«Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινοσαύρους» - Ο δικός σας;

«Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινοσαύρους» - Ο δικός σας;

Ο αδερφός του Τζάκομο Ματσαριόλ κυνηγά δεινοσαύρους. Ο δικός σας, αλήθεια, τι κυνηγά; Ο δικός μου πάντως θα ήθελα να κυνηγά ιππόκαμπους –κι αυτό επειδή μου αρέσει το συγκεκριμένο ζώο. Ο αδερφός του Τζάκομο είναι κατά κάποιο τρόπο σούπερ ήρωας. Όχι από αυτούς της Marvel ή της DC, αλλά από τους καθημερινούς. Γιατί ο Τζοβάννι Ματσαριόλ δίνει καθημερινά μάχη (και μάχες) για τη ζωή και την αξιοπρέπειά του. Γιατί ο Τζοβάννι έχει σύνδρομο  Down.

Το «Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινοσαύρους» είναι η προσωπική ιστορία ενός παιδιού που ο αδερφός του γεννήθηκε με σύνδρομο Down. Κι όχι δεν είναι, όπως πιστεύετε. Είναι το πιο διασκεδαστικό, τρυφερό, ανθρώπινο βιβλίο που μπορεί να διαβάσει ένας έφηβος. Ακόμη κι ένας ενήλικας, όπως συνέβη στην περίπτωσή μου. Γιατί, όντως, η συγκεκριμένη πάθηση φέρει στην Ελλάδα ακόμη ένα στίγμα. Κι ίσως αυτό το τόσο αληθινό βιβλίο είναι ένας τρόπος για να ξεπεράσει ένας έφηβος στην Ελλάδα του 2019 τα στερεότυπα που άλλοι του φόρεσαν.

 

Ο νεαρός συγγραφέας-το βιβλίο γράφηκε όταν ο Ματσαριόλ ήταν 19 ετών (σήμερα είναι 22)- ξετυλίγει με αφοπλιστική απλότητα το κουβάρι αυτής της περιπέτειας- από  την ανακοίνωση των γονιών του σε αυτόν και τις δύο αδερφές του για τον ερχομό του αδερφού του μέχρι τη μέρα που αντίκρισε τον Κινέζο αδερφό του. Σαν άλλος Οδυσσέας ο νεαρός ήρωας πέρασε από σαράντα κύματα για να καταλήξει στο τέλος πως η αγάπη είναι το σημαντικότερο στη ζωή- η άνευ όρων αγάπη.

Ένας ύμνος στην αδερφική αγάπη, στη διαφορετικότητα, στην ομορφιά της ίδιας της ζωής. Σπουδαίο δώρο για τους εφήβους κι όχι μόνο αφού σε μαθαίνει, χωρίς κανένα όμως διδακτισμό, να σέβεσαι.

 

«Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινοσαύρους»- Τζάκομο Ματσαριόλ

Εκδόσεις Πατάκη

Οκτώβριος 2018, σελ. 253

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.