Η συμμορία των ξένων, από τις Εκδόσεις Φαίδρα

Η συμμορία των ξένων, από τις Εκδόσεις Φαίδρα

Σε μια καθημερινότητα σκληρή και δύσκολη, ίσως πιο σκληρή από οτιδήποτε έχω δει μέχρι τώρα με τα μάτια μου, ψάχνω συνεχώς να βρω λέξεις, μηνύματα, φράσεις και εικόνες που θα μου δώσουν δύναμη, θα με κάνουν να συνεχίσω να ελπίζω, που δεν θα με αφήσουν να πέσω.

Αναζητάω συνεχώς αγαπημένα βιβλία, ξεσηκώνω τετράδια και σημειωματάρια που κάποτε είχα γράψει κάποιους στίχους του Σαχτούρη και τόσα άλλα, επιστρέφω σε συγγραφείς που κάποτε μου έδωσαν δύναμη και που, για καλή μου τύχη, μου δίνουν ακόμη.

Αλλά είναι εξαιρετικά μεγάλη χαρά όταν ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο, κάτι που τυχαία ανακάλυψες μια μικρή βραδινή ώρα και είναι τόσο καλό όσο θα ήλπιζες. Αναφέρομαι στο βιβλίο «Η συμμορία των ξένων», ένα βιβλίο του Κωνσταντίνου Μπουτόπουλου από τις Εκδόσεις Φαίδρα. Και είναι, όντως, αυτό ακριβώς που είχα ανάγκη.

 

Ένα εφηβικό βιβλίο, ένα βιβλίο εξαιρετικό για κάθε ενήλικα που φοβάται, που έχει ξεχάσει να ελπίζει, που θεωρεί πως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

Μια παρέα ξεχωριστών παιδιών, από αυτά που θαυμάζουμε για τις δυσκολίες που έζησαν τόσο μικρά, μια παρέα παιδιών γεμάτη ήρωες. Ήρωες που με τεράστια πίστη, δύναμη και συνεργασία καταφέρνουν να ''σπάσουν τοίχους'' τόσο συμπαγείς και σκληρούς, που ποτέ δεν θα το περίμενες. 

Μια περιπέτεια στο Μπακσοτ, κάπου στην άγρια δύση, σκληρό και άγριο και το ίδιο που έχει κάνει και τους ανθρώπους του άγριους και μοναχικούς. Μια κοινωνία που δουλεύει στα ορυχεία της περιοχής, το μόνο βιομηχανικό έργο που υπάρχει, και έχει υποφέρει από τους εκμεταλλευτές του δικού της μόχθου. Μια κοινωνία που έχει μεταφέρει όλες τις ''αρρώστιες'' και τις αδυναμίες της, στα παιδιά της, τα οποία ευτυχώς τις πέταξαν μακριά.

Και μπορεί καμιά φορά οι μεγάλοι να σιωπαίνουν ή να υπομένουν, αλλά εκείνη την ώρα, εκείνη τη στιγμή, εμφανίζονται αυτοί οι μικροί ηλικιακά μα τεράστιοι ήρωες, που ξεριζώνουν τις παγιωμένες, άσχημες συμπεριφορές της κοινωνίας, τις βαθιές προκαταλήψεις πάνω στις οποίες στηριζόταν τόσα χρόνια. 

Γλώσσα σκληρή όπως και τα πρόσωπα των παιδιών και όσο ταιριάζει σε ένα εφηβικό μυθιστόρημα. Εικονογράφηση εξίσου σκληρή από την Χάρις Σαπουντζή, με μονοκόμματες, ευθείες και κάθετες γραμμές που κάνουν την καταλληλότερη παρέα στο κείμενο.

Και λίγη μαγεία. Πάντα χρειάζεται λίγη μαγεία.

 

Το βιβλίο «Η συμμορία των ξένων» του Κωνσταντίνου Μπουτόπουλου, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φαίδρα και μπορείς να το βρεις εδώ.

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.