Ο «Κυπάρισσος» από τις Εκδόσεις Λιβάνη

Ο «Κυπάρισσος» από τις Εκδόσεις Λιβάνη

«Χάνεται για πάντα ό,τι ξεχνιέται»

4 ιστορίες με 4 ήρωες που χάνονται και μία ακόμη, λιγάκι πιο ιδιαίτερη. Ένα νεαρό αγόρι που μεταμορφώθηκε σε κυπαρίσσι, η Ειρήνη που έφυγε για το σχολείο και γυρνώντας δεν βρήκε την φίλη της Λούσι να την περιμένει με το κόκαλο στο στόμα, ο Τζορτζ που έχασε το αγαπημένο του άλογο, αυτό που κάθε Σαββατοκύριακο φρόντιζε να ευχαριστήσει δίνοντάς του πράσινα μήλα, η Μόλι που έχασε τον ύπνο της αμέσως μόλις έχασε και τον γκριζωπό κούνελό της, ο Ντάνι που έχασε την μικρή καρδερίνα και μαζί με αυτήν και τις μελωδίες που τόσο της άρεσε να τραγουδά στο περβάζι του παραθύρου.

Δεν υπάρχουν και πολλά που να συνδέουν τις παραπάνω ιστορίες. Εκτός άμα σκεφτείς ότι όλες αναφέρονται σε μία σημαντική απώλεια. Και σε κάποιον άλλο, που περιμένει πίσω υπομονετικά ελπίζοντας ότι κανείς δεν χάθηκε για πάντα.

Η αλήθεια βέβαια δεν είναι πάντα έτσι. Ή μήπως είναι; Χάνουμε στα αλήθεια κάποιον μόλις φύγει από κοντά μας ή μήπως όσο μας συντροφεύει η σκέψη του είναι εκεί, δίπλα μας;

Η Marta Sanmamed γράφει ένα πολύ ιδιαίτερο παραμύθι. Προσεγγίζει το θέμα του θανάτου και της απώλειας με τον δικό της μοναδικό τρόπο και γράφει ένα βιβλίο, το οποίο αφήνει μέσα σου μονάχα την μελωδικότητα του αέρα, μια αίσθηση ανάλαφρη και γεμάτη ηρεμία. Η συγγραφέας προσπαθεί μέσα από τα έργα της να μάθει στα παιδιά να αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό χωρίς προκατάληψη και περιστροφές. 

Η εικονογράφηση έχει βραβευτεί με το Χρυσό Μετάλλιο 2015 για το καλύτερο εικονογραφημένο βιβλίο των Independent Publisher Book Award και είναι αυτή που κάνει παρέα στις λέξεις και γεμίζει με «φως» κάθε του σελίδα.

 

Το βιβλίο της Marta Sanmamed «Κυπάρισσος», κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Λιβάνης και μπορείς να το βρεις εδώ.

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.