πολλά από αυτά τα είχαμε ξεχάσει.

Καθώς διαβάζαμε τις περιπέτειες της Έλλης και του Ερμή στο δωμάτιο του μικρού Νικόλα, μάθαινα και εγώ μαζί του λεπτομέρειες που η μνήμη δεν είχε καταφέρει να κρατήσει, αλλά που η ελληνική ψυχή χαιρόταν που τις ανακτά. Ξεκινήσαμε με το Καλλιμάρμαρο στάδιο, το Μοναστηράκι, την Ακρόπολη, το Σούνιο και συνεχίσαμε στον Αργοσαρωνικό, στην Αρχαία Κόρινθο, στην Επίδαυρο, στο Ναύπλιο, στη Μονεμβασιά και σε τόσα άλλα πανέμορφα μέρη. Μέρη, που ανυπομονώ να μεγαλώσει ο Νικόλας για να του τα δείξω και από κοντά.

Πριν όμως από κάθε ταξίδι, το βιβλίο αυτό μας βοηθάει να μάθουμε, με πολύ διασκεδαστικό τρόπο, κάθε βασική πληροφορία για την ιστορία του, τα σημεία που αξίζει να επισκεφτούμε και τις κρυφές γωνιές που θα αγαπήσει κάθε παιδί.

 

Με την Έλλη, τον Ερμή και τον σκύλο τους τον Ντίνο στην παρέα μας, μείναμε με τον Νικόλα ξαπλωμένοι πάνω στο χαλί και ενθουσιασμένοι συνεχίσαμε να ανακαλύπτουμε λεπτομέρειες του βιβλίου και να ονειρευόμαστε το επόμενο ταξίδι μας. Γιατί, όπως λένε και οι παλαιότεροι, «τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Και το βιβλίο της Σοφίας, είναι σίγουρο ότι θα ανοίξει την όρεξη σας για μάθηση, για διακοπές, για όμορφες δραστηριότητες και για πολλά ταξίδια στην όμορφη χώρα μας. Μέχρι λοιπόν να γεμίσουμε ξανά βαλίτσες, αναζητήστε αυτόν τον ξεχωριστό οδηγό και αφήστε την Έλλη και τον Ερμή να σας ξεναγήσουν στην Ελλάδα…

 

Το βιβλίο της Σοφίας Αλεξίου «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε εικονογράφηση Αλεξίας Λουγιάκη.

Χρήστος Δασκαλάκης

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.