Ευτυχία, είναι ένα καρπούζι πάνω στο κεφάλι σου

Ευτυχία, είναι ένα καρπούζι πάνω στο κεφάλι σου

«Πόσο παράξενος τίτλος», σκέφτηκα όταν έλαβα το συγκεκριμένο βιβλίο από τις εκδόσεις Άγκυρα. «Πως μπορεί η ευτυχία να είναι ένα καρπούζι και μάλιστα πάνω στο κεφάλι μου;» Διάβασα το βιβλίο μία φορά, το διάβασα δύο, το δάνεισα, το πρότεινα σε μαμάδες και τελικά όλοι μας διαπιστώσαμε πως ναι, η ευτυχία, μπορεί όντως να είναι ένα καρπούζι πάνω στο κεφάλι μας!

 

Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία σχετικά με την ευτυχία, σχετικά με το πως αυτή ορίζεται και πως μπορεί να κατακτηθεί! Κανένα όμως δεν κατάφερε να με βοηθήσει να το κατανοήσω με τόσο απλό και διασκεδαστικό τρόπο όσο αυτό εδώ το παραμύθι. Ένα παραμύθι που είναι πρωτίστως για εμάς τα «μεγάλα» παιδιά που έχουμε περισσότερο ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τα θέλω και τους στόχους μας. Ένα παραμύθι που μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση, να σε φέρει λίγο πιο κοντά στον παιδικό και ανέμελο εαυτό σου και να σε κάνει να χαμογελάσεις αληθινά και αυθόρμητα.  

Φυσικά, στη δική μου περίπτωση, κατάφερα να μοιράσω «ευτυχία» όχι μόνο με όσους μίλησα για το βιβλίο αλλά και σε αυτούς που δεν το ήξεραν καθόλου. Με το βιβλίο αγκαλιά, περπατούσα στο νησί και έψαχνα μέρη για να το φωτογραφίσω. Πάνω σε πεζούλια, μέσα σε καφάσια με καρπούζια, σε αυλές και εξώπορτες. Με κοιτούσε ο κόσμος, τους εξηγούσα τι έκανα, τους έδειχνα το εξώφυλλο, γελούσαν και μου έλεγαν «θέλω να το διαβάσω αυτό το βιβλίο». Μέσα στις τρεις ημέρες της φωτογραφικής μου «περιπέτειας», συντροφιά με το βιβλίο, είχαμε ήδη μοιράσει αρκετά χαμόγελα και είχαμε ανταλλάξει πολλές αυθόρμητες σκέψεις σχετικά με την απλότητα που κρύβουν οι στιγμές ευτυχίας.

 

Για εμάς τους συγγραφείς και λάτρεις των παραμυθιών, βιβλία σαν αυτό είναι μια δροσερή ανάσα  μέσα στο μεγάλο όγκο βιβλίων που εκδίδονται κάθε χρονιά. Και προσωπικά, μου υπενθυμίζουν έναν επιπλέον λόγο που γράφω παραμύθια: για να μπορέσω να αφήσω κάτι όμορφο και αισιόδοξο πίσω μου, κάτι αληθινό και ελπιδοφόρο. Γι’ αυτό και χαίρομαι να γράφω, να διαβάζω και να συλλέγω ξεχωριστά παραμύθια. Γι’ αυτό και ονειρεύομαι τη στιγμή που παραμύθια θα διαβάζουμε όχι μόνο στα παιδιά, αλλά θα τα διαβάζουμε και εμείς, νονοί, θείοι, γονείς, ή παππούδες. Και όταν τέτοια βιβλία μας τα φέρνουν οι Εκδόσεις Άγκυρα, με εμπειρία 100 χρόνων στα ελληνικά γράμματα, τότε σίγουρα αξίζει να έχουν μια θέση στην καρδιά και τη βιβλιοθήκη μας.

 

Η Stella Dreis, συγγραφέας και εικονογράφος αυτού του βιβλίου, πολυβραβευμένη και τόσο ξεχωριστή, μέσα σε μόλις 40 υπέροχα εικονογραφημένες σελίδες, μας θυμίζει το νόημα της ζωής.  Μιας ζωής που πρέπει να έχει κέφι, φίλους, χαμόγελα, ενθουσιασμό και ζωντάνια. Μιας ζωής, που όλα τα μυστικά για να είναι ευτυχισμένη, κρύβονται στις απλές, καθημερινές και αυθόρμητες στιγμές της ημέρας μας. Μιας ζωής που, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι τόσο όμορφη, όσο ένα παραμύθι…

Η καινούρια μόδα λοιπόν είναι εδώ. Πετάξτε από πάνω σας κάθε τι που σας βαραίνει, σας αγχώνει και σας μελαγχολεί και φορέστε στο κεφάλι σας ένα καπέλο από καρπούζι! Άλλωστε, ένα παιχνίδι η ζωή, αλίμονο αν την περάσουμε μέσα στη σοβαροφάνεια και τον καθωσπρεπισμό…

 

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Άγκυρα (Τηλ.210 3837667) για τη συνεργασία, μα κυρίως, που έφεραν στην Ελλάδα αυτό το τόσο ξεχωριστό, δροσερό και υπέροχο βιβλίο.

Χρήστος Δασκαλάκης

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.