μια φορά κι έναν καιρό ΕΝΑ ΚΛΟΥΒΙ

μια φορά κι έναν καιρό ΕΝΑ ΚΛΟΥΒΙ

«Ένα κλουβί κίνησε να βρει πουλί»

                                                                                                                                  Φραντς Κάφκα

 

Ένας πρωταγωνιστής άλλος από τον αναμενόμενο. Ένα ήρωας διαφορετικός, ιδιαίτερος, που μαθαίνει να αγαπάει και να μοιράζεται, να ακούει, που ξέρει να παίρνει τη ζωή στα χέρια του, που ξέρει να σέβεται. Στο βιβλίο αυτό θα γνωρίσεις ένα κλουβί. Και αν κατά κανόνα η σύνδεση αυτής της λέξης γίνεται με συναισθήματα κλειστοφοβικά και στενάχωρα, στο παραμύθι αυτό, το κλουβί θα γίνει συνώνυμο της ελευθερίας.

Τι και αν νομίζει πως είναι ένα κλουβί σαν όλα τα άλλα; Μέσα από τα κάγκελά του δεν φιλοξενεί κανέναν κάτοικο και αυτό του στοιχίζει αφού κανένα άλλο κλουβί που ξέρει δε νιώθει μοναξιά. Αποφασίζει να πάρει την τύχη στα χέρια του και αυτή του η απόφαση σηματοδοτεί ένα μεγάλο ταξίδι μέσα από το οποίο ο ήρωας και, τελικά, ο μικρός αναγνώστης, βγαίνει γεμάτος σκέψεις και σημαντικές εμπειρίες.

Προσπαθεί να βρει τον πρώτο του μόνιμο κάτοικο, μιλάει με άλλα κλουβιά που βρίσκει στο δρόμο του, ρωτάει κάθε λογής πετούμενο αν θα ήθελε να έχει την προνομιακή θέση μέσα στο κλουβί, μα κανένα από αυτά δε φαίνεται διατεθειμένο να αφήσει πίσω την ελευθερία του και τον γαλάζιο ουρανό. Μέχρι που παίρνει μια σημαντική απόφαση. Για να πάψει πια να νιώθει μόνο του, μάλλον θα πρέπει να αφουγκραστεί την επιθυμία των πουλιών για ελευθερία και διάπλατα ανοιχτά φτερά.

Η Ροδούλα Παππά γράφει ένα εξαιρετικό παιδικό παραμύθι, γεμάτο σημαντικές έννοιες και ιδέες. Ένα παιδικό βιβλίο που μας μαθαίνει πως σε όλα υπάρχει μια εναλλακτική λύση, αρκεί να θελήσουμε πραγματικά να την βρούμε. Η Celia Chauffrey κάνει την εικονογράφηση του βιβλίου, γεμίζει τις σελίδες με απαλά χρώματα κα ονειρικές διαθέσεις που ακολουθούν πιστά την αφήγηση της ιστορίας.

 

Το βιβλίο «μια φορά κι έναν καιρό ΕΝΑ ΚΛΟΥΒΙ» της Ροδούλας Παππά, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νεφέλη και μπορείς να το βρεις εδώ.

 

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.