«Ο δικός μου Μεγάλος… μικρός» | Διαγωνισμός συγγραφής για παιδιά

«Ο δικός μου Μεγάλος… μικρός» | Διαγωνισμός συγγραφής για παιδιά

Με αφορμή τα βιβλία της σειράς «Οι Μεγάλοι… μικροί» της πολυβραβευμένης συγγραφέως Αγγελικής Δαρλάση, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν διαγωνισμό  υγγραφής για μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και της Α΄ Γυμνασίου με θέμα «Ο δικός μου Μεγάλος… μικρός».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ «Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΣ… ΜΙΚΡΟΣ»

Στη σειρά βιβλίων «Οι Μεγάλοι… μικροί» διαβάζουμε ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά στοιχεία σημαντικών Ελληνίδων και Ελλήνων στην παιδική τους ηλικία. Ιστορίες για εκείνους τους Μεγάλους που ως μικροί ήρθαν αντιμέτωποι με δυσκολίες ή αντιξοότητες που πιθανότατα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ή και στην πορεία της ζωής τους.

Η αποστολή των παιδιών είναι να γράψουν τη δική τους ιστορία για τα παιδικά χρόνια κάποιου Έλληνα ή κάποιας Ελληνίδας που αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκείνα. Για κάποιον/α που θαυμάζουν για το έργο του/της, την προσφορά του/της ή κάποιο κατόρθωμά του/της.

Το πρόσωπο που θα επιλέξουν μπορεί να σχετίζεται με την Ιστορία, τις επιστήμες, τις τέχνες, τα γράμματα, την πολιτική, τον αθλητισμό ή να έχει ξεχωρίσει για την κοινωνική προσφορά του. Μπορεί να είναι ευρέως ή και λιγότερο γνωστό. Μπορεί η δραστηριότητά του να τοποθετείται στα αρχαία χρόνια ή και στις μέρες μας. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό στοιχείο δεν είναι τόσο η αναγνωρισιμότητά του όσο το σύνολο του έργου του ή κάποιο επίτευγμά του που αξίζει να μνημονευτεί. Επιπλέον, τα παιδιά θα πρέπει να αναρωτηθούν αν η ιστορία του έχει κάτι να τους πει. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι κάποιο πρόσωπο του οποίου η πορεία και η προσφορά ήταν σημαντικές για το χωριό ή την πόλη τους.
 
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός συγγραφής αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να σκεφτούμε τι προσδιορίζει η λέξη «Μεγάλος». Είναι ο διάσημος «Μεγάλος»; Αρκεί να είναι κάποιος διάσημος για να θεωρείται «Μεγάλος»; Ή μήπως πρέπει να εστιάσουμε στο έργο του και να το αξιολογήσουμε, να αναδείξουμε τη σημασία που είχε για την επιστήμη, την τέχνη, την πολιτική, τον αθλητισμό κ.λπ., τον αντίκτυπό του στην κοινότητα, αλλά και γιατί μπορεί να μας εμπνεύσει;
Τα παιδιά να θυμούνται πως δεν γράφουν τη βιογραφία του συγκεκριμένου προσώπου. Δεν γράφουν, δηλαδή, μια ιστορία για ολόκληρη τη ζωή του. Στόχος είναι να αφηγηθούν μια ιστορία σε σχέση με την παιδική του ηλικία. Πώς φαντάζονται το συγκεκριμένο πρόσωπο ως παιδί με βάση όσα γνωρίζουν ή/και έχουν μάθει γι’ αυτό.
Θα πρέπει τα στοιχεία που παραθέτουν στην ιστορία τους για την παιδική ηλικία του συγκεκριμένου προσώπου να είναι ακριβή, δηλαδή να βασίζονται σε πραγματικά βιογραφικά στοιχεία. Για παράδειγμα, να μην γράψουν για κάποιον που γνωρίζουμε ότι έχει γεννηθεί στην Άρτα,  ότι τόπος γέννησής του είναι η Αθήνα. Ή να μην γράψουν ότι ήταν καλός μαθητής ή καλή μαθήτρια, ενώ γνωρίζουμε ότι συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο! Άρα χρειάζεται να κάνουν αρχικά μια καλή έρευνα ώστε να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για το συγκεκριμένο πρόσωπο – στοιχεία που, εκτός των άλλων, θα τα βοηθήσουν να το γνωρίσουν καλύτερα και να φανταστούν την ιστορία για τα παιδικά του χρόνια.
Αν τυχόν επιλέξουν να γράψουν για κάποιον «ανώνυμο» τον οποίο έχουν συναναστραφεί (π.χ. ένας/μία πυροσβέστης, ένας/μία δάσκαλος/α, ένας/μία οικογενειακός/ή φίλος/η), αλλά δεν γνωρίζουν στοιχεία για την παιδική του/της ηλικία, τότε θα πρέπει να φανταστούν εκείνα πώς ήταν. Αν έχουν τη δυνατότητα, μπορουν να του/της πάρουν συνέντευξη και να τον/τη ρωτήσουν ό,τι μπορεί να φανεί χρήσιμο.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

* Στον διαγωνισμό θα γίνονται δεκτές τόσο ομαδικές όσο και ατομικές συμμετοχές. Συγκεκριμένα, μπορούν να λάβουν μέρος:
- το τμήμα ενός σχολείου (συλλογική συμμετοχή),
- η τάξη ενός σχολείου (συλλογική συμμετοχή),
- ομάδες μαθητών από διαφορετικά τμήματα αλλά από την ίδια τάξη (συλλογική συμμετοχή), 
- ένας μαθητής ή μία μαθήτρια (ατομική συμμετοχή).

