Μουσείο Γουλανδρή: Το must της παιδικής μας ηλικίας!

Μουσείο Γουλανδρή: Το must της παιδικής μας ηλικίας!

Για την γενιά των πρώτων  -άντα (και των μεταγενέστερων –άντα, –ήντα και πάει λέγοντας),  η επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι άρρηκτα συνδεμένη με την παιδική ηλικία. Προσωπικά επισκέφθηκα το Μουσείο για πρώτη φορά στα χρόνια του Δημοτικού,  κατά τη διάρκεια μίας σχολικής, εκπαιδευτικής εκδρομής. Πηγαίνοντας λοιπόν πριν λίγες ημέρες (με τα παιδιά μου αυτή τη φορά), ήταν σαν μπήκα στη χρονομηχανή! Και ταξίδεψα τόσο πίσω στο χρόνο!

Το ίδιο χαρακτηριστικό, εντυπωσιακό κτήριο και φυσικά η αίθουσα με τα θηλαστικά. Περπάτησα και πάλι δίπλα στα άγρια θηρία, στα κάθε λογής πουλιά και ερπετά και ένιωσα δέος, όπως τότε, την πρώτη φορά, πριν πολλά χρόνια. Λίγο πιο πέρα οι εκθέσεις βοτανολογίας, εντομολογίας και υδροβιολογίας, η έκθεση ορυκτών και η αίθουσα παλαιοντολογίας.

Μεγάλωσα λοιπόν αλλά μαζί με μένα μεγάλωσε και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Εξελίχθηκε, εκσυγχρονίστηκε και πλέον προσφέρει πολλές  περισσότερες γνώσεις στους επισκέπτες του.  Το Κέντρο Γαία μας παρουσιάζει με διαδραστικό τρόπο, πώς λειτουργεί ο πλανήτης Γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια, τη σημερινή του κατάσταση και τις επιπτώσεις από την παρέμβαση του σύγχρονου ανθρώπου.

Μαζί και οι περιοδικές εκθέσεις. Επισκεφθείτε την τρέχουσα, επετειακή  έκθεση, «Ανακαλύψτε την Άγνωστη Ελλάδα – Προστατευόμενες Περιοχές», η οποία άνοιξε με αφορμή τα 50 χρόνια του Μουσείου και θα διαρκέσει έως το τέλος του 2015. Παρουσιάζονται 20 προστατευόμενες περιοχές – ηπειρωτικές, νησιωτικές, ορεινές, παράκτιες, θαλάσσιες, υγρότοποι από όλη την Ελλάδα – όπου το Μουσείο έχει αναπτύξει ποικίλες δράσεις και είναι αφιερωμένες στην προστασία της φυσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Πολλά περισσότερα θα ανακαλύψετε κατά την επίσκεψή σας στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Εντυπωσιακές εικόνες που θα θυμάστε για πολλά χρόνια και γνώσεις πολύτιμες.  Πληροφορίες  www.gnhm.gr

Ελευθερία Πάντζιου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.