«Το σταχτί πέπλο» από τις Εκδόσεις Κέδρος

«Το σταχτί πέπλο» από τις Εκδόσεις Κέδρος

«Της γης την ανάσα τη νιώθεις από το χώμα. Να το πατήσεις πρέπει, να το μυρίσεις, έτσι αφουγκράζεσαι το χτυποκάρδι της.» 

Έτσι είναι. Για να νιώσουμε τη γη, φτάνει για πάμε κοντά της.

Για να νιώσουμε τους ανθρώπους, φτάνει να τους πλησιάσουμε. Το ίδιο ισχύει και με τα ζώα. 

Το παιδικό βιβλίο «Σταχτί πέπλο» που γράφει ο Χρίστος Καλουντζόγλου, αναφέρεται σε όλα αυτά μαζί. Στις σχέσεις ανθρώπων και ζώων, στη σχέση ανθρώπου και φύσης, ζώου και φύσης. Και τις περιγράφει όσο ξεκάθαρες και ζεστές μπορεί να φαντάζουν στα παιδικά μάτια, όπως θα ''έπρεπε'' να φαντάζουν και στα μάτια των ενηλίκων. 

 

Ήρωες σε αυτό το παιδικό παραμύθι είναι τα ζώα που αναγκάζονται να χάσουν το σπίτι τους, λόγω μιας απρόσμενης φωτιάς στο δάσος. Φωτιά που μπήκε από ανθρώπινο χέρι και που, για κακή μας τύχη, θυμίζει κάτι από την πραγματική ζωή. Λόγω του αναγκαστικού διωγμού τους, βρίσκουν καταφύγιο σε ένα ξένο, για αυτά, μέρος. Η υποδοχή τους θα είναι κάτι παραπάνω από ζεστή!

Το τόσο επίκαιρο ζήτημα της προσφυγιάς, μεταφέρεται από τον Χρίστο Καλουντζόγλου στον κόσμο των ζώων και γίνεται η καλύτερη αφορμή για να συζητήσουμε με τα παιδιά ένα τόσο σημαντικό θέμα. Η αγάπη για το περιβάλλον και οι σχέσεις μας με τη φύση, έρχονται στο προσκήνιο. Γραφή που σου αφήνει αυτή τη γλύκα που αναζητάς στα παιδικά παραμύθια.

Η εικονογράφηση τη Λίζας Ηλίου, με τα στακάτα χρώματα και τις ελαφρώς άκαμπτες παιδικές φιγούρες, μου έφερε στο νου εικόνες παραδοσιακής τέχνης και παλιών, λαϊκών παραμυθιών και μοιάζει ιδανική συντροφιά για το κείμενο του συγγραφέα.

«Άμα σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλο, μαλακώνει ο πόνος του ξεριζωμού.»

 

Το βιβλίο «Το σταχτί πέπλο» του Χρίστου Καλουντζόγλου, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος και μπορείς να το βρεις εδώ.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.