Μια μικρή σ’ έναν κόσμο πολύ μεγάλο! | Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για την παιδική εργασία;

Μια μικρή σ’ έναν κόσμο πολύ μεγάλο! | Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για την παιδική εργασία;

Άραγε πώς φτιάχνονται τα παιχνίδια και τα ρούχα μας; Έχουμε σκεφτεί πόσα, πιθανόν παιδικά, ζευγάρια χέρια έχουν δουλέψει για ένα αντικείμενο που εμείς απολαμβάνουμε; Στις λιγότερο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των διεθνών οργανισμών, ένα στα τέσσερα παιδιά, ηλικίας από 5 έως 17 ετών, εργάζεται σε επιβλαβείς για την υγεία του τομείς.

Η πανδημία του κορωνοϊού εκτιμάται ότι έχει εξωθήσει τα ποσοστά αυτά σε σημαντικά ανοδική πορεία, κάτι που αποτυπώνεται στις ζωές των παιδιών ανά τον πλανήτη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, η οποία έχει οριστεί επισήμως ως η 12η Ιουνίου, δεν έχουμε παρά να αναλογιστούμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης ως καταναλωτές και αποδέκτες των προϊόντων και των υπηρεσιών παιδικής εργασίας. Τι κάνουμε εμείς γι’ αυτό; Πώς γινόμαστε συνειδητοποιημένοι πολίτες, πια, του κόσμου; Μήπως πρέπει να φροντίσουμε από τότε που είμαστε πολύ... μικροί, έτσι ώστε, όταν γίνουμε... μεγάλοι, τα πράγματα να έχουν μπει στη θέση τους;

Το φλέγον ζήτημα της παιδικής εργασίας θίγει μεταξύ άλλων, με ευαισθησία, ειλικρίνεια και μητρική τρυφερότητα, η συγγραφέας και ψυχοθεραπεύτρια Μαριαλένα Σπυροπούλου στο παραμύθι της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη, με τίτλο «Μια μικρή σ’ έναν κόσμο πολύ μεγάλο». Και όχι μόνο.

Η συγγραφέας, μέσα από την ξεχωριστή αυτή ιστορία, μας δείχνει και τον δρόμο για την ενσυναίσθηση, τη συμπόνια, την αλληλεγγύη και την αποδοχή του διαφορετικού, του άλλου, και εντέλει την αποδοχή και την αγάπη του ίδιου μας του εαυτού.

Αλλά πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για όλα αυτά; H Zoe, η Ήβη και ο Χον Τάι έχουν τα μυστικά και τις απαντήσεις.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
H Ήβη είναι ένα κορίτσι που αγαπά να κάνει παρέα με άλλα κορίτσια της ηλικίας της, αλλά κάτι την εμποδίζει να αισθανθεί άνετα μαζί τους. Νιώθει πολύ «μικρή» ανάμεσά τους και βρίσκει καταφύγιο στο παιχνίδι της με τα ζώα. Μέχρι την ημέρα που επισκέπτεται ένα κατάστημα παιχνιδιών μαζί με τη νονά της και μπαίνει στη ζωή της ένα μικρό χνουδωτό γατάκι, η Zoe, που της κλέβει την καρδιά. Μέσα από τη σχέση της με τη Zoe, αρχίζουν να συμβαίνουν αλλαγές μέσα της. Και, αγαπώντας τη Zoe, μαθαίνει να αγαπά και τον εαυτό της, και νιώθει άξια να αγαπηθεί και από τους άλλους. Ένα τρυφερό παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης και τη διαφορετικότητα που μας συνδέει όλους, γιατί μας κάνει τόσο μοναδικούς!

Η Μαριαλένα Σπυροπούλου είναι ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας και αρθρογράφος. Έχει εργαστεί ως ψυχολόγος στην ιδιωτική εκπαίδευση, έχει συνεργαστεί με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, καθώς και με κέντρα ημέρας. Από το 2014, συνεργάζεται σταθερά με την «Καθημερινή της Κυριακής».

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.