«Ένα κορίτσι στο Άουσβιτς» από τις εκδόσεις Καλέντης

«Ένα κορίτσι στο Άουσβιτς» από τις εκδόσεις Καλέντης

Οι εκδόσεις Καλέντης μας συστήνουν μία εξαιρετική ιστορία, γραμμένη σχεδόν απευθείας από έναν έφηβο που απευθύνεται στην γενιά του. Μία ιστορία που αφορά τις δραματικές εμπειρίες ενός νεαρού κοριτσιού κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα ναζιστικά στρατόπεδα.

Έχω στο παρελθόν διαβάσει δεκάδες βιβλία που αφορούν τα συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα και κάθε φορά, τα συναισθήματα είναι τα ίδια. Ένας κόμπος στο στομάχι και ένας άλλος ψηλά στο λαιμό, που με αναγκάζει να ξεροκαταπίνω σε κάθε πρόταση. Όσα βιβλία και αν έχουν γραφεί, τα βιώματα που περιγράφονται σε κάθε βιβλίο συνεχίζουν να «παγώνουν» τον αναγνώστη με την βιαιότητα και την σκληρότητά τους.

Ο συγγραφέας Φρεντιάνο Σέσι γράφει ένα βιβλίο που απευθύνεται στο εφηβικό αναγνωστικό κοινό και καταφέρνει να το γράψει με την ματιά ενός εφήβου. Ένα μικρό κορίτσι περιγράφει στο ημερολόγιό του τα όσα ζει μεσα στο εβραϊκό γκέτο, αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, τους φίλους της, την οικογένεια και τα όνειρά της. Ο συγγραφέας, με «καθαρή», απλή, σχεδόν «παιδική» ματιά, καταγράφει τις αθώες σκέψεις της ηρωίδας, τους φόβους και τις ανησυχίες της και, αναμφίβολα, συγκινεί τον αναγνώστη. 

Χωρίς περιττές φλυαρίες και συναισθηματισμούς, με λόγια απλά και ειλικρινή -όπως ακριβώς θα έκανε ένα παιδί- μας μεταφέρει την αβάσταχτη ατμόσφαιρα των στρατοπέδων και τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης όσων κλείστηκαν εκεί.

Η ιστορία έχει την τραχύτητα των πραγματικών γεγονότων την οποία ο συγγραφέας μπολιάζει εξαιρετικά με την συναισθηματική και ειλικρινή ματιά ενός νεαρού κοριτσιού, δίνοντας ένα υπέροχο, αναγκαίο ανάγνωσμα για κάθε έφηβο. Στο τέλος του βιβλίου, υπάρχει ένα παράρτημα με σημαντικές πληροφορίες για τα ναζιστικά στρατόπεδα που θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τους έφηβους να κατανοήσουν τα όσα συνέβησαν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.