«Η πιο φωτεινή παλέτα» | Ένα υπέροχο βιβλίο για τη ζωή και το έργο της ζωγράφου Έφης Μιχελή

«Η πιο φωτεινή παλέτα» | Ένα υπέροχο βιβλίο για τη ζωή και το έργο της ζωγράφου Έφης Μιχελή

Από τις ωραιότερες βόλτες που έκανα με τον εννιάχρονο σήμερα γιο μου ήταν στο Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή. Στη χαρακτηριστική πολυκατοικία με την γοργόνα, στο κέντρο της Αθήνας Βασιλίσσης Σοφίας 79,  εριηγηθήκαμε ανάμεσα στα έργα της ναϊφ ζωγράφου Έφης Μιχελή.

Εικόνες από τα χαμηλά σπίτια γύρω από τον βράχο της Ακρόπολης, από την ελληνική ύπαιθρο, από τη λιτή και αυθεντική ζωή των ανθρώπων στα χωριά, από τον μόχθο των εργατών  που μαζεύουν τις ελιές και το βαμβάκι κατακλύζουν τις αίθουσες του Ιδρύματος.

 

Μικροί και μεγάλοι μαγεύονται από την αφελή αμεσότητα της διατύπωσης των θεμάτων της ζωής των ανθρώπων και τη λαμπρή χρωματικότητα των αλλαγών στη φύση ανάλογα με τις εποχές.

Στην υπέροχη συνεργασία των εκδόσεων Μέλισσα και του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, τα κείμενα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και της Αναστασίας Καραστάθη, σε συνδυασμό με τις εικόνες της Μαριάννας Πόγκα και του Χρίστου Σιμάτου αναδεικνύουν τη λεπτή καλλιέργεια του πνεύματος της ζωγράφου που αποδίδει με απλή αμεσότητα και απαλούς τόνους τα βιώματα της μεταπολεμικής Ελλάδας.

 

Η εικονογράφηση του βιβλίου συνδιαλέγεται με το εικαστικό υλικό του Ιδρύματος και διατηρεί την αφέλεια και τη χάρη της λαικής τέχνης. Οι ελάχιστες γραμμές σε κάθε σελίδα διευκολύνουν την επαφή  των μικρών παιδιών με τη λιτότητα και τη φρεσκάδα της απλής αυτής ζωγραφικής. Δεν διασπούν την ενότητα των έργων, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται και αποτελούν μαζί ένα σύνολο, όποιο και αν είναι το θέμα του πίνακα.

Η ανεπιτήδευτη και αυθόρμητη ζωγραφική της Έφης Μιχελή επιβεβαιώνει τη ρήση του Πάμπλο Πικάσο “μου πήρε μια ολόκληρη ζωή για να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί” και προτρέπει τα παιδιά να ζωγραφίσουν και εκείνα έτσι.

Επιλέξτε να το διαβάσεται και μια φωτεινή παλέτα θα φωτίσει τη ζωή σας, τη δική σας και των παιδιών σας.

Αγοράστε το βιβλίο διαδικτυακά από εδώ.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.