Tinos Guide & Seek | Ένας πολιτισμικός οδηγός για την Τήνο, από παιδιά για παιδιά!

Tinos Guide & Seek | Ένας πολιτισμικός οδηγός για την Τήνο, από παιδιά για παιδιά!

Το TINOS Guide & Seekείναι μια πρωτοβουλία της Φραντζέσκας Παπαγιαννοπούλου, η οποία ανήκει στα 15 έργα από όλη την Ελλάδα που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών START-Create Cultural Change για το 2019-2020.

Το TINOS Guide & Seek προ(σ)καλεί παιδιά από την τοπική κοινωνία να δημιουργήσουν τον πρώτο οδηγό της Τήνου για παιδιά, με στοιχεία από τον πολιτισμό του νησιού.

Η Τήνος χωρίζεται γεωγραφικά από τους ντόπιους σε τέσσερις μεριές.
Η ίδια η δομή του τόπου «έδωσε» και τη δομή του προγράμματος.

 

Έτσι, κάθε Γ΄ τάξη απ’ όλα τα Δημοτικά σχολεία του νησιού, ανέλαβε να καταγράψει τέχνες, λαϊκές και μη, και μύθους για κάθε μια από αυτές. Καθώς τα σχολεία είναι 5 και τα μέρη 4, οι Γ’ τάξεις των Δημοτικών του 1ου και του Εξωμβούργου«ενώθηκαν» παρέα σε μια ομάδα παιδιών. Επιπλέον, δεδομένου ότι το Δημοτικό Σχολείο του Πύργου έχει συνολικά 10 μαθητές/μαθήτριες συμμετείχαν όλοι και όλες.

 

 

Το όνομα Guide & Seek προκύπτει από την αγγλική έκφραση ‘hide & seek’που σημαίνει κρυφτό. Ο οδηγός θα εκτυπωθεί στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, ενώ η διανομή του θα γίνει δωρεάν σε μουσεία και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού.

 

Το TINOS Guide & Seek πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Ιούνιο 2020 με έδρα την Τήνο και επίκεντρο τα παιδιά της.

 

Πως;

Μια ομάδα ταξιδευτών που έχει επισκεφτεί 54 χώρες σε Αφρική, Ευρώπη, Ωκεανία, Ασία και Αμερική και έχει 54 οδηγούς στη βιβλιοθήκη της, αποφασίζει μια μέρα, να φτιάξει τον πιο διασκεδαστικό οδηγό ξεκινώντας από τη Τήνο! Έναν οδηγό από παιδιά, για παιδιά! Για να γίνει αυτό θα χρειάζεται τη βοήθεια όλων των οκτάχρονων του νησιού.

Για την περίοδο του μένουμε σπίτι, ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, ζήτησε από την ομάδα εμψυχωτών του προγράμματος να σχεδιάσει μια δράση προκειμένου να απασχολούνται τα παιδιά δημιουργικά από το σπίτι. Έτσι σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε τη δράση «Μένουμε σπίτι, μένουμε Τήνο»: Κάθε Τρίτη και Παρασκευή αναθέταμε μια αποστολή στους μικρούς και τις μικρές κατοίκους του νησιού, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Τήνου την οποία καλούνταν να φέρουν εις πέρας, μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για τη δράση αυτή, αξιοποιήσαμε το εκπαιδευτικό υλικό του που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και έτσι το περιεχόμενό τους αφορούσε στοιχεία από τον πολιτισμό του νησιού και την τοπική του παράδοση. Συνολικά, λάβαμε 72 απαντήσεις (ζωγραφιές, φωτογραφίες, έργα τέχνης και κατασκευές παιδιών) από τις 5 αποστολές.

Μέχρι στιγμής…

Σε αυτό το σημείο, οι δράσεις του προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ο οδηγός είναι έτοιμος και έχει παραδοθεί για εκτύπωση, ενώ στο μεταξύ ετοιμάζεται και η μετάφρασή του στα Αγγλικά!

Δείτε εδώ το τελικό video με τον απολογισμό της δουλειάς του Tinos Guide & Seek μέσα σε 6 μόλις λεπτά:


Λίγα λόγια για την υπεύθυνη του προγράμματος:

Η Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Φαλατάδος της Τήνου. Το 2014 αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Πανεπιστήμιο Πατρών). 2017 και 2018 θα τη βρουν στην Ολλανδία για σπουδές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Youth, Education& Society (UtrechtUniversity).

