Προσκοπισμός - η εναλλακτική δραστηριότητα για παιδιά και νέους

Προσκοπισμός - η εναλλακτική δραστηριότητα για παιδιά και νέους

Όλοι αναγνωρίζουμε έναν Πρόσκοπο. Από τη στολή και το γαλανόλευκο μαντήλι που φορά γύρω από τον λαιμό του. Ξέρουμε όμως τι κάνουν και ποιοι είναι οι Πρόσκοποι; Ο Προσκοπισμός κλείνει 107 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ελληνική κοινωνία. Είναι μια εθελοντική κίνηση νέων η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας. Όλη η δράση του Προσκοπισμού έχει ένα όραμα: να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο επενδύοντας στα παιδιά και τους νέους.

Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και δραστηριοτήτων, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πραγματοποιούνται στο ύπαιθρο, τα παιδιά: ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, τις δυνάμεις και τις δεξιότητές τους, κατακτούν γνώσεις μέσα από την εμπειρική διαδικασία και τον πειραματισμό, μαθαίνουν τι σημαίνει ομαδική προσπάθεια αλλά και πρωτοβουλία, αυτενέργεια και συνεργασία για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Μαθαίνουν να προσπαθούν συνεχώς, να μην φοβούνται την αποτυχία και να απολαμβάνουν και να μοιράζονται την επιτυχία. Δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και αναμετρώνται με τον εαυτό τους αποκτώντας αυτοπεποίθηση και σεβασμό για τους άλλους αλλά και τη φύση. Μαθαίνουν να αγαπούν και να προστατεύουν το περιβάλλον και γίνονται ενσυνείδητοι υποστηρικτές και πρεσβευτές του φυσικού πλούτου και της ιστορίας της χώρας τους, ανακαλύπτουν τη χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία αλλά και την έννοια του εθελοντισμού. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία ωριμάζουν, κοινωνικοποιούνται και γίνονται υπεύθυνα άτομα, με κριτική σκέψη, αυτοπεποίθηση και φαντασία.

 

Οι Πρόσκοποι αποτελούν ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν. Συμμετέχουν στα κοινά, είναι δηλαδή οι ίδιοι ενεργοί πολίτες που προσπαθούν συνειδητά να επηρεάσουν το κοινωνικό γίγνεσθαι πραγματοποιώντας δράσεις ωφέλιμες για τους νέους, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες που να συνδυάζουν τη ζωή στη φύση, με την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη συνείδησης του ενεργού πολίτη. Όσοι λοιπόν θέλουν να ζήσουν τη μαγεία που κρύβει ο Προσκοπισμός, δεν έχουν παρά να αναζητήσουν ένα από τα 300 Προσκοπικά Συστήματα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.

* Περισσότερες πληροφορίες για τα σημεία που βρίσκονται μπορείτε να αναζητήσετε στον σύνδεσμο http://bit.ly/scoutsfinder ή στο www.gineproskopos.gr

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.