* Τα κείμενα θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη έκταση. Ειδικότερα, θα πρέπει να είναι έως 500 λέξεις για τις ατομικές ή συλλογικές συμμετοχές που αφορούν τις τάξεις Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και 800-1.000 λέξεις για τις ατομικές ή συλλογικές συμμετοχές που αφορούν την Α΄ Γυμνασίου.

* Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι η συμπλήρωση της σχετικής φόρμας που θα βρείτε ΕΔΩ έως τις 31/3/2022.

* Τα κείμενα πρέπει να σταλούν το αργότερο έως τις 9/5/2022 (σύμφωνα με τη σφραγίδα αποστολής) με τους εξής τρόπους:
α) Ταχυδρομικώς, μέσω απλού ταχυδρομείου ή κούριερ, στη διεύθυνση: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, Ιπποκράτους 118, 114 72 Αθήνα, τηλ.: 211 3003500, υπόψη Δάφνης Βρέλλη. Στον φάκελο θα πρέπει να αναγράφεται «Για τον διαγωνισμό συγγραφής “Ο δικός μου Μεγάλος… μικρός”». Μαζί με την ιστορία, θα πρέπει να εσωκλείεται και ένα φύλλο Α4 με τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου (αν πρόκειται για συλλογική συμμετοχή: το όνομα του σχολείου, η τάξη, το τμήμα, το ονοματεπώνυμο και το e-mail του υπεύθυνου εκπαιδευτικού, το e-mail και το τηλέφωνο του σχολείου, ενώ αν πρόκειται για ατομική συμμετοχή: το όνομα του παιδιού, η τάξη, το ονοματεπώνυμο, το e-mail και το τηλέφωνο του κηδεμόνα).
β) Με e-mail, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου diagonismos@metaixmio.gr. Στο θέμα του e-mail θα πρέπει να αναγράφεται «Για τον διαγωνισμό συγγραφής “Ο δικός μου Μεγάλος… μικρός”». Συνημμένα πρέπει να υπάρχουν δύο ξεχωριστά αρχεία: το κείμενο της ιστορίας σας και ένα φύλλο με τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου (αν πρόκειται για συλλογική συμμετοχή: το όνομα του σχολείου, η τάξη, το τμήμα, το ονοματεπώνυμο και το e-mail του υπεύθυνου εκπαιδευτικού, το e-mail και το τηλέφωνο του σχολείου, ενώ αν πρόκειται για ατομική συμμετοχή: το όνομα του παιδιού, η τάξη, το ονοματεπώνυμο, το e-mail και το τηλέφωνο του κηδεμόνα).

* Τα έργα που θα κατατεθούν θα πρέπει να είναι πρωτότυπα και να μην έχουν υποβληθεί σε άλλους διαγωνισμούς.

* Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει με μία μόνο ιστορία.

* Με την αποστολή της ιστορίας ο διαγωνιζόμενος αποδέχεται ότι το έργο του θα τεθεί υπό αξιολόγηση και εκχωρεί στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το αποκλειστικό δικαίωμα για δημοσίευση της ιστορίας του στον ιστότοπό του.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Η αξιολόγηση των κειμένων θα γίνει από κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση, την Καλλιόπη Κύρδη, συγγραφέα και υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, και τη Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογο-θεατρολόγο, αντιπρόεδρο της «Νέας Παιδείας».

Θα δοθούν συνολικά οκτώ βραβεία. Συγκεκριμένα, ένα βραβείο για μία ατομική συμμετοχή για τη Δ΄ Δημοτικού, ένα βραβείο για μία ατομική συμμετοχή για την Ε΄ Δημοτικού, ένα βραβείο για μία ατομική συμμετοχή για τη ΣΤ΄ Δημοτικού και ένα βραβείο για μία ατομική συμμετοχή για την Α΄ Γυμνασίου. Επίσης, ένα βραβείο για μία συλλογική συμμετοχή για τη Δ΄ Δημοτικού, ένα βραβείο για μία συλλογική συμμετοχή για την Ε΄ Δημοτικού, ένα βραβείο για μία συλλογική συμμετοχή για τη ΣΤ΄ Δημοτικού και ένα βραβείο για μία συλλογική συμμετοχή για την Α΄ Γυμνασίου.

Τα βραβεία θα είναι τέσσερα βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για κάθε ατομική συμμετοχή και δέκα βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για κάθε συλλογική συμμετοχή ανά τάξη. Τα βιβλία μπορούν να τα επιλέξουν οι διακριθέντες.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνουν τον Μάιο του 2022 σε μια διαδικτυακή εκδήλωση ειδικά σχεδιασμένη για τη συγκεκριμένη δράση. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα.

Σε όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό (μαθητές και εκπαιδευτικούς) θα δοθούν βεβαιώσεις και αναμνηστικά συμμετοχής.

Τα κείμενα που θα κατατεθούν από τους διαγωνιζόμενους, είτε διακριθούν είτε όχι, δεν θα επιστραφούν.

Τα ονόματα των νικητών και οι ιστορίες τους θα αναρτηθούν στον ιστότοπο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

 
Παιδιά, γίνετε ερευνητές
γίνετε συγγραφείς 
μιλήστε για τον δικό σας Μεγάλο... Μικρό που σας στιγμάτισε
και δώστε του μια θέση στην Ιστορία.
 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.