Έχοντας στήσει ήδη από το 2016 το πρώτο ετήσιο φεστιβάλ για παιδιά στον τόπο της, το «Βεγγέρα fest», θέλησε να μελετήσει επιστημονικά την κοινωνική-πολιτισμική και εκπαιδευτική του αξία, όπως και έκανε, κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της. Ταυτόχρονα, συμμετείχε στο Ερευνητικό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΙSOTIS κάνοντας εξάμηνη πρακτική άσκηση.

To 2019 η ιδέα δημιουργίας του πρώτου πολιτισμικού-οδηγού της Τήνου, από παιδιά για παιδιά, θα της δώσει την ευκαιρία να επιλεχθεί ως υπότροφος του START-Create Cultural Change για το 2019-2020 (https://www.startgreece.net/fellows/frantzeska-papagiannopoulou). Σήμερα θα τη βρείτε στην Τήνο, παρέα με τα οκτάχρονα όλου του νησιού, την Ελένη, τη Σοφία και τον Αντώνη να κάνουν εξερεύνηση στα σοκάκια του, ετοιμάζοντας το TINOS Guide & Seek!

Με αφορμή το TINOS Guide&Seekη ίδια θα γνωριστεί με επαγγελματίες στο νησί της Τήνου και οι δρόμοι τους θα συναντηθούν για να αναλάβουν παρέα την εφαρμογή των δράσεων του έργου.

 

Γνωρίστε τα πρόσωπα του TINOS Guide & Seek!

Ομάδα εμψυχωτών:

Η Ομάδα Εμψυχωτών αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των εργαστηρίων για παιδιά του προγράμματος. Συγκεκριμένα, η Ελένη Σκλαβούνου, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η φιλόλογος Σοφία Ψαραδέλη, ο κοινωνικός λειτουργός Αντώνης Δελατόλας και η Νηπιαγωγός Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των 8 από τα 12 εργαστήρια: της γνωριμίας και της εξερεύνησης σε 5 χωριά της Τήνου και στη Χώρα (4 και 4 εργαστήρια αντίστοιχα, ένα για κάθε Γ’ Δημοτικού).

Έχοντας τα παιδιά συλλέξει στοιχεία από τα εργαστήρια της γνωριμίας και της εξερεύνησης, η Καλλιόπη Αναστασάκη με σπουδές στην δημιουργική γραφή, θα αναλαμβάνει τα 4 εργαστήρια γραφής με τα παιδιά (ένα εργαστήρι για κάθε Γ’ δημοτικού).

Γραφικό Σχέδιο

Η αρχιτέκτονας Ευαγγελία Αλβέρτη αναλαμβάνει να σχεδιάσει οτιδήποτε γίνεται εικόνα ή αντικείμενο για τη διεξαγωγή του προγράμματος. Ξεκινώντας από το λογότυπο του TINOS Guide & Seek συνεχίζει με το εποπτικό υλικό εργαστηρίων των παιδιών, όπως τα διαβατήρια τους, ή τα βιβλία εξερεύνησης με χάρτες και αυτοκόλλητα στα διάφορα σημεία της Τήνου, σχεδιασμένα αποκλειστικά για παιδιά. Η τελευταία της αποστολή, δεν είναι άλλη από τον σχεδιασμό του ίδιου του οδηγού!

Διαχείριση Ψηφιακών Επικοινωνιών

Η Ιωάννα Κουλοχέρη, έχοντας την αντίστοιχη γνώση και εμπειρία στον χώρο των δημόσιων σχέσεων, αναλαμβάνει να διαδώσει τα νέα του προγράμματος εντός και εκτός του νησιού της Τήνου, που τόσο πολύ αγαπά! Συντονιστείτε μαζί της!

Φωτογραφία και Βίντεο

Οι αγαπημένοι μας Φωτογρά..φως ή αλλιώς ο Νίκος και η Έβελυν Φωσκόλου αναλαμβάνουν να κρατήσουν στον χρόνο τις στιγμές μας, μέσα από τον φακό τους και η χαρά μας δεν περιγράφεται που είναι μαζί μας!

Ομάδα Ανάπτυξης Ιστοσελίδας

Ο Παναγιώτης Κοντοβουνήσιος και ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος θα βάλουν μπρος ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και θα στήσουν την ιστοσελίδα του TINOS Guide & Seek. Σήμερα συνεχίζουν,  εμπλουτίζοντας και ανανεώνοντας το περιεχόμενό της! Σας εύχονται «Καλή πλοήγηση!».

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.