Βιωματικό Μουσικό Εργαστήρι: Φτιάχνω Μουσική με το Σώμα και το Στόμα!

Βιωματικό Μουσικό Εργαστήρι: Φτιάχνω Μουσική με το Σώμα και το Στόμα!

H τραγουδοποιός και performer Μάτα Κούρτη και ο αναγνωρισμένος beatboxer El Pap Chico, συναντούν την δημιουργικότητα των μουσικών τους τεχνών και παρουσιάζουν το βιωματικό μουσικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους, βασισμένοι μόνο στις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής. Στη δράση δεν πραγματοποιείται χρήση μουσικών οργάνων ή ηχογραφημένης μουσικής. 

Στόχος η δυναμική συμμετοχή και ενεργοποίηση των παιδιών αλλά και των συνοδών γονέων αν υπάρχουν, σε όλο το φάσμα της δράσης. Η μοναδικότητα του συνδυασμού τραγουδιού/φωνής με το human beatbox, της δημιουργίας μουσικής με το στόμα, ωθεί τους συμμετέχοντες να γίνουν ένα με τα τραγούδια και την ιστορία των πρωταγωνιστών. Πρωτότυποι ρυθμοί και μελωδίες που προέρχονται μόνο από το στόμα τους σε κρατάνε σε εγρήγορση και σε μεταφέρουν στη πρωταρχική μορφή δημιουργίας της μουσικής.  

Το μουσικό δρώμενο – εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους μέσα από την προσαρμογή του σε τρείς ηλικιακές ομάδες (4-8 ετών, 8-12 ετών, 12-16 ετών).


Οφέλη για τους συμμετέχοντες

Το μουσικό πρόγραμμα παρακολουθεί τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών, συνδυάζοντας το παιχνίδι με τη γνώση. Τα παιδιά εξοικειώνονται με τις βασικές έννοιες της μουσικής, ανακαλύπτουν τη φωνή τους, αυξάνουν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν και να αναπαράγουν ήχους, λαμβάνουν διάφορα μουσικά ερεθίσματα και έρχονται σε επαφή με διάφορα είδη μουσικής. Εκφράζονται, κινητοποιούνται συναισθηματικά μέσα σε ένα μουσικό περιβάλλον, αντιλαμβάνονται την αξία της συνεργασίας, διασκεδάζουν και γίνονται οι ίδιοι δημιουργοί μουσικής, με βάση το a capella και το human beatbox.

Γενική Δομή

- Γνωριμία

- Κυκλικό παιχνίδι

- Ρυθμικό παιχνίδι

- Μουσικοκινητική δραστηριότητα 

- Beatbox 

- Φωνή και beatbox

- Body music & mouth music

- Building game

- Δημιουργία του δικού μας μουσικού κομματιού

- Χαιρετισμός

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Φωνή: Μάτα Κούρτη

Beatbox: El Pap Chico

Σύλληψη ιδέας - Σκηνοθεσία : Μάτα Κούρτη & Βασίλης Παπούλιας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΜΑΤΑ ΚΟΥΡΤΗ
H Mάτα Κούρτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Universite de Poitiers της Γαλλίας και θέατρο στη Σχολή Δραματικής Τέχνης Διομήδη Φωτιάδη. Έχει επίσης φοιτήσει στο μονοετές πρόγραμμα σωματικού θεάτρου με διδάσκοντες τον Κ.Φιλίππογλου, Σ.Πάσχου, Φ.Κορρού.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια: Τραγουδιού (σύγχρονο τραγούδι με τον Χ.Λυριτζή, τεχνικές βουλγάρικου και κλασικού οθωμανικού τραγουδιού στο Μουσικό Εργαστήρι “Λαβύρινθος" Ross Daly). 
Μουσικής (μαθήματα κιθάρας με τον Ν. Παναγιωτίδη, νέϋ με τον Χ.Λαμπράκη, θεωρίας δυτικής και παραδοσιακής μουσικής στο Ωδείο Αθηνών, μεσαιωνικής μουσικής, εθνομουσικολογίας, jazz αυτοσχεδιασμού στο Ecole de Musique de Poitiers, κρουστών και body percussion.
Χορού και θεάτρου στο École International de Mimodrame Marcel Marceau
Ως μέλος του a cappela σχήματος «Σανάδες» συμμετείχε σε συναυλίες σε μουσικές σκηνές και Φεστιβάλ, σε συνεργασία με την ομάδα beatbox των Word Of Mouth (Φεστιβάλ Αθηνών World Music, Υακίνθεια, Θέατρο Βράχων, Mέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά).
Έχει πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει σε δισκογραφικές δουλειές (Χαϊνηδες - Μοde Plagal, Cantu-Corpu κ.ά) και το 2013, διακρίθηκε στην 4η Ακρόαση Ερμηνευτών της Μικρής Άρκτου.
Συνθέτει μουσική για θέατρο & ταινίες μικρού μήκους. 
Έχει αναλάβει τη μουσική διδασκαλία σε θεατρικές ομάδες και φωνητικά σύνολα και διδάσκει μουσικοκινητική αγωγή σε παιδιά.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ a.k.a. EL PAP CHICO

O El Pap Chico είναι ιδρυτικό μέλος των WORD OF MOUTH, του πιο αναγνωρισμένου beatbox διδύμου στη χώρα μας και με τις φωνητικές του δυνατότητες έχει ταξιδέψει και εμφανιστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό σε σημαντικά συναυλιακά και όχι μονο δρώμενα. Ξεχωρίζει η συνεργασία του με την Καμεράτα και η από κοινή τους εμφάνιση στο Μεγαρο Μουσικής Αθηνών το 2010, οι συναυλιακές του εμφανίσεις σε Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Σόφια, Ελληνικό Φεστιβάλ, κα. όπως και έχει προλογίσει με την ομάδα του, συναυλίες των SNOOP DOGG (US), PHI-LIFE CYPHER (UK), Lords of the Underground (US) και Beat Assaillant (US) στις εμφανίσεις τους στην Ελλάδα.
Έχει συνεργαστεί μουσικά με πληθώρα Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως Σανάδες, Burger Project, Δήμητρα Γαλάνη, Imam Baildi, Νίκο Πορτοκάλογλου, Κρόταλα, Ματούλα Ζαμάνη, Πάνο Κατσιμίχα, Νικήτα Κλίντ, Εισβολέα κα. Ομιλήτης και special performer δύο φορές σε διοργάνωση TEDx – Athens & Nicosia - και τέλος  αξίζει να σημειωθεί ότι οι φωνητικές του ικανότητες έχουν χρησιμοποιηθεί σε σειρά διαφημιστικών για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, σε ειδικά γεγονότα των GOOGLE, MTV UK, COSMOTE, OTE, ΑΥΡΑ Bloom, Ecomobility κ.α.
Είναι επίσης δημιουργός του www.beatboxgreece.com της διαδραστικής πλατφόρμας για τους Έλληνες beatboxers. Υπεύθυνος σειράς σεμηναριών για μικρούς και μεγάλους που θέλουν να γνωρίσουν τη τέχνη του beatbox, επίσκεπτης ομιλητής σε μουσικές σχολές και οργανισμούς (Music Lab, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe κ.α.)

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.