Ο πίνακας που άλλαξε χρώματα

Ο πίνακας που άλλαξε χρώματα

Μια παιδική ιστορία που περιγράφει την σημερινή πραγματικότητα. Μια παιδική ιστορία, που τελικά δεν είναι και τόσο παιδική, μιας και ανταποκρίνεται σε μια πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Στο βιβλίο «Ο πίνακας που άλλαξε χρώματα», το ζήτημα των προσφύγων που αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους και να αναζητήσουν κάπου αλλού την τύχη τους, αντιμετωπίζεται με τρόπο ''ξεκάθαρο'', κάνοντας τα παιδιά να το αντιληφθούν στην πλήρη του διάσταση. Μια ιστορία λιτή και ανθρώπινη, ένα παιδικό βιβλίο που μπορεί να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και να τους περάσει μερικά από τα σημαντικότερα μηνύματα, αυτά της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αποδοχής.

 

Δύο πίνακες εκτίθονται σε ένα μουσειακό χώρο. Δύο πίνακες που το πρωί στέκουν κρεμασμένοι στον τοίχο για να τους θαυμάσουν οι επισκέπτες αλλά που μόλις κλειδώσουν οι πόρτες του μουσείου, «ξυπνάνε» και συνεχίζουν την δική τους πραγματικότητα!

Τι θα γίνει όμως μια νύχτα που ο φύλακας θα ξεχάσει το παράθυρο της αίθουσας ανοιχτό και το νερό της βροχής θα μουσκέψει εντελώς το ένα από τα δύο έργα; Που θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ζούνε στον κατεστραμμένο, τελικά, πίνακα;

Και πώς είναι να μεταφέρεσαι από ένα μικρό αφρικάνικο χωριό στο νησί της Αμοργού, με μοναδικό σου όχημα, λίγο χρώμα ζωγραφικής;

Να θυμάσαι πως όλα τα έργα τέχνης κρύβουν τα δικά τους μυστικά και το βράδυ, τις ώρες που εμείς κοιμόμαστε, αυτά τα μυστικά είναι πιο ελεύθερα από ποτέ!

Η εικονογράφιση του βιβλίου έγινε από τον Μάριο Ιωαννίδη.

 

Το βιβλίο «Ο πίνακας που άλλαξε χρώματα», της Σίσσυς Παπαγεωργίου, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ιπτάμενο Κάστρο και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.