Ο Νικολύκος στη μακρινή Ντουλαποχώρα

Ο Νικολύκος στη μακρινή Ντουλαποχώρα

Ο Νικολύκος ζει στη μακρινή Ντουλαποχώρα, δίπλα στις λίμνες Πράσι και Κόκκι. Τις ήξερες εσύ; Εγώ όχι αλλά είμαι σίγουρη πως με ένα ταξίδι στην χώρα αυτή, θα τις γνωρίσεις και θα τις αγαπήσεις, όπως συνέβη και σε εμένα!

Μικροί και μεγάλοι σε αυτήν την χώρα λατρεύουν τα ζώα που ζούνε στο ζωολογικό κήπο. Τα επισκέπτονται κάθε Κυριακή, παίζουν μαζί τους και όλα κυλούν ήρεμα και χαρούμενα, παρότι έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας. Μέχρι που μια μέρα, η μοναδική είδηση που μεταδίδεται ανάμεσα σε ανθρώπους, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα είναι η απόδραση του μικρού Νικολύκου από το κλουβί του. Και τότε, η ηρεμία εξαφανίζεται και τη σειρά της παίρνει μια πελώρια αναστάτωση που πλανιέται σε όλα τα στενά και τα σπίτια αυτής της πόλης. Μια αναστάτωση που βασίζεται στο γεγονός πως ο μικρός Νικολύκος μπορεί να προκαλέσει κακό σε κάποιον, μικρό ή μεγάλο, καθ'ότι είναι ένα άγριο ζώο. Ένα πολύ άγριο ζώο.

Τα φαινόμενα βέβαια, τις περισσότερες φορές απατούν και οι προκαταλήψεις μας στηρίζονται σε αβάσιμες απόψεις, σε πεποιθήσεις που ουδέποτε ελέγξαμε αν αληθεύουν ή όχι. Κάπως έτσι λοιπόν, τα παιδιά δίνουν για ακόμη μία φορά τη λύση και η άποψη πως ο μικρός Νικολύκος είναι ένα τόσο άγριο ζώο, καταρρίπτεται!

Ο Χρήστος Δασκαλάκης γράφει ένα παιδικό βιβλίο για μια χώρα μακρινή και χιονισμένη, που τελικά μοιάζει να βρίσκεται τόσο κοντά μας. Ένα παραμύθι που μιλάει στα παιδιά με την απλή και ταυτόχρονα διασκεδαστική γλώσσα που έχουν ανάγκη και που θέτει μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα, αυτά της άγνοιας, της προκατάληψης και του φόβου. Ζητήματα τόσο γνώριμα στην καθημερινή μας ζωή και τόσο επίκαιρα, που χρήζουν μιας μεγάλης και ουσιαστικής συζήτησης μεταξύ κάθε γονέα με το παιδί του. Και δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη αφορμή για να ξεκινήσει μια τόσο σημαντική συζήτηση, από την ανάγνωση ενός τόσο ιδιαίτερου παραμυθιού όπως αυτό που κρατάω στα χέρια μου!

 Η εικονογράφηση του Γιάννη Ζαμπέλη συνοδεύει εξαιρετικά το κείμενο και κάνει το ταξίδι στη μακρινή Ντουλαποχώρα, ακόμη πιο συναρπαστικό.

 

Το βιβλίο του Χρήστου Δασκαλάκη «Ο Νικολύκος στη μακρινή Ντουλαποχώρα» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γρηγόρη και μπορείς να το βρεις εδώ.

 

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.