Ένα παιδί από βιβλία, Oliver Jeffers, εκδόσεις Ίκαρος

Ένα παιδί από βιβλία, Oliver Jeffers, εκδόσεις Ίκαρος

Υπάρχουν παιδικά βιβλία διδακτικά, υπάρχουν βιβλία εκπαιδευτικά, βιβλία για το περιβάλλον και τις σχέσεις, για την σεξουαλικότητα και το φύλο, την διαφορετικότητα και το bullying. Υπάρχουν ιστορίες που πραγματεύονται αόριστες και βαθιές έννοιες όπως η αγάπη, η συντροφικότητα και η αποδοχή. Κάποια είναι μικρά ή μεγάλα, με σκληρό εξώφυλλο και χοντρό χαρτί, με σελίδες γεμάτες ζωγραφιές ή και όχι.

Υπάρχουν και κάποια βιβλία που ξεφεύγουν εντελώς από την υλική τους υπόσταση και η ανάγνωσή τους εγγράφεται απευθείας στο μυαλό και την καρδιά κάθε αναγνώστη, ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι τα ίδια αυτά βιβλία που δεν ξέρεις αν πρέπει να τοποθετήσεις στο ράφι της βιβλιοθήκης ή αν θέλεις να κουβαλάς για πάντα μαζί σου.

Είναι αυτά τα βιβλία που δεν μιλούν για κάτι ακριβώς ορισμένο και συγκεκριμένο μα μιλούν ταυτόχρονα για ό,τι ομορφότερο έχει η «πραγματική» μας ζωή. Είναι θαρρείς και οι λέξεις τους δεν προήλθαν από μία συγκεκριμένη γλώσσα μέχρι να μεταφραστούν σε μια άλλη, αλλά χρησιμοποιήθηκαν τα πιο οικουμενικά συναισθήματα αυτού του κόσμου που έτυχε -ή για να είμαι ακριβής, δεν «έτυχε» καθόλου- και μετουσιώθηκαν σε λέξεις.

Αναρωτιέσαι τόση ώρα γιατί μιλάω για όλα αυτά; Γιατί διάβασα το τελευταίο βιβλίο του Oliver Jeffers, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, και έχει τον τίτλο «Ένα παιδί από βιβλία». Ας αφήσω λοιπόν, ένα βιβλίο για το οποίο δεν θα σχολιάσω την εικονογράφηση ούτε το κείμενο, δεν θα εστιάσω στο νόημα και τα μηνύματα. Το μόνο που θα κάνω με αυτό το βιβλίο είναι το να αφουγκραστώ τα συναισθήματα και τις σκέψεις που μου άφησε και να σε παροτρύνω μονάχα για ένα πράγμα: Διάβασε αυτό το βιβλίο!

Καλή Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα παιδί από βιβλία, Oliver Jeffers, εκδόσεις Ίκαρος

 

 

*Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο The Bologna Ragazzi Award 2017, ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία στον κόσμο των παιδικών εκδόσεων και συμπεριλήφθηκε στη μακρά λίστα για το βραβείο Goodreads Choice Award 2016 στην κατηγορία εικονογραφημένων βιβλίων.